10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRoșiile-ciocolată și vinetele grafitti, atracția studenților de la Agronomie

Roșiile-ciocolată și vinetele grafitti, atracția studenților de la Agronomie

O studentă la Agronomie în Cluj-Napoca și-a adus colegii în Olt, să le arate ferma legumicolă a părinților săi, în fapt afacerea pe care într-o bună zi o va administra. „Specialitățile“ au stârnit cel mai mare interes.

Cei 40 de studenți ai Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca se află într-o vizită de studiu prin țară, obiectivul lor fiind, în principal, grădinile botanice, cramele, parcurile istorice și institutele de cercetare, cei mai mulți dintre ei fiind studenți ai Facultății de Agronomie și Peisagistică. În drumul lor spre Pitești au poposit și la ferma legumicolă a părinților Cristinei Păunel, colega lor, unde au văzut cum se cultivă legume pe aproximativ 7.000 de metri pătrați de spațiu protejat (solarii).
Au rămas uimiți de legumele speciale pe care tatăl studentei a ales să le producă, printre acestea numărându-se tomatele negre, sau tomatele de ciocolată, cum le spune legumicultorul Ion Păunel, vinetele grafitti, vinetele albe, tomatele portocalii – „portocala oltenească“. Și gustul acestor tomate, care se vând la prețuri de câteva zeci de lei pe kilogram în sistem angro, i-a încântat pe degustătorii de ocazie, însă, deși constituie un potențial de afacere real, unii studenți spun că se pregătesc pentru a produce, la sfârșitul studiilor, legumele cu gustul de odinioară.
„Eu merg mai mult pe tradițional și sigur o să caut soiurile vechi. Așa am fost crescută, cu gustul acela. Roșiile mari, cât mâna mea, și cred că fiecare are sentimentul ăsta de a se întoarce la gustul din copilărie. Am fost în Italia vreo cinci ani și mâncând anumite produse am devenit anemică. Și mi-am dat seama că e din cauza lipsei de vitamine din legume, din fructe, ceea ce mâncam era problema. M-am dus la Horticultură tocmai ca să învăț cum să cultiv legumele și fructele ca să pot să mă întorc la ceea ce era înainte“, a declarat Monica Borodi, care spune că își va deschide propria afacere, cu produse tradiționale, după absolvirea facultății.
„Specialitățile“, legumele pe care le găsești mai rar la piață, dar care constituie atracția în supermarketuri, constituie, însă, un potențial încă prea puțin exploatat, este de părere organizatorul excursiei de studiu, prof. Răzvan Vasiu, arhitect și șef de lucrări la USAMV Cluj-Napoca. „Eu cred că piața din România este destul de săracă momentan în ceea ce privește soiuri noi, soiuri mai speciale, este pe mai multe domenii destul de conservatoare, românii mănâncă cam aceleași lucruri, din câte am reușit să-mi dau seama. După părerea mea, există un potențial imens să creștem piața prin oferirea de produse noi, deci, da, cred că dacă vor vedea aici că funcționează bine în economia reală, vor fi tentați să încerce și ei la finalizarea studiilor. Noi sperăm să le oferim cunoștințele necesare la USAMV, din toate punctele de vedere, să poată face acest lucru. Și văd cu ochii lor, și studiază teoretic cum se pun în practică astfel de lucruri“, a declarat prof. Răzvan Vasiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS