16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFactura la căldură arde buzunarele firmelor

Factura la căldură arde buzunarele firmelor

Creșterea prețului la căldură în Craiova, începând din toamna acestui an, i-a afectat cel mai mult pe agenții economici, care tot timpul au plătit mai scump gigacaloria decât populația. Creșterea prețului la energia termică produsă, distribuită şi furnizată din centralele termice, pe bază de gaze naturale, de la 258,71 lei inclusiv TVA, la 414,96 inclusiv TVA de lei, a însemnat pentru aceștia o scumpire cu 60% a facturii. Creșterea foarte mare a facturii la căldură a fost remarcată de unul dintre președinții unei asociații de proprietari din Craiova, în urma discuțiilor purtate de către acesta cu reprezentanții societăților care au spații la parterul blocurilor. „Prețul la gigacalorie facturat de SC Termo Craiova SRL a crescut cu 60% pentru spațiile comerciale, de la 258,71 lei (217,41 fără TVA)/Gcal în aprilie 2017, la 414,96 lei (348,71 lei fără TVA)/Gcal în octombrie 2017. Am discutat cu mai mulți proprietari de spații comerciale. Aceștia sunt foarte nemulțumiți că le cresc costurile de întreținere, mai ales că și chiriile s-au majorat din cauza creșterii cursului valutar“, a precizat Petru Becheru, președintele Asociației de proprietari Bloc „Romarta“.
Reprezentanții furnizorului de căldură al orașului spun că în cazul societăților scumpirea este mai mare fiindcă acestea nu beneficiază de subvenții precum populația. „Agenții economici nu beneficiază de subvenții precum populația. Este o diferență între prețul gigacaloriei plătit de populație și cel suportat de agenții economici. Ar fi culmea să primească și aceștia din urmă subvenții!“, a afirmat Sorin Iordache, director economic SC Termo Craiova SRL.
Subvenția pentru gigacalorie va fi eliminată din anul 2018, iar acest lucru va duce la explozia prețului energiei termice și pentru populație.
„Dacă prețul de 414,96 lei/Gcal este prețul nesubvenționat, în anul 2018, când nici populația nu va mai beneficia de subvenții, ce se va întâmpla?“, întreabă retoric președintele Asociației Bloc „Romarta“.
Tariful de distribuție și furnizare a energiei termice a crescut începând cu luna septembrie a acestui an prin aprobarea HCLM 343/2017. Creșterea este de 7,4% (un procent de 5% din tarif pentru investiții și 2,4% pentru a acoperi creșterile la celelalte componente ale agentului termic, gen energie electrică sau apă rece) și ea se regăsește în costul apei calde și al căldurii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS