10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCartierul „chinezesc“ se construiește pe banii primăriei

Cartierul „chinezesc“ se construiește pe banii primăriei

În cartierul de locuințe de pe strada Caracal ar trebui să fie gata, până în ianuarie 2020, măcar cele 250 de apartamente destinate Ministerului Apărării Naționale (Foto: arhiva GdS)

Locuințele din cartierul de pe strada Caracal vor fi construite de Primăria Craiova, cu bani de la bugetul local. Primul pas: bugetarea în 2018 a celor 250 de apartamente la care lucrările sunt într-un stadiu mai avansat și care trebuie predate, în ianuarie 2020, Ministerului Apărării Naționale.

Primăria Craiova s-a decis în privința viitorului cartierului de locuințe de pe strada Caracal, pe care l-a preluat la 1 august 2017 de la chinezii de la Shandong Ningjian, după ce aceștia nu au putut să respecte clauzele din contractul de concesiune semnat cu municipalitatea în urmă cu trei ani: va construi toate locuințele cu bani de la bugetul local. În 2014, Shandong primea de la autoritățile locale un teren de 6,7 hectare de pe strada Caracal, aparținând Ministerului Apărării Naționale (MApN), pentru a construi un cartier de locuințe cu 1.850 de apartamente. Chinezii nu au reușit însă să ducă la bun sfârșit investiția anunțată cu mare tam-tam la acea vreme, lucrările fiind abandonate în 2015. S-a mai încercat ceva prin 2017, dar cum firma asiatică nu a făcut rost de banii necesari continuării lucrărilor, șantierul unde Shandong susținea că a investit circa opt milioane de euro a intrat, conform contractului, în proprietatea primăriei.
Când s-a trezit cu cartierul „în brațe“, primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a desemnat o comisie care să analizeze situația și să aleagă cea mai bună variantă pentru continuarea lucrărilor. „Vom vedea cum este mai bine, mai facil și legal să facem pentru a continua lucrările de la cartier, adică prin primărie, printr-o societate, pe fonduri proprii, prin credite…“, spunea, în vară, edilul.
Soluția s-a găsit, Mihail Genoiu precizând, zilele trecute, că în 2018 va fi prinsă în buget suma necesară construirii primelor apartamente. „Vom începe cu blocurile de la stradă, aflate în stadiul cel mai avansat. Vom realiza cele 250 de apartamente care trebuie predate armatei“, a adăugat primarul.
Conform protocolului, pentru a nu se ajunge la închiderea definitivă a șantierului și preluarea terenului de către MApN, apartamentele respective trebuie să fie gata până în ianuarie 2020. De aici și graba autorităților locale.
După ce lucrările vor fi scoase la licitație, iar firma care va câștiga se va apuca de treabă pentru a finaliza primele 250 de locuințe, investiția ar continua și în anii următori, tot pe banii primăriei. „Vom construi toate cele 1.850 de locuințe cu bani de la bugetul local, pe care îi vom recupera ulterior, atunci când ele vor fi vândute. Cred că aceasta e cea mai bună soluție“, a mai precizat Mihail Genoiu. Deocamdată nu se știe care va fi prețul unui apartament, promis inițial cu 400 euro/mp, cert fiind doar faptul că locuințele nu vor mai putea fi achiziționate „la liber“, după lista întocmită inițial de municipalitate pe principiul „primul venit, primul servit“, ci în baza prevederilor Legii locuinței nr. 114/1996. La cartierul de pe strada Caracal au fost ridicate până la etajul al șaselea două din cele 23 de blocuri cu zece etaje care au făcut obiectul contractului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS