„Prima Casă“, ultimele zvâcniri

Deși în urmă cu câțiva ani, creditele prin „Prima Casă“ erau considerate cele mai sigure, mai ales că sunt în moneda națională, acum riscul este mare, din cauza creșterii ROBOR
Autori


De la începutul programului și până acum și-au cumpărat locuințe prin „Prima Casă“ 11.525 de persoane din Oltenia. Creșterea ROBOR are o influență mare asupra ratelor persoanelor din Oltenia împrumutate în bănci. Cu toate că este mare cererea de astfel de credite, gradul de îndatorare prin acest program nu depășește 30 – 33%. Atenție, însă, la ROBOR! Din cauza creșterii indicelui de dobândă, ratele celor împrumutați prin „Prima Casă“ au crescut anul acesta cel mai mult din piață.

Cererea pentru locuințele achiziționate prin programul „Prima Casă“ a continuat să fie mare și în 2018, în ciuda faptului că indicele ROBOR la trei luni (3M), care se folosește în formula de calcul a dobânzii la astfel de credite acordate populației, a început să crească vertiginos.

Potrivit datelor de la Filiala Craiova a Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), numărul total al garanțiilor acordate în cadrul Programului „Prima Casă“, din anul 2009 și până în prezent, este de 254.209 la nivel național. Dintre acestea, de la începutul anului 2018 și până acum s-au acordat 14.040 de garanții, pentru tot atâtea dosare pe „Prima Casă“. Pentru zona Olteniei, numărul total de garanții acordate a fost de 11.525, din 2009 până în prezent. Pe parcursul perioadei scurse din anul 2018, FNGCIMM a acordat 470 de garanții pe „Prima Casă“, ceea ce înseamnă că tot atâtea persoane și-au achiziționat anul acesta o locuință cu credit prin acest program. Potrivit datelor de la FNGCIMM, Filiala Craiova, județul cu cele mai multe garanții este Doljul, cu 209 dosare aprobate anul acesta. „În ciuda creșterii ROBOR, cererea pentru locuințe prin «Prima Casă» este mare și anul acesta. Plafonul de garantare pentru anul acesta a fost lansat în luna februarie, iar până la această dată s-a consumat 51% din acest plafon, ceea ce înseamnă că s-au acordat credite de către cele 15 bănci înscrise în program ce reprezintă 51% din suma totală alocată pentru anul acesta pe «Prima Casă». Sunt bănci care mai aveau dinainte dosare în analiză și la care plafonul de garantare se află la 70-80% din sume“, a precizat directorul Filialei Craiova a FNGCIMM, Mihaela Bărbulescu. Ea a mai spus că, de regulă, se împrumută persoanele tinere, cu vârste între 24 și 35 de ani, și că există în continuare cerere pentru „Prima Casă“ deoarece avansul care se achită la astfel de credite este de doar 5%, pe când la produse similare ale băncilor avansul începe de la 10%.

ROBOR, mai mult de jumătate din rata bancară

Totuși, în condițiile în care indicele ROBOR a crescut în ultima perioadă, persoanele care vor se se împrumute prin „Prima Casă“ trebuie să fie prudente și să își facă bine calculele. Cei mai afectați de creșterea ROBOR sunt cei care au contractat credite prin „Prima Casă“ atunci când indicele era sub 1%. În formula de calcul a dobânzii, în cazul unor astfel de împrumuturi, se ia în calcul valoarea indicelui ROBOR la trei luni, plus o marjă de dobândă de 2%. În urmă cu câțiva ani, dobânda plătită de împrumutați era undeva la 3% (ROBOR 3M de 1%+2% marja de dobândă a băncii). În condițiile în care ROBOR a urcat până la 2,95%, rata lunară a celor care și-au cumpărat locuințe prin astfel de credite a crescut considerabil (2,95%+2%). Băncile anunță din trei în trei luni clienții care sunt modificările de dobândă.

Analiștii estimează că ROBOR va crește în continuare, astfel că aceia care decid să se împrumute pentru a-și cumpăra o locuință trebuie să își ia în calcul o creștere a dobânzii pe care o vor achita băncii și, implicit, o creștere a ratei lunare de plată.

Valoarea finanțării a crescut, iar gradul de îndatorare este scăzut


Locuințele din Oltenia tranzacționate cu credite contractate prin Prima Casă au fost mai scumpe în 2018, față de anul trecut. „Valoarea medie a finanțării a fost în 2017 de 191.000 de lei pe locuință, iar anul acesta valoarea medie a finanțării a crescut la 210.000 de lei pe locuință“, a precizat directoarea Filialei Craiova a FNGCIMM.

În contextul în care Banca Națională a României intenționează stabilirea unui grad de îndatorare a populației de 45% din veniturile solicitantului de credit ipotecar, în cazul împrumuturilor prin „Prima Casă“, gradul de îndatorare este de maximum 30 – 33% din veniturile persoanelor care se împrumută. În ciuda unui grad de îndatorare mic, creșterea ROBOR și previziunile pentru perioada următoare pot să facă din acest gen de împrumuturi unele care au și un grad de risc.

0,30% din beneficiari și-au pierdut locuințele

Reprezentanții FNGCIMM spun că nu sunt multe persoane care nu își mai permit să își plătească ratele prin „Prima Casă“. „În ceea ce privește rata de default, aceasta s-a menținut la un nivel constant de 0,30%“, a precizat Mihaela Bărbulescu, precizând că principala cauză pentru care persoanele respective nu și-au mai permis plata ratelor bancare și au pierdut locuința achiziționată prin „Prima Casă“ a fost aceea a pierderii locului de muncă de către unul dintre soți.

Sunt voci la nivel central care solicită stoparea programului „Prima Casă“, din cauza riscului la care se impun persoanele care se împrumută astfel. Ceea ce este stabilit oficial până în acest moment este că plafonul anual pus la dispoziție de către stat pentru acordarea de garanții prin „Prima Casă“ se va diminua în fiecare an, până în 2021.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 22 iunie 2018

Actualitate

» Liviu Dragnea, condamnat la închisoare cu executare
» Klaus Iohannis: Opinia Comisiei de la Veneţia, extrem de necesară
» 95 autori de fraude comerciale în mediul online arestați în urma unei operațiuni internaționale
» Se înființează ambasada României în Oman
» CSM: Comentariile politicienilor în cazul Dragnea afectează independenţa Justiţiei
» DNA explică de ce anchetele vor fi afectate de Codul de Procedură Penală votat de aleșii Puterii
» România, pe ultimul loc în domeniul inovării
» Circulație restricționată pentru 30 de minute pe Transfăgărășan – DN 7C
» ALDE DOLJ: Stabilitatea politică este vitală pentru economie
» Reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor în timpul campaniei de recoltare a cerealelor păioase
» Iohannis cere Parlamentului reexaminarea Legii CSM – Modificările afectează rolul de garant al independenței justiției
» Curtea de Apel de la Chişinău a susţinut decizia de invalidare a scrutinului din capitala Republicii Moldovei

Dolj

» „Prima Casă“, ultimele zvâcniri
» Merge la puşcărie după ce și-a ucis amicul în accident
» Drumul expres Craiova – Pitești, în aer
» Vizita reprezentanților BERD la Craiova în urma plângerii privind depozitul de la Kozlodui
» Tur ghidat al Casei „Nicolae Romanescu” în cadrul proiectului „10 mari craioveni”
» Craiova: Se va închide circulaţia rutieră pe pasajul suprateran „Nicolae Titulescu”
» Craiova: Incendiu la un magazin de pe Calea Bucureşti
» „Vestigii arheologice de la Desa (jud. Dolj)”, la Muzeul Olteniei Craiova
» Cumpărături în siguranţă
» Craiova: Se prăbuşeşte asfaltul pe strada Eustaţiu Stonescu
» Studenţii de la Muzică, în concert la final de an universitar
» Termo Craiova se întâlneşte cu asociaţiile pentru a ajunge la un acord privind plata debitelor. În mod contrar va tăia apa caldă

Gorj

» Gorj: Tânăr arestat pentru tentativă de viol

Olt

» Olt: Marin Tudor, primarul comunei Fărcașele, a murit
» Șomajul în Olt, în scădere
» Olt: Aur balcanic pentru Diana Țolu, olimpică la matematică
» (VIDEO) Olt: Un bărbat s-a înecat într-o baltă din Grădinile
» Ziua Drapelului Naţional la Slatina
» Ţarcuri de oi, pastramă și brânză de oaie, în centrul Slatinei, în cadrul Caravanei „Alege Oaia“
» Poziţia vicepremierului Paul Stănescu după condamnarea lui Dragnea: „Avem de partea noastră votul electoral și un program de guvernare la care nu renunțăm“

Mehedinţi

» Accident cu două victime în Drobeta Turnu Severin
» Un week-end încărcat de misiuni pentru Jandarmeria Mehedinți

Vâlcea

» Vâlcea: DJ 605 blocat total
» Vâlcea: Jocurile de noroc sub “lupa” poliţiştilor
» Primarul din Râmnicu Vâlcea se întâlneşte cu locuitorii din patru cartiere
» Vâlcea: Se acţionează în continuare pentru îndepărtarea efectelor inundaţiilor la Vaideeni
» A fost inaugurat Parcul din Zona Nord, în Râmnicu Vâlcea

Sport

» Fotbal / Trupa lui Mangia a devenit de astăzi U Craiova 1948 Club Sportiv SA
» Fotbal / Alex Băluță a plecat la Slavia Praga
» Fotbal / S-au pus în vânzare on-line biletele pentru Supercupa României

Bani & Afaceri

» Robor la trei luni creşte la 3,09 %

Sanatate

» Problema vaccinurilor, rezolvată doar pe jumătate
» Clorul din piscină, un pericol pentru organism
» Cum prevenim bolile de rinichi

Educatie

» Școala în care se învață serios pentru nota 5
» Zeci de școli din Dolj au rezultate slabe la evaluarea națională
» Vâlcea: Prins băut la volan
» Luni încep probele scrise ale Bacalaureatului. 4.325 de candidați doljeni s-au înscris

Top