11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElevă din Craiova, laureată la un festival din Lituania

Elevă din Craiova, laureată la un festival din Lituania

Christiana Doană a obținut premiul I la Festivalul Kaunas Talent din Lituania, ediția a XVI-a

Pasionată de muzică, Ana Maria Christiana Doană, elevă la Școala Gimnazială „Traian“, a reușit de curând o performanță notabilă: a cucerit locul I la un concurs internațional de muzică din Lituania. Acesta nu este singurul premiu obținut peste granițe, dar eleva îl consideră cel mai important de până acum. Totodată, Christiana Doană a spus că va participa și la alte competiții internaționale, având invitații pentru anul viitor la concursuri din Malta, Israel și Ucraina.

Elevă în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială „Traian“, Ana Maria Christiana Doană s-a făcut remarcată prin pasiunea ei pentru muzică în luna mai a acestui an, când a devenit laureată a Festivalului Sanremo Junior. Împreună cu Grupul Școlii de Canto Vivox, a câștigat marele premiu la secțiunea internațională dedicată școlilor de muzică din întreaga lume. De atunci, Ana Maria Christiana Doană a continuat să facă performanță și la alte competiții. A obținut premiul III la Festivalul Mamaia Copiilor 2017 și trofee la diverse categorii la Festivalul Sibiu Capitală Muzicală, Festivalul Europop Stars Pitești, precum și la Festivalul Pro Muzica, unde a obținut Trofeul președintelui juriului, acordat de maestrul Horia Moculescu.
Cea mai recentă performanță a fost obținută în Lituania, la Festivalul Kaunas Talent, desfășurat în perioada 23-29 noiembrie. În competiție au fost 70 de interpreți din 17 țări: Lituania, Polonia, Belarus, Rusia, Malta, Israel, Macedonia, Ungaria, Polonia, Estonia, Bulgaria, Serbia, Germania, Italia, Republica Moldova, Muntenegru și Croația. Juriul a fost format din 26 de membri. În urma concursului, eleva din Craiova a reușit să obțină locul I. „Este cel mai important premiu al meu, pentru că este un festival-concurs cu tradiție, în care se întâlnesc cele mai bune voci din diverse țări. Din România au mai participat patru fete, care erau din Pitești și din Călărași. Am reușit să impresionez juriul cu o piesă din repertoriul Mariei Tănase și una în limba italiană. Au fost concurenți foarte buni, dar am reușit să mă calific pe primul loc. Sunt singura concurentă din România cu premiul I. Concursul s-a desfășurat la Universitatea din Kaunas, iar ca urmare a premiului obținut am fost invitată să cânt și la Gala Concert de la Arena Kaunas, în fața unui public de 15.000 de persoane. A fost o victorie pentru mine“, a spus Christiana Doană.

Va participa și la alte concursuri

Christiana Doană, care acum are 13 ani, spune că pasiunea ei pentru muzică a apărut la o vârstă fragedă. A început să studieze la Palatul Copiilor, iar după primul premiu obținut la nivel național a început să studieze cu un profesor de canto din București. „Mi-a plăcut mereu să cânt, mama mea a observat acest lucru și la vârsta de patru ani m-a dus la Palatul Copiilor. De fapt, m-a îndrumat spre mai multe cursuri: dans, desen, limba germană, limba engleză, informatică. A vrut să învăț cât mai multe lucruri și să socializez, dar am ajuns să fac o pasiune pentru muzică. La zece ani am obținut primul premiu național. Atunci a început, practic, o nouă etapă. Părinții mei au considerat că trebuie să studiez cu un profesor din București și așa am ajuns la domnul profesor Viorel Gavrilă, vicepreședintele Uniunii Muzicologilor din România. Studiez canto la București de trei ani. Așa am ajuns să fac performanță la nivel internațional. Sprijin pentru pregătirea mea am găsit și la școală, unde mă pregătesc cu doamna profesor Dondoe“, a povestit eleva.
Christiana spune că va continua pregătirea și că odată cu premiul I din Lituania i s-a deschis drumul spre alte competiții internaționale: „Pentru anul viitor am invitații la diverse concursuri internaționale. În mai voi fi în Malta, în iunie în Ucraina și în iulie în Israel“.
Succesul elevei este apreciat și de conducerea școlii. „Christiana este cunoscută pentru talentul ei artistic. Are foarte multe premii și trofee. Și la nivelul unității școlare a primit sprijin pentru a-și dezvolta latura artistică. Avem un cabinet de muzică, unde repetă cu profesoara Dondoe. În acel cabinet se întâlnesc toți elevii talentați. La nivelul școlii susținem nu numai performanțele la discipline precum română și matematică. Elevii noștri au posibilitatea să-și dezvolte și aptitudinile artistice, sportive“, a spus Maria Dașu, managerul Școlii Gimnaziale „Traian“ din Craiova.
Eleva face performanță nu numai pe scenă, ci și la clasă. Are numai medii de 10 și anul trecut a început să participe și la olimpiade și concursuri școlare. „Am fost la olimpiadele de limba română și matematică, dar numai până la faza județeană. Voi continua să particip și îmi doresc să cresc performanța pentru că nu mai este mult timp până când va trebui să optez pentru liceu. Îmi doresc să studiez la Colegiul Național «Frații Buzești» din Craiova, pentru că îmi doresc să am și o altă pregătire profesională. Nu voi opta să fac doar muzică“, a precizat Christiana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS