20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de elevi din mediul urban au râie și boli infecțioase

Sute de elevi din mediul urban au râie și boli infecțioase

Reprezentanții DSP Dolj au raportat 542 de cazuri de elevi cu angine, boli infecțioase, pediculoză, scabie și micoză, majoritatea în școlile din mediul urban
Reprezentanții DSP Dolj au raportat 542 de cazuri de elevi cu angine, boli infecțioase, pediculoză, scabie și micoză, majoritatea în școlile din mediul urban

Direcția de Sănătate Publică Dolj a publicat rezultatele controalelor medicale făcute preșcolarilor și elevilor din unitățile de învățământ. Sute de elevi au fost găsiți cu boli infecțioase și angine, cei mai mulți din mediul urban. De asemenea, a crescut considerabil numărul elevilor cu scabie, majoritatea fiind în școli din mediul urban, cazuri fiind găsite inclusiv la unități de învățământ din Craiova. Reprezentanții DSP Dolj atrag atenția că a început și perioada virozelor și recomandă ca pentru prevenire copiii să fie îmbrăcați adecvat pentru acest sezon.

La nivelul județului Dolj, triajul epidemiologic s-a făcut la 66.400 de preșcolari și elevi din numărul total de 79.542 de înscriși pentru acest an școlar. În urma controalelor, 542 de copii au fost găsiți cu probleme de sănătate, cele mai multe situații, respectiv 489, fiind în unități de învățământ din mediul urban. Potrivit reprezentanților DSP Dolj, în 197 de cazuri au fost angine, iar în alte 106 cazuri au fost alte boli infecțioase, cum ar fi rinite și faringite. „În toate cazurile de angine și boli infecțioase nu s-au mai făcut analize suplimentare, ci s-a recomandat tratament medicamentos“, a precizat dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Anul acesta a scăzut numărul copiilor cu păduchi. Dacă anul trecut erau 241 de cazuri raportate, la începutul acestui an școlar au fost găsiți 78 de copii cu astfel de probleme, dintre care 61 în școlile gimnaziale și alți opt în liceele din mediul urban. În schimb, a crescut considerabil numărul cazurilor de scabie și micoze (ciuperci), fiind găsiţi 50 de copii cu scabie și 30 cu micoze. Chiar dacă s-a recomandat tratament, elevii și preșcolarii cu un astfel de diagnostic au fost reconfirmați și la recontrol. „Pediculoza, scabia și micozele sunt provocate de igiena necorespunzătoare. Elevii cu scabie și pediculoză nu mai trebuie să stea în comunitate, se izolează la domiciliu. Cazurile sunt prezente la școli din Craiova, dar și la cele din celelalte orașe din județ, inclusiv la Băilești. Tratamentul este de trei zile, după care se revine în comunitate. La recontrol s-a cons­tatat că majoritatea celor cu scabie nu s-a vindecat și atunci a fost nevoie din nou de izolare și de recomandarea tratamentului, pe care mulți probabil că nu l-au făcut. Au mai fost și cazuri de pediculoză. În cazul micozelor, acestea sunt ciuperci care nu se vindecă foarte ușor, dar nu este nevoie de izolare pentru că acestea se iau prin contact strâns între copii“, a precizat dr. Ștefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
În rândul copiilor au apărut și virozele. „Prima raportare a virozelor se va face săptămâna viitoare. Pentru prevenție, recomandarea este să se îmbrace adecvat pentru această perioadă pentru a nu face faringite, iar în caz de îmbolnăvire să se prezinte la medic pentru a primi tratament. În cazul virozelor nu se impune izolarea“, a mai precizat dr. Ștefan Popescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS