24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDolj„Cadou“ otrăvit de la guvern: Pensionarii, buni de executat silit

„Cadou“ otrăvit de la guvern: Pensionarii, buni de executat silit

După ce guvernul a majorat pensia minimă garantată de la 520 la 640 de lei, un val de cereri de executare silită s-a abătut rapid asupra pensionarilor care au beneficiat de această majorare. Odată cu creșterea venitului, orice creditor poate pune poprire pe pensia minimă garantată. Până acum, pensionarii cu astfel de pensii minime erau protejați de Codul Civil, care spune că nu pot fi executate silit veniturile care sunt sub jumătate din salariul minim net pe economie. În Dolj sunt 44.300 de pensionari care încasează pensia minimă.

Pensionarii care aveau până acum o pensie minimă garantată de 520 de lei nu puteau fi executați silit de către Fisc, bănci sau alți creditori, pentru că erau protejați de o prevedere din Codul Civil care spune că numai veniturile ce depășesc jumătate din salariul minim net pe economie pot fi urmărite. Chiar dacă crescuse salariul minim de la 1 ianuarie la 1.162 de lei, pot fi urmărite doar veniturile ce depășesc 581 de lei, adică jumătate din acest salariu minim net, fapt ce făcea ca pensia minimă de 520 de lei să fie imposibil de poprit de către executorii judecătorești sau de alte autorități care pot institui popriri.
De la 1 iulie 2018, pensia minimă a crescut de la 520 la 640 de lei, astfel că persoanele care aveau anumite debite ce nu puteau fi poprite se trezesc acum cu popriri „la foc automat“, de la birourile executorilor judecătorești.

Un bătrân s-a ales cu o poprire luna aceasta pe pensia minimă

Constantin Dima, din Bratovoești, a avut două carduri de credit în valoare de 600 de lei, respectiv 400 de lei. După o încurcătură pe care a avut-o cu magazinul de la care a procurat cardurile și câteva produse, bărbatul a fost executat silit în perioada 01.05.2014-31.03.2015, când i s-a reținut din pensie suma de 1.029 de lei și un comision de 31 de lei. Conform unei adrese emise la data de 02.11.2015 și transmise către Dima de Casa Județeană de Pensii Dolj, i s-a reținut lunar suma de 103 lei.
Pe 6.08.2015, același executor judecătoresc a făcut încă o cerere de de executare silită pe numele bătrânului, în valoare de 431,09 lei, sumă ce era solicitată de o firmă de recuperare a creditelor.
Doar că din 2015 și până acum executorul judecătoresc nu i-a mai reținut nimic, din cauză că pensia minimă încasată de bâtrân nu mai putea fi executată silit. Bătrânul a considerat datoria încheiată, pentru că plătise din pensia lui peste 1.000 de lei în cuantumul datoriei.
Popririle au fost blocate până luna aceasta, când s-a mărit pensia minimă a bătrânului la 640 de lei și poate fi executată silit. Casa Județeană de Pensii (CJP) Dolj confirmă că un executor a introdus pe 04.07.2018 cerere de instituire a popririi pentru o sumă de 1.293 de lei, dar că reținerile din pensia bărbatului vor putea fi făcute începând cu drepturile aferente lunii septembrie 2018. În calitate de terț poprit, Casa de Pensii este obligată de lege să înregistreze popririle pe pensii care vin de la diverși creditori.

Pensionarii, datornici pe viață

Cât despre suma care i se va reține din pensia minimă, CJP Dolj susține că este de o treime din suma ce depășește echivalentul a jumătate din salariul minim, adică 19 lei. Instituția calculează astfel: 640 de lei (pensia minimă) – 581 lei (suma minimă asupra căreia nu se instituie poprirea) = 59 de lei (suma minimă asupra căreia se poate face poprire). Această sumă se împarte la 3, pentru că se poate reține lunar doar o treime din acest venit. Înseamnă că lui Constantin Dima i se poate reține suma de 19 lei pe lună, în contul datoriei. Practic, aceeași sumă de 19 lei se poate reține de la orice datornic a cărui pensie este de 640 de lei. Cu alte cuvinte, în cazul lui Dima, datoria de 1.293 de lei poate fi reținută în cinci ani și șase luni, dacă pensia se menține la acest nivel și dacă datoria nu crește.
Și pentru alți pensionari care au pensiile puțin mai mari de 640 de lei se fac popriri doar pe sumele ce depășesc 581 de lei, ceea ce înseamnă că vor plăti ani buni sumele datorate către diverși creditori.

Se poate executa silit doar suma ce depășește 581 de lei pe lună

Noul Cod de Procedură Civilă prevede la articolul 728, alineatul (3): „Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum“. Cum jumătate din salariul minim pe economie este de 581 de lei net, beneficiarii pensiei minime de 640 de lei pot fi executați silit și le pot fi poprite doar veniturile ce depășesc 581 de lei. Casa Județeană de Pensii Dolj, cea care instituie popririle venite de la diverse birouri de executori judecătorești, susține că, întradevăr, de la 1 iulie se poate pune poprire și pe pensia minimă, dar i se reține pensionarului doar o treime din suma ce depășește 581 de lei, conform legislației. Concret, unui beneficiar de pensie minimă garantată i se pot reține din pensie circa 19 lei pentru o poprire. Dacă acesta are două popriri, atunci suma maximă ce i se poate reține din pensia minimă este de 38 de lei pe lună, potrivit legii.
Și în vechiul Cod era prevăzută situația, dar la articolul 729.

4.250 de popriri în Dolj

La nivelul județului Dolj sunt înregistrați 180.242 de pensionari, potrivit datelor de la Casa Județeană de Pensii Dolj. Dintre aceștia, 44.300 de persoane beneficiază de pensia minimă garantată de stat, în cuantum de 640 de lei.
CJP Dolj a răspuns întrebărilor GdS, precizând că la ora actuală sunt active 4.250 de popriri. Luna aceasta au început subit să apară popriri asupra pensiei minime. Popririle care vor veni asupra pensiei minime majorate vor fi aplicate de CJP Dolj începând cu veniturile aferente lunii septembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS