10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljScad depozitele în lei și cresc cele în valută

Scad depozitele în lei și cresc cele în valută

Doljenii care au economii pariază pe valută, în ciuda dobânzilor deloc atractive la depozite. Este posibil ca unii să își fi transformat depozitele din lei în valută, ca urmare a creșterii constante a cotațiilor valutelor comparativ cu leul, în ultima parte a anului.

Potrivit ultimei statistici publicate zilele trecute de Banca Națională a României (BNR), depozitele bancare în lei ale doljenilor (ale populației și ale firmelor) erau, la finele lui septembrie și începutul lui octombrie, de 2,171 miliarde de lei, iar la sfârșitul lui octombrie și începutul lui noiembrie totalizau 2,151 miliarde de lei. Deci, depozitele totale în lei au scăzut cu 20 de milioane într-o lună. Populația Doljului avea, în perioada analizată, depozite în lei de 1,929 miliarde, iar luna următoare analizată mai dețineau depozite la termen de 1,925 miliarde de lei, în scădere cu 4 milioane. Ceea ce înseamnă că atât firmele, cât și populația a redus depozitele în lei, în ansamblu. În cazul firmelor, reducerea depozitelor la termen ar fi putut surveni ca urmare a acoperirii unor goluri de casă, a efectuării unor viramente urgente, achitării unor investiții sau, pur și simplu, transferării depozitelor din lei în valută. În cazul populației, diminuarea depozitelor deținute putea apărea ca urmare a unor cheltuieli de moment sau, pur și simplu, banii au fost transformați în valută și păstrați în bănci sub forma depozitelor în euro sau dolari.
În timp ce BNR înregistra scăderea depozitelor în lei, creșteau sumele depozitate în valută. Dacă, la începutul lui octombrie, doljenii aveau păstrați în bănci, sub forma depozitelor în valută, 915 milioane de lei (depozitele în valută au fost exprimate de BNR în moneda națională, pentru ușurința calculelor), la începutul lunii noiembrie existau 928 de milioane de lei economisite în bănci sub formă de valută. Creșterea înregistrată a fost de 13 milioane de lei, într-o singură lună. Din sumele totale avansate, depozitele în valută ale populației erau de 796 de milioane de lei, iar la începutul lui noiembrie au crescut cu 13 milioane de lei, la 809 milioane de lei. Creșterile depozitelor în valută pot să fi apărut din mai multe cauze: cumpărările de valută, transferul de valută de la rudele care muncesc în străinătate și păstrarea lor sub formă de depozite sau datorită mutării depozitelor bancare din lei în valută.

Cotația euro a crescut pe tot parcursul anului

Depozitele în euro sau dolari au în continuare dobânzi destul de mici, multe bănci practicând dobânzi sub 1% pe an, însă persoanele care dețin economii preferă să își păstreze banii sub formă de valută, pentru că mai câștigă din evoluția cursului valutar, comparativ cu leul. În ultima perioadă, moneda europeană, de exemplu, a avut urcușuri destul de rapide comparativ cu leul. Pe 21 noiembrie, euro a atins maximul istoric de 4,6551 lei pentru un euro. De regulă, deprecierea leului în raport cu euro aduce pentru mulți români costuri în plus, în schimb persoanele cu depozite în euro au de câștigat în mod vizibil din aprecierea valutei europene.
De fapt, euro a crescut în raport cu leul pe tot parcursul anului, fiind valuta cu cea mai rapidă evoluție în 2017. Potrivit seriilor brute lunare publicate de BNR, în iunie 2017, euro era cotat la BNR la 4,5714 lei pentru un euro, iar în iulie cursul oficial ca serie lunară a fost de 4,5681 lei pentru un euro. În august a crescut la 4,5784 lei pentru un euro, în septembrie a urcat la 4,5978 lei, iar în octombrie s-a temperat ușor la 4,5885 lei pentru un euro. Vineri, BNR a cotat un euro la 4,6422 lei. Chiar dacă în luna în care GdS a analizat evoluția depozitelor bancare cursul leu-euro a avut o ușoară scădere, pe ansamblu, în cea de-a doua jumătate a anului tendința a fost de creștere a cursului, de slăbire a leului, comparativ cu euro.

Cât se câștigă din aprecierea cursului euro

Când crește euro comparativ cu leul, deținătorii de depozite în valută pot câștiga doar din cursul valutar și foarte puțin din dobânzi, care sunt în continuare chiar și de 0,10-0,30% pe an, de 0,50% și până în jurul a 1-1,5% pe an. Dacă luăm în calcul doar diferența de curs, putem face o simulare doar pentru exemplu. Dacă o persoană a avut un depozit bancar în valută de 10.000 de euro, în luna iulie, la cursul de atunci de 4,5681 lei pe un euro, ar fi avut 45.681 lei (dacă presupunem că ar fi schimbat euro chiar la cursul oficial, ceea ce este aproape imposibil). Acum, dacă ar schimba euro în lei la cursul oficial de vineri, de 4,6422 lei, ar avea în cont 46.416 lei, cu 741 lei mai mult decât în iulie. La sume mai mari în euro, diferența la conversia în lei este mai substanțială decât în exemplul anterior. Calculele la cursul BNR s-au făcut doar pentru a putea exemplifica cele de mai sus. În realitate, schimbul valutar al depozitelor convertite se face la cursul băncii, care este diferit de cel oficial.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS