Lovitură chirurgicală la Spitalul de Urgenţă Craiova

La etajul V al Spitalului de Urgență Craiova, reparațiile au nevoie de targă


GdS începe astăzi o nouă serie de dezvăluiri din culisele afacerilor subterane derulate în sistemul de sănătate. Pentru început, vom vedea cum a reușit să rămână conectat la banii publici un cunoscut afacerist din Craiova care avea firma în faliment, cu datorii cumulate de peste 3,8 milioane de euro. Mărturia uluitoare aparţine unui om din sistem, care susține că a fost folosit pe post de „proxy“ într-un contract de peste 300.000 de euro cu Consiliul Județean Dolj, pentru reparații la Spitalul de Urgență Craiova.

În primăvara anului 2016, Consiliul Județean (CJ) Dolj a demarat procedurile pentru achiziția unor servicii de reparații la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova. Anunțul a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) în data de 18 mai 2016. Cum valoarea estimată a lucrărilor era de 1,9 milioane de lei fără TVA, pentru atribuirea contractului instituția a ales procedura simplificată a selecției de oferte. Opt firme și asocieri de firme au intrat în competiție până la data-limită de 2 iunie 2016. Câștigătoare a fost desemnată oferta depusă de Aberscka SRL, de 1 milion de lei plus TVA (circa 260.000 de euro). Până la final, costurile lucrărilor aveau să depășească 300.000 de euro. Contractul de lucrări semnat pe 30 octombrie 2016 prevedea reparații atât la etajul V al spitalului (unde se găsesc trei clinici de chirurgie), precum și reparații la casa lifturilor de la parter și etajele I, III, IV și VII. După parafarea documentelor, firma Aberscka nu a mai respectat termenul de execuție de nouă luni, prevăzut în contract. Lucrările se derulează și în prezent, iar întreg etajul este un șantier, în care se află medici și pacienți. Imaginile surprinse de fotoreporterul GdS (foto), care înfățișează doi muncitori cărând sacii de glet cu targa, sunt elocvente.

Pionii

Aberscka SRL, liderul asocierii de firme care a câștigat contractul de peste 300.000 de euro pentru reparații la SCJU Craiova, are o poveste extrem de interesantă. Înființată în 2009, societatea și-a schimbat asociații și administratorii cu doar câteva luni înainte de licitația de la CJ Dolj. Firma era inițial deținută de Radu Criveanu și Liviu Banghea. În prima etapă (2 decembrie 2015), patronii i-au cooptat în societate pe soții Elena și Dan Obeanu. Acesta din urmă a devenit și administrator al firmei. În a doua etapă (9 martie 2016), Criveanu și Banghea au ieșit definitiv din firmă, patroni devenind Obeanu și soția sa. După numai câteva luni (3 octombrie 2016), Aberscka a câștigat licitația de 300.000 de euro la CJ Dolj. Câteva zile mai târziu (10 – 25 octombrie 2016), societatea a fost transferată către Irina Rotaru, o tânără de 28 de ani originară din Târgu Jiu, însă Obeanu a rămas administrator până în 20 septembrie 2017. În prezent, societatea are alți patroni, pe Mihai Tuță și Ion Murărescu – care este și administrator. Schimbarea pe bandă rulantă a asociaților și administratorilor Aberscka pare cel puțin ciudată, la prima vedere. Dan Obeanu, unul dintre foștii asociați, spune că în spatele firmei se află omul de afaceri craiovean Gheorghe Ivănescu, unul dintre afaceriștii locali abonați la contracte cu statul. Oamenii care figurează în acte sunt doar interpuși.

Omul din umbră

În perioada în care se pregătea licitația de la CJ Dolj, firma lui Ivănescu se îndrepta cu pași mari spre faliment. Prohaus SRL acumulase datorii totale de peste 17 milioane de lei (3,8 milioane de euro), cea mai mare parte a lor fiind către Fisc (12,9 milioane de lei) și Primăria Craiova (2,13 milioane de lei). Prin urmare, afaceristul avea nevoie de un „proxy“ prin care să rămână conectat la banii publici. Și l-a găsit, în persoana finului său, Dan Obeanu. Nașul și finul au bătut palma, iar Aberscka a fost cumpărată ca paravan pentru afaceri cu bani publici. Iată ce povestește Dan Obeanu. „În toamna anului 2015, au venit la noi nașii de botez ai fetelor noastre, Gheorghe și Adriana Ivănescu, cu propunerea să facem afaceri împreună, pentru că noi nu suntem «pătați». Ne-a spus că totul o să fie bine, legal și curat, că nu o să avem probleme. Că dânsul știe joaca la butoane și are toate relațiile necesare. Ei ne-au propus să cumpărăm o firmă de construcții pe numele nostru, motivând că firmele lor au probleme din cauza contractelor din Germania și au intrat în insolvență. La îndemnul nașilor, am cumpărat societatea Aberscka SRL de la Criveanu și Banghia, care nu au fost prezenți la momentul semnării contractului. Actele le-a pregătit avocatul. Nașul a motivat că cei doi sunt plecați cu afaceri și nu pot fi prezenți la semnarea documentelor“, a spus Dan Obeanu. El susține că după câștigarea contractului de la CJ Dolj, nașul era cel care lua deciziile în firmă. Lucrările de la SCJU ar fi început pe banii personali ai familiei Obeanu, însă cardul pe care intrau deconturile de la CJ Dolj stătea la nași. „Mi s-a impus de soții Ivănescu ca ștampilele, cardul și toate documentele firmei să fie în permanență la ei. Mi-au spus că nu cumva să-mi vină vreo idee când văd atâția bani și să fug cu ei. Cardul era folosit de ambii soți Ivănescu, ei făceau diferite tranzacții de care eu nu aveam cunoștință“, a subliniat acesta.


„M-au amenințat!“

Nemulțumit că nașul nu-i mai dădea salariul pe care i l-ar fi promis (1.000 euro/lună) și că trebuia să aducă bani de acasă în firmă, Obeanu nu a mai răspuns la comenzi. „Nu am mai fost pe șantier și am luat decizia să nu mai semnez nici un act. Nașul Ivănescu ducea situațiile de plată la CJ nesemnate de către mine. Nașa mi-a cerut să-i fac împuternicire pentru bancă, la fel și nașul, dar am refuzat. Le-am cerut banii pe care îi cheltuisem, salariul pe care mi-l promiseseră și profitul care mi se cuvenea, dar nașa a început să-mi aducă injurii și să mă amenințe. Mi-au spus că ei sunt oameni foarte influenți, iar eu un nimeni. Pe 20 septembrie 2017, am mers la sediul firmei și mi-am prezentat demisia din funcția de administrator. Nașul a refuzat să o înregistreze, spunându-mi că «nu fac eu ce vreau». A doua zi am trimis demisia prin executor judecătoresc“, a mai povestit Obeanu. El susține că a aflat ulterior că în data de 20 septembrie ar fi fost revocat din funcția de administrator de Irina Rotaru, patroana din acte a firmei. În aceeași zi, ar fi fost emisă o hotărâre prin care administrator a fost numită Simona Ghiță.

Afacerea a ajuns la Parchet

De la sfârșitul anului 2017, Dan Obeanu a început să fie căutat de creditori, din pricina biletelor la ordin pe care le avalizase în calitate de administrator al Aberscka SRL, pentru achiziția unor materiale de construcții. El are două procese pe rol, în care se judecă cu creditorii pentru a scăpa de datorii. Între timp, a început să facă investigații pe cont propriu, pentru a afla de ce creditorii nu-și recuperează banii de la firma Aberscka, cea care se află încă sub contact cu CJ Dolj pentru lucrările de reparații de la SCJU Craiova. Mai mult decât atât, Obeanu a făcut sesizări către diverse instituții ale statului și a depus inclusiv o plângere penală împotriva lui Gheorghe Ivănescu. Legătura directă a omului de afaceri cu acest caz ne-a fost confirmată din mai multe surse. De precizat că Gheorghe Ivănescu nu a putut fi contactat de jurnaliștii GdS în ultimele săptămâni, pentru un punct de vedere asupra celor relatate mai sus. Unde duc toate firele acestei afaceri vom afla în episodul următor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 12 iunie 2018

Actualitate

» Summitul Trump-Kim: Secretarul general al ONU salută „o etapă importantă“
» Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din cinci judeţe şi cod galben pe râuri din 27 de judeţe
» Luare de ostatici la Paris. Nu este luat în calcul un atac terorist
» La 20 de ore după ce a fost huiduită pe Arena Naţională, Gabriela Firea şi-a redeschis pagina de Facebook, dar a şters postarea care a strâns sute de comentarii negative
» Noi reguli europene pentru un nivel comun de siguranţă în utilizarea dronelor
» Întâlnirea istorică Trump – Kim Jong-un. Cum văd analiştii summitul istoric din Singapore. Totul s-a consumat la nivel de intenţii
» Anagajaţii MApN sărbătoresc Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
» Cod Galben de instabilitate atmosferică accentuată
» Iohannis nu ia în calcul suspendarea sa: Nu există temei
» Klaus Iohannis, atac la Liviu Dragnea: Un infractor care ameninţă magistraţi la tv!
» Cerbul de Aur revine după o pauză de nouă ani

Dolj

» Accident dramatic pe platforma blocurilor din Lăpuș
» Pasajul suprateran are, în sfârșit, toate compensatoarele
» Întreruperi energie electrică de mâine
» BNR investește în palate, pentru a câștiga încredere în moneda națională
» Lansare de carte: „Eminescu în căutarea Dumnezeului cel viu“
» Primăria, o plăcuță cu denumirea străzii mele aș vrea!
» Nori de poluare de la Termocentrala Craiova II?
» Primii pepeni din Sadova pleacă spre piețele din țară
» Salariul mediu net pe țară este de 2.713 lei. Inflația a anulat creșterile
» Cum procedează cei care vor să se pensioneze în alt stat
» Cultură de lavandă, în Măceșu de Jos
» Craiova: Trei persoane care falsificau documente, ridicate în urma mai multor percheziţii
» Craiova: Prins cu 340 de ţigări pe care intenţioa să le vândă ilegal la Piaţa Bigul Nou
» Detaşamentul 2 de pompieri Craiova, fruntaş la Concursurile Serviciilor Profesioniste pentru Situaţii de Urgenţă
» Lansarea volumului „Lumina singurătății. Poeme de dragoste și dor la puterea a 3-a”, la Biblioteca Judeţeană
» Dolj: Prins la volan fără permis
» Poliţiştii Secţiei 5 Craiova, acţiuni pentru prevenirea infracţionalităţii stradale

Gorj

» Se redeschide Staţiunea Săcelu
» Demersuri la minister pentru inaugurarea oficială a aparatului RMN
» Șeful CJ Gorj anunţă o rectificare pentru luna iulie
» Primarul comunei Bustuchin, Ion Ciocea, ar putea să rămână fără mandat
» Piloți din patru țări se duelează pe Transalpina
» Radar tip pistol, intrat în dotarea poliţiei gorjene
» Gorj: Autoutilitară încărcată cu bitum, răsturnată la Crasna. Șoferul, rănit ușor
» Cod galben de averse, descărcări electrice şi grindină, în Vâlcea şi Gorj

Olt

» Concurs între pompierii civili, la Olt
» Olt: Un minor de 17 ani a provocat un accident rutier şi a fugit de la fața locului

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii alături de elevi ora de net
» Vâlcea: O bătrână dată dispărută, identificată de poliţişti

Sport

» „Școlarii“ au păstrat Cupa de Vară
» Bon: Noi suntem echipa cea mai valoroasă
» Alexandra Anghel: „Când iei medalie, uiți de accidentări, cât ai suferit la antrenamente“
» Fotbal: Julen Lopetegui, noul antrenor al Real Madridului
» Tenis: Mihaela Buzărnescu s-a calificat în optimile turneului de la Nottingham

Sanatate

» Atenție la înțepăturile de insecte!
» Angajații Companiei de Apă Craiova au donat sânge

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Pleci în concediu? Iată 20 de sfaturi care-ți vor face vacanța mai frumoasă

Top