16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljJens Stoltenberg a vizitat Brigada Multinațională de la Craiova: „NATO este aici! NATO este puternică! NATO este unită!“

Jens Stoltenberg a vizitat Brigada Multinațională de la Craiova: „NATO este aici! NATO este puternică! NATO este unită!“

Președintele României, Klaus Iohannis, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, au vizitat ieri Brigada Multinațională de la Craiova, înființată după summitul din 2016 de la Varșovia pentru apărarea graniței de sud-est a Alianței.

DSC_0864 net
Președintele României, Klaus Iohannis, și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, împreună cu ministrul apărării naționale, Mihai Fifor, și șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă, au efectuat ieri o vizită de informare la sediul Brigăzii Multinaționale Sud-Est de la Craiova. Programul a inclus vizitarea facilităților comandamentului Brigăzii, discuții cu militarii români, polonezi, spanioli, canadieni și portughezi care încadrează structura marii unități, precum și o întâlnire de informare cu echipa de comandă. Înființarea Brigăzii Multinaționale SE a fost decisă anul trecut, la summitul NATO de la Varșovia, și face parte din eforturile pentru întărirea capacității de apărare a flancului sud-estic al Alianței Nord-Atlantice. În discursul ținut cu această ocazie, președintele Klaus Iohannis a subliniat importanța acestei brigăzi, în contextul adaptării NATO la un mediu de securitate complex.
„Ne aflăm astăzi, aici, într-un moment cu o semnificație deosebită pentru apărarea României și a spațiului euroatlantic – constituirea Brigăzii Multinaționale Sud-Est din Craiova. Devine, astfel, realitate unul dintre obiectivele importante susținute de țara noastră în cadrul Summitului NATO de la Varșovia. Spațiul euroatlantic continuă să se confrunte cu o serie de provocări generate de actori statali și nonstatali, de forțe militare convenționale și entități teroriste. De asemenea, amenințările cibernetice și cele hibride cresc în relevanță și alimentează caracterul de incertitudine al contextului securitar actual. Ne aflăm în plin proces de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO în Flancul Estic al Alianței. (…) Brigada Multinațională Sud-Est s-a înființat tocmai ca răspuns la acest mediu de insecuritate și instabilitate în proximitatea NATO. Faptul că România găzduiește Comandamentul Brigăzii Multinaționale Sud-Est indică gradul înalt de preocupare și implicare a țării noastre pentru creșterea nivelului de securitate nu doar în țara noastră, ci în întreaga regiune a Mării Negre. (…) Mulțumesc, așadar, statelor aliate care s-au angajat să participe la acest efort comun. Sunt convins că militarii străini prezenți în țara noastră, care provin din Canada, Spania, Portugalia și Polonia, vor aprecia ospitalitatea noastră și vor colabora excelent cu partenerii români. Mă bucur că, în timpul relativ scurt care a trecut de la adoptarea deciziei de constituire a acestei structuri NATO în România, s-au înregistrat progrese importante, apreciate ca atare la nivelul Alianței“, a afirmat președintele României.

„Împreună păstrăm națiunile noastre în siguranță“

La rândul său, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat: „Este o mare onoare pentru mine să fiu aici, cu dumneavoastră. Este o oportunitate să vă mulțumesc pentru ceea ce faceți, pentru serviciul în slujba Alianței. Împreună păstrăm națiunile noastre în siguranță și apărăm granița estică a Alianței. Apreciez cu adevărat ceea ce faceți și vă mulțumesc pentru serviciul adus. Aș vrea să mulțumesc familiilor voastre pentru suportul permanent. Dumneavoastră transmiteți un mesaj foarte clar: NATO este aici! NATO este puternică! NATO este unită!“.
„Cred că este important să înţelegem că Brigada multinaţională din România este doar o parte a răspunsului nostru la o Rusie mai asertivă, care şi-a crescut prezenţa şi în regiunea Mării Negre, în special în Crimeea. Brigada multinaţională este importantă tocmai pentru că este multinaţională. Transmite un semnal clar al determinării şi prezenţei NATO şi că un atac împotriva unui aliat, împotriva României, va fi privit ca un atac împotriva întregii Alianţe, dar pe lângă Brigadă ne-am consolidat prezenţa şi în spaţiul aerian cu misiuni de patrulare a aerului, cu contribuţii din partea Italiei şi a Canadei, precum şi prezenţa navală în Marea Neagră, cu mai multe exerciţii navale şi mai multe nave“, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, într-o declaraţie de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis.

Proiectul „Deveselu“ merge „așa cum a fost planificat“

Oficialul Alianței Nord-Atlantice a fost întrebat cum comentează decizia recentă a Senatului SUA de a nu suplimenta fondurile pentru capacitatea de apărare aeriană de la Deveselu. Stoltenberg a afirmat că sistemul de apărare balistică al NATO se desfășoară „așa cum a fost planificat“, subliniind că facilitatea de la Deveselu este extrem de importantă pentru întreaga Alianță. La rândul său, președintele Iohannis a afirmat că „această chestiune a fost prost înţeleasă de către unii care sunt preocupaţi de securitatea României“. „Faptul că lumea este preocupată este excelent şi vreau să clarific aici ceva: programul de la Deveselu merge înainte aşa cum a fost planificat. Deci, esenţa programului este planificată, este finanţată şi merge înainte. (…) nu trebuie să intre nimeni în panică, situaţia la Deveselu este excelentă“, a conchis Iohannis.
La rândul său, Ambasada SUA la București a precizat pentru agenția Mediafax că „Sistemul Aegis Ashore România reprezintă o contribuţie foarte importantă a Statelor Unite ale Americii şi a României la sistemul Balistic de Apărare Anti-Rachetă al NATO (NATO Ballistic Missile Defense). Legislaţia avută în vedere în Legea de Autorizare a Apărării Naţionale pentru Anul Fiscal 2018 (FY18 National Defense Authorization Act) se referă la capacităţi suplimentare pentru apărarea aeriană a bazei de la Deveselu. Statele Unite îşi menţin angajamentul de a asigura apărarea României şi a tuturor aliaţilor NATO“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS