Angajaţii APIA au ieşit în stradăSute de angajați ai Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) din Oltenia au întrerupt joi lucrul între orele 9.00 şi 12.00. Oamenii sunt nemulțumiți că le vor scădea salariile cu sume ce ajung până 2.800 de lei, începând din 2018, din cauza impactului Legii salarizării asupra veniturilor. În timp ce majoritatea angajaților așteptau soluții de la ministrul agriculturii, Petre Daea, acesta le-a transmis „să fie liniștiți și să muncească“.

Aproximativ 60 de angajați ai APIA Dolj au protestat pașnic în curtea instituției (Foto: Lucian Anghel)

Aproximativ 60 de angajați ai APIA Dolj au protestat pașnic în curtea instituției (Foto: Lucian Anghel)

De cum a bătut ceasul 9.00, angajații Centrului Județean al Agenției de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură Dolj au ieșit în curtea instituției pentru a-și manifesta nemulțumirea faţă de efectele pe care le produce Legea 153/2017 asupra salariilor lor. Mai exact, după ce Guvernul Tudose a aprobat transferul plății contribuțiilor de la angajator la angajat, salariile angajaților APIA vor scădea cu sume cuprinse între 682 de lei și 2.858 de lei net. Doar la cele mai mici dintre funcții salariile vor crește cu sume cuprinse între 76 și 164 de lei net. Cei aproximativ 60 de angajați ai APIA Dolj care protestau pașnic în curtea instituției au spus că nemulțumirea lor este generată și de discriminarea dintre centrele din teritoriu şi APIA Central. „Vrem alinierea salariilor cu APIA Central pentru că noi suntem declasificaţi cu o treaptă față de APIA Central și nu este corect. La legea de înființare am fost toți pe același salariu (…), iar după aceea ne-au declasificat. După noua lege, nouă ne scad salariile. Noi nu suntem deconcentrate, suntem o agenție de plăţi care ar trebui să aibă salariul unitar“, a spus Luminiţa Şargarodschi, şef Serviciu autorizare plăţi în cadrul APIA Dolj.

Daea: „Eu, uneori, sunt sub nivelul unor funcţionari din APIA din punct de vedere al salariului”

În total, sunt 130 de angajați în cadrul APIA Dolj, dintre care 18 la Centrul local din Craiova. Aceștia din urmă își desfășurau normal activitatea joi, deși aveau aceleași nemulțumiri ca și colegii lor din întreaga țară. Pe holurile instituției erau cel mult 20 de fermieri care așteptau să le fie clarificate situațiile pentru a-și putea încasa avansurile din subvențiile pentru campania agricolă 2017, iar angajații Centrului local din Craiova au preferat să nu își întrerupă activitatea pentru a nu lăsa oamenii să aștepte. „Ce să le spun eu bătrânilor care așteaptă la ușă despre nemulțumirile noastre? Preferăm să îi ajutăm pentru că apoi tot noi vom fi nevoiți să rămânem peste program și să le soluționăm problemele“, a spus una dintre angajatele Centrului local din Craiova.

În timp ce majoritatea angajaților așteptau soluții de la ministrul agriculturii, Petre Daea, acesta le-a transmis „să fie liniștiți și să muncească“. „Nu cred că sunt în situaţia să se plângă acum de salarii. Eu asta le-am spus angajaţilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură: «Staţi liniştiți şi munciţi!» (…) Repet, asta le transmit: să muncească, pentru că sunt plătiţi cu salarii bune, şi să muncim toţi, în frunte cu mine. Eu, uneori, sunt sub nivelul unor funcţionari din APIA din punct de vedere al salariului“, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea, pentru Agerpres.

Cu cât ar urma să scadă salariile angajaților APIA

Potrivit statului de funcții întocmit de nişte economişti din cadrul instituției conform Legii salarizării nr. 153/2017, Anexa VIII, capitolul I, lit. A, pct. II, unități teritoriale, pentru majoritatea angajaților APIA, salariile nete ar urma să scadă în 2018 cu sume cuprinse între 635 și 2.858 de lei. Spre exemplu, un director executiv gradul II, gradaţia 5, care în luna decembrie 2017 are un salariu brut de 11.942 de lei și un salariu net de 8.375 de lei, din luna ianuarie 2018 va avea un salariu brut de 9.433 de lei și un venit net de 5.517 lei, adică o scădere de 2.858 de lei net în 2018, față de 2017. Totodată, un șef de birou gradul II, gradaţia 5 care în decembrie 2017 are un salariu brut de 9.161 de lei și un net de 6.425, din ianuarie 2018 va avea un salariu brut de 8.225 de lei și un net de 4.811 lei, deci cu 1.614 lei net mai puțin. Dacă un consilier superior, gradația cinci, are un brut în luna decembrie 2017 de 7.325 de lei și un venit net de 5.137 de lei, din luna ianuarie 2018, brutul va fi de 7.635 lei, iar netul de 4.465 lei, adică un minus de 672 de lei. În schimb, un consilier principal gradaţia 5 care are în decembrie 2017 brutul de 5.474 de lei şi netul de 3.838, din ianuarie 2018 va avea brutul 6.843 şi netul de 4.002, cu o creştere de 164 de lei a salariului net în 2018 față de 2017. În aceeași analiză se arată că pentru cele 23 de funcții analizate, în decembrie 2017 era un fond de salarii de 893.447 de lei, în timp ce din luna ianuarie acest fond va fi de 754.931 de lei.

Olt: „Nu vrem măriri de salarii, să se înțeleagă foarte clar!“


Peste 100 de funcționari ai APIA Olt au încetat joi lucrul și au ieșit în fața sediului județean din Slatina pentru a-și rosti nemulțumirile. Cu mesaje listate pe coli albe, funcționarii au ținut ca superiorii de la București să afle că nu vor accepta ca de la 1 ianuarie 2018 salariile lor să scadă. Nemulțumirile nu sunt noi, sindicaliștii atrăgând atenția oficialilor din Ministerul Agriculturii încă din mai, însă revendicările lor nu au fost luate în seamă. Ultima promisiune care le-a fost făcută, după cum a declarat liderul Federației Naționale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu, a fost creșterea sporului specific de care beneficiază pentru că lucrează cu fonduri europene la 35%, de la 25%, cât au în prezent. Creșterea, mai mică decât în administrația locală, de exemplu, nu va fi însă în măsură să acopere scăderea preconizată de la 1 ianuarie 2018. „Nu vrem creșteri de salarii, aș vrea să se înțeleagă foarte clar, dorim doar să rămână la același nivel. (…) A fost pentru prima dată, din 2007 până acum, când plățile s-au făcut atât de repede. Domnul ministru s-a fotografiat la miezul nopții, cu luminile aprinse, în sediul APIA, am fost lăudați… Apreciem laudele, dar dacă portofelul ni se golește…“, a declarat, la Slatina, liderul Federației Naționale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu.

La protestul de la Slatina au participat și șefii instituției, cărora, de asemenea, le vor fi micșorate veniturile, dacă nu se găsesc măsuri compensatorii. „La ora actuală avem colegi care au concedii neluate din 2014, 2015, 2016, nu mai luăm în calcul orele suplimentare. Toată lumea spune că se recompensează cu timp liber. Care timp liber, că noi lucrăm la foc continuu?!“, a declarat directorul adjunct al APIA Olt, Doru Neacșu.

Protestele vor continua şi vineri, tot în intervalul 9.00-12.00, iar de săptămâna viitoare angajaţii APIA vor picheta sediul Ministerului Agriculturii.

Gorj: Peste 100 de angajaţi în stradă

Peste o sută de angajaţi ai APIA Gorj au protestat joi în faţa sediilor instituţiei, de la Târgu Jiu şi din judeţ. Constantin Negrea, drectorul executiv al APIA Gorj, a declarat că este nevoie de discuţii pe tema salariilor, dar nu în stradă. „Din punctul meu de vedere, recâştigarea unor drepturi salariale trebuie discutată la masa dialogului şi nu în stradă. Nu înseamnă că nu sunt solidar cu colegii mei din centrul judeţean sau din alte centre judeţene. Legea salarizării a creat mari inechităţi. Este o discrepanţă între funcţionarii de la Centru şi cei din teritoriu. Şi în teritoriu, între diferite instituţii, sunt diferenţe“, a spus Constantin Negrea.

Acesta a precizat că nici unul dintre colegii săi nu cere creşteri de salarii, ci doar respectarea legislaţiei şi plata sporurilor prevăzute de actele normative. Totodată, Ionuţ Apostoiu, lider sindical în cadrul APIA Gorj, a spus că există angajaţi care vor rămâne fără 1.500 de lei la salariu. „Oamenii sunt frustraţi pentru că au muncit, au efectuat ore suplimentare ca să fie achitate subvenţiile“, a menţionat Ionuţ Apostoiu.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 17 noiembrie 2017

Actualitate

» Bulgarii, printre cei mai euro-optimişti, după 10 ani de la aderarea la UE – sondaj
» Filialele PSD au undă verde de la partid să organizeze mitinguri
» Un copil de un an şi o lună, nevaccinat, a murit din cauza rujeolei. Numărul de îmbolnăviri a ajuns la 9.900
» PNL și USR au depus moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Tudose
» Week-end cu vreme ploioasă în întreaga țară
» Lucrări de mentenanţă la Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor
» 3565 de locuri disponibile pentru viitori medici rezidenţi. Printre cele şase centre de concurs este şi Craiova
» Mehedinţi: Razie pe şoselele din judeţ
» PNL va depune moțiunea „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”

Local

» Restricţii de circulaţie pe mai multe drumuri din Oltenia şi din ţară

Dolj

» Târg de toamnă organizat de elevi din Craiova
» Craiova: Campanie cu titlul “De la bunurile la vedere să ne luăm la revedere” organizată de poliţiştii de la Secţia 3
» Craiova: Se întrerupe furnizarea gazelor pe străzile Emil Gârleanu şi Nicolae Iorga în data de 20 noiembrie
» Mandat pus executare de polițiștii din Dolj
» Zilele columbofiliei olteneşti – ediţia a IV-a, la Craiova
» Dolj: Mâine se plantează 10.000 de puieţi la Greceşti
» Cupa memorială “Gr. Bg. Răducan Liviu” la minifotbal la Craiova
» Craiova: A dispărut de la domiciliu
» Craiova: O femeie cu simţ civic
» Peste 1200 kg legume și fructe confiscate de polițiștii craioveni
» Craiova: Se opreşte apa potabilă în cartierul Siloz
» Dolj: Cercetaţi pentru conducerea unui autovehicul cu permisul suspendat
» Activități la Biblioteca Județeană Aman alături de copiii Centrului „Anastasia” al Arhiepiscopiei Craiovei
» Tel Drum-ul lui Dragnea, dator Craiovei cu două milioane de euro
» Dolj: Prinşi băuţi la volan
» Urmărit internațional depistat de polițiștii doljeni

Gorj

» Noul stadion din Târgu Jiu trebuie încălzit pe perioada de iarnă, deşi nu este gata
» Gorj: Bărbat reținut pentru violență în familie
» Gorj: Dan Vasile şi Constantin Bălăşoiu, numiţi în Directoratul CEO
» Gorj: Elevă lovită de o maşină pe trecerea de pietoni

Olt

» A doua zi de proteste pentru angajații APIA. Vizita ministrului Daea nu i-a intimidat
» Olt: Doi bărbați și un minor, în arest pentru furturi din locuințe și societăți

Mehedinţi

» Mehedinţi: Accident în apropiere de Porţile de Fier I. Două persoane au fost rănite
» Mehedinţi: Prinsă în flagrant furând dintr-un magazin
» Mehedinţi: Două persoane au fost rănite într-un accident la Corcova
» Mehedinţi: 40 de sancţiuni contravenţionale, aplicate într-o zi de poliţişti
» Artificii pentru torturi şi ornamente de Crăciun, confiscate de poliţiştii din Orşova
» Mehedinţi: Prins băut la volan
» Activităţi de prevenire a consumului de substanţe interzise la Colegiul Național ”Traian” Drobeta Turnu Severin
» Locuri de muncă vacante în judeţul Mehedinţi
» Mehedinţi: Au fost încadraţi în muncă 4.308 şomeri de la începutul anului
» Mehedinţi: Tânăr rătăcit azi noapte în pădure, găsit în această dimineaţă

Vâlcea

» Vâlcea: Poliţiştii au ajutat o familie nevoiaşă
» Se interzice circulaţia rutieră pe DN 67C, Obârșia Lotrului – Curpat

Sport

» Fotbal / Iulian Călin arbitrează Craiova – Juventus
» Fotbal / Alb-albaștrii mizează pe victorie în meciul cu Juventus
» Sock s-a calificat în semifinalele Turneului Campionilor
» Roger Federer, la a treia victorie în Turneul Campionilor de la Londra

Sanatate

» S-a încheiat procedura de licitație electronică pentru achiziția vaccinului antigripal

Magazin

» Şeful Cosa Nostra, Salvatore „Toto” Riina, a murit

Top