17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljStadionul din Craiova a trecut testul recepției

Stadionul din Craiova a trecut testul recepției

Compania Națională de Investiții a anunțat ieri că stadionul de fotbal din Craiova a fost recepționat și predat primăriei, care va trebui, la rândul ei, să obțină avizele necesare pentru ca arena să poată fi dată în folosință. Pe repede înainte, municipalitatea a anunțat și ea că astăzi are loc o ședință de urgență a Consiliului Local pentru a vota introducerea stadionului în domeniul public al orașului. Primăria nu a explicat care este situația meciului amical al CSU cu Slavia Praga anunțat de club pe 10 noiembrie, dar de astăzi se așteaptă punerea în vânzare a biletelor. Până la jocul efectiv mai sunt două zile, timp în care edilii locali trebuie să obțină Autorizația de Securitate la Incendiu, document indispensabil organizării oricărui eveniment pe stadion.

CNI și Primăria Craiova au comunicat că stadionul din Craiova a trecut testul recepției la terminarea lucrărilor, comisia formată din specialiști ai mai multor instituții semnând ieri procesul-verbal. „Astăzi (ieri – n.r.), 7 noiembrie 2017, a fost finalizată recepția Stadionului din cadrul Complexului sportiv din municipiul Craiova de către Compania Națională de Investiții. Obiectivul a fost predat către beneficiar, respectiv Primăria Craiova. Obiectivul de investiții urmează să primească avizele din partea ISU, FRF și LPF, sarcina obținerii acestora revenind beneficiarului, respectiv Primăria municipiului Craiova, care răspunde, de asemenea, și de organizarea de competiții sau alte manifestări în cadrul complexului sportiv. Stadionul de fotbal, cu o valoare de aproximativ 240.000.000 de lei (peste 52 de milioane de euro – n.r.), are o capacitate de 30.983 de locuri în tribune pentru spectatori“, se arată în comunicatul CNI. Primăria a anunțat și ea că astăzi are loc ședința de consiliu prin care se va parafa oficial preluarea noului stadion, ședința în care se va aproba și înființarea unui serviciu special în cadrul municipalității format din 23 de angajați, care va administra stadionul. În comunicat nu se amintește nimic despre meciul amical programat pe 10 noiembrie, dintre CSU Craiova și Slavia Praga, deși clubul de fotbal din Bănie anunțase evenimentul încă de acum două săptămâni fără să știe dacă lucrările de la stadion vor fi recepționate la timp. Cu două zile înainte de data primului fluier pe noua arenă, primăria mai are de trecut un hop. Plecând de la premisa că hotărârea de consiliu va fi aprobată fără probleme și că avizul de legalitate de la Prefectură va veni în aceeași zi, ceea ce rămâne în suspans este obținerea autorizației de securitate la incendiu, documente fără de care nici un meci nu poate fi organizat pe noul stadion. Pentru a câștiga timp, primăria s-a consultat în ultimele săptămâni cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență, astfel încât după recepția lucrărilor, obținerea autorizației să fie o formalitate. Ieri, documentele trebuia să fi ajuns pe masa ISU care, dacă lucrurile sunt în regulă, poate emite actul în aceeași zi. Potrivit reprezentanților inspectoratului, CSU Craiova a solicitat deja factorilor de decizie din Jandarmerie, ISU și Poliție să se întrunească în această dimineață pentru realizarea planului specific organizării meciului amical.

Comisia de recepție recomandă asigurarea stadionului

Recepția lucrărilor vine în contextul discuției despre graba nejustificată de a inaugura stadionul în detrimentul siguranței construcției, după ce în ultimele luni au apărut imagini care prezentau anumite neconcordanțe, iar guvernul admitea că proiectul inițial a fost modificat din cauza problemelor descoperite pe teren. Comisia de recepție de ieri a considerat că lucrările au respectat proiectul și că nu sunt probleme la inspecția vizuală și la verificarea documentelor. „Proiectantul a prezentat referatul din octombrie 2017 prin care se constată respectarea prevederilor proiectului tehnic de execuție. În urma examinării vizuale și a studiului documentelor anexate de pe parcursul execuției lucrărilor, comisia constată respectarea prevederilor din proiect și a celor din autorizația de construire (…) Au fost realizate lucrările de fundare pe piloți forați, precum și elementele de suprastructură ale construcției care asigură integritatea constructivă a acesteia. Elementele structurale, precum și cele arhitecturale și de instalații sunt finalizate și în concordanță cu prevederile proiectului. S-au efectuat dotările stadionului cu echipamentele prevăzute în proiect, astfel încât acesta să funcționeze optim și să răspundă cerințelor instituțiilor acreditate în domeniul de activitate a acestuia. Amenajările exterioare sunt realizate în totalitate și respectă cerințele normativelor privind fluxurile de intrare și ieșire ale complexului sportiv, precum și capacitatea de parcare a mijloacelor de transport pentru vizitatori/spectatori“, se arată în procesul-verbal de recepție semnat ieri. La final, comisia recomandă primăriei, printre altele, să „încheie o poliță facultativă de asigurare pentru incendii și alte calamități, suma asigurată fiind proporțională cu valoarea obiectivului de investiții recepționat“. Procesul-verbal este semnat de reprezentanți ai ISC, CNI, Primăria Craiova, ai constructorilor, ISU. Lipsesc semnăturile șefului Serviciu Dezvoltare Infrastructură din cadrul Ministerului Dezvoltării, Alexandru Soare, și a inginerului constructor din cadrul CNI, Marius Căruntu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS