16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAre porcul trichineloză? Puteți să primiți despăgubire!

Are porcul trichineloză? Puteți să primiți despăgubire!

Pentru evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spiralis, autorităţile sanitare le atrag atenţia doljenilor să achiziţioneze carnea de porc numai din locuri special amenajate şi verificate

Medicii veterinari au confirmat pri­mele două cazuri de tri­chineloză din acest an, în Craiova. Examinarea cărnii de porc pentru depistarea trichinelozei este obligatorie, iar cei care vând carne și preparate neverificate, ce pot pune în pericol sănătatea și viața celor care o consumă, pot fi sancționați cu amenzi. Trebuie știut că vă puteți recupera banii dacă ați cumpărat un animal cu probleme, dar asta numai dacă în momentul cumpărării ați solicitat certificat sanitar-veterinar și animalul a fost crotaliat.

Cele mai multe cazuri de trichineloză la om apar în perioada Sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradițional, se taie un număr mare de porci crescuți în gospodării.
Tot în această perioadă, unii oamenii cumpără și consumă carne de porc comercializată clandestin. Este și cazul a doi craioveni care au achiziționat porci de la cumpărători neavizați, iar în urma examenului la medicul veterinar în carne a fost depistată trichineloză. Sunt primele două cazuri de acest fel descoperite în acest an, în Dolj.
Pentru evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella spiralis, autorităţile sanitare le atrag atenţia doljenilor să achiziţioneze carnea de porc numai din locuri special amenajate şi verificate. „Cumpăraţi carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta numai din locuri sau spaţii autorizate şi supravegheate sanitar-veterinar, de către DSVSA Dolj. În condiţiile unei cereri crescute, specifice perioadei premergătoare Crăciunului, unii români continuă să cumpere porci vii crescuţi în gospodărie. Sacrificarea porcului şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave. Comercializarea porcilor vii din gospodăriile populaţiei în târgurile şi oboarele autorizate sanitar-veterinar este permisă cu respectarea legislaţiei sanitare veterinare“, a spus Costică Retea, director executiv adjunct la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj.

Este interzisă vânzarea porcilor vii fără crotalii și fără documente sanitar-veterinare

Trichineloza este o boală infecţioasă provocată de parazitul Trichinella spiralis. Acesta ajunge în organismul uman în urma consumului de carne contaminată. De aceea, este foarte important să duceți carnea de porc la un medic veterinar pentru testul trichineloscopic.
Examenul trichineloscopic al cărnii de porc se efectuează în spații special amenajate la cabinetele medical-veterinare împuternicite din fiecare comună și oraş și la circumscripțiile sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor din Craiova (situate în Piaţa Mare, Piaţa Craiovița, Piața Valea Roșie, Piața Veche, Piața Brazda lui Novac), Filiaşi, Băileşti și Calafat, unde sunt afişate numele medicului veterinar, numărul de telefon, tariful de examinare și programul de funcționare al acestora, inclusiv sâmbăta și duminica. Un examen trichineloscopic costă între 9 și 20 de lei.
În cazul în care un animal este depistat cu Trichinella spiralis pozitiv, carnea acestuia este confiscată, evaluată și proprietarii sunt despăgubiți. Este interzisă vânzarea porcilor vii fără crotalii și fără documente sanitar-veterinare, de către diverși „negustori-samsari“ sau în alte locuri neautorizate. „În această perioadă, echipe mixte formate din medici veterinari, jandarmi și politiști vor controla toate târgurile și pieţele din Dolj. Am făcut 153 de controale. Au fost date 19 amenzi în valoare de 44.000 de lei și 13 avertismente. Continuăm controalele la toate unitățile. În cele două cazuri depistate în Craiova, proprietarii nu au putut să fie despăgubiți pentru că nu au documente“, a adăugat Costică Retea.

Primiți despăgubire doar dacă aveți documente

Potrivit HG 1214/2009, beneficiază de despăgubiri persoanele juridice și persoanele fizice proprietare de animale, dacă animalele suspicionate de boală au fost predate către unitățile de abatorizare, autorizate sanitar-veterinar, direct de către proprietarii acestora ori prin intermediari, persoane fizice sau juridice, în cadrul programelor naționale de eradicare a epizootilor, în vederea sacrificării în scop de diagnostic. Pentru a primi despăgubire, este obligatoriu ca animalul să fie crotaliat și să aveți certificat sanitar-veterinar.
Directorul executiv adjunct al DSVSA Dolj ne-a explicat cum se procedează în aceste situații. „Animalul este cântărit în carcasă de comisie, iar proprietarul primește despăgubire în funcție de asta. Important este să aibă documente. Omul se duce la medicul veterinar care examinează carnea, trimite la noi buletinul de analize, duce carnea la incinerator, o cântărește, o predă, după care tot medicul de acolo întocmește dosarul de despăgubire.
Din comisie fac parte un reprezentat de la primărie, unul de la Camera Agricolă, unul de la DSVSA, medicul și proprietarul. Dosarul este trimis la DSVSA, îl înregistrăm, îl preia contabilitatea și dăm banii pentru despăgubire. Totul se face în baza Hotărârii de Guvern 1214/2009. Cei doi craioveni care spun că au cumpărat animalele dintr-o remorcuță și nu au acte nu au ce să facă în această situație. Dacă omul merge pentru analiză la un medic de liberă pratică și nu la unul angajat în rețeaua DSV, este anunțat medicul nostru din județ și omul în cauză este ajutat. Mulți cumpără fără documente și dacă nu au certificat să justifice de unde au cumpărat, nu pot primi despăgubire“, a explicat Costică Retea.

Documentele trebuie depuse în termen de cel mult 30 de zile

Legea, în acest caz Hotărârea de Guvern 1214/2009, spune că plata despăgubirilor pentru animalele tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor se face la valoarea de piață, în termen de 90 de zile de la tăierea sau uciderea animalelor. Documentele trebuie depuse la direcția sanitar-veterinară în termen de cel mult 30 de zile de la tăierea animalelor.

Ce este trichineloza?

Trichineloza este o boală parazitară ce se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella spiralis. Principalul rezervor al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuințelor umane: șobolanii, șoarecii, carnivorele domestice (câinele și pisica) și porcii sau alte specii infestate. Omul se îmbolnăvește consumând carne infestată de porc, neexaminată de medicul veterinar și insuficient friptă, fiartă sau preparată crudă, sărată sau afumată. Boala se manifestă la om prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, grețuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoțite de edeme ale feței, motiv pentru care trichineloza mai este numită „boala capetelor umflate“. Trichineloza la om poate fi tratată, reușita tratamentului fiind condiționată în primul rând de rapiditatea institurii lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS