14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA ajuns în arest după comiterea a șapte infracțiuni rutiere

A ajuns în arest după comiterea a șapte infracțiuni rutiere

Polițiștii doljeni spun că, în ultimele luni, l-au prins de trei ori conducând băut și fără permis pe bărbatul de 37 de ani

Un bărbat de 37 de ani, din comuna doljeană Unirea, recidivist, a fost arestat preventiv pentru comiterea a șapte infracțiuni la regimul circulației rutiere. Pe scurt, în numai cinci luni, bărbatul a fost prins de trei ori de polițiști conducând băut și fără permis. Asta în condițiile în care, în 2008 și 2017, bărbatul a mai fost condamnat în două dosare privind aceleași infracțiuni.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, în cursul zilei de luni, a fost pusă în mişcare acţiunea penală faţă de Nicolae Bîrţă, de 37 de ani, din comuna Unirea, acuzat de săvârşirea a șapte infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere (trei infracţiuni de conducere a unui autovehicul fără permis, trei infracţiuni de refuz al recoltării de probe biologice și una de conducere a unui autovehicul neînmatriculat), fapte comise în perioada 23 iunie – 29 noiembrie.
Mai exact, Nicolae Bîrță a fost prins conducând fără permis de trei ori, de fiecare dată fiind băut (1,29 mg/l alcool pur în aerul expirat pe 23 iunie, o alcoolemie de 1,18 mg/l pe 12 noiembrie, iar pe 29 noiembrie aparatul etilotest a indicat o alcoolemie de 0,58 mg/l alcool pur în aerul expirat). De fiecare dată, bărbatul a refuzat să îi fie recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar o dată se afla la volanul unui autoturism neînmatriculat.
Tot luni, Bîrță a fost reţinut pentru 24 de ore, iar după o noapte petrecută în arest, a fost dus la Judecătoria Băilești cu propunere de arestare preventivă. Instanța a admis propunerea anchetatorilor și a hotărât ca inculpatul să stea următoarele 30 de zile în arestul IPJ Dolj. „Admite propunerea Parchetului de pe lângă Judecătoria Băilești. Dispune arestarea preventivă a inculpatului Bîrță Nicolae pe o durată de 30 de zile, de la data de 5.12.2017 până la data de 3.01.2018, inclusiv“, se arată în hotărârea instanței.

Două condamnări, ambele cu suspendare

Același Nicolae Bîrță a mai fost prins conducând băut și fără permis, fiind chiar condamnat în două dosare penale. Prima pedeapsă, una de șase luni de închisoare, a primit-o în martie 2009, la Judecătoria Băilești, într-un dosar în care a fost acuzat de conducere fără permis și sub influența băuturilor alcoolice.
Ulterior, în 2015, același Bîrță a fost prins din nou conducând băut și fără permis. Ca și în ultimele dăți, bărbatul a refuzat să-i fie recoltate probe biologice, așa că s-a ales cu un dosar privind comiterea infracțiunilor de conducere fără permis și refuzul recoltării de probe biologice.
În mai, anul acesta, aceeași instanță l-a condamnat pe inculpat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare pentru faptele comise, în condițiile în care Codul Penal prevede pedepse între unu și cinci ani pentru aceste infracțiuni. Hotărârea Judecătoriei Băilești nu a fost atacată cu apel de inculpat și a rămas definitivă.
Mai trebuie spus că instanța a stabilit un termen de supraveghere de doi ani, ultimele infracțiuni fiind comise de inculpat în termenul de supraveghere.

Închisoare pentru că a condus băut și fără permis

La sfârșitul lunii noiembrie, un craiovean de 43 de ani, trimis în judecată în mai multe dosare privind infracțiuni prevăzute de Codul Rutier, a fost condamnat la trei ani și trei luni de închisoare cu executare. Este vorba de Mihai Stănia, care, ca și Nicolae Bîrță, a fost depistat în mai multe rânduri conducând băut și fără permis. Spre deosebire de Bîrță, care nu a avut niciodată permis de conducere, Stănia avea permisul suspendat când a fost oprit de oamenii legii.
Bîrță și Stănia nu sunt primii doljeni care le dau bătăi de cap polițiștilor de la Rutieră. Înaintea lor a fost craioveanul Laurențiu Pascu, de 28 de ani, din Craiova, care a fost condamnat definitiv în mai multe dosare de conducere fără permis. În octombrie 2015, bărbatul a cerut și obținut contopirea tuturor pedepselor primite, urmând să execute o pedeapsă totală de cinci ani și patru luni de închisoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS