21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLocurile pline de gunoi s-au înmulţit alarmant în Craiova

Locurile pline de gunoi s-au înmulţit alarmant în Craiova

Situaţie îngrijorătoare în municipiu. Lipsa de civilizație a oamenilor şi slaba implicare a autorităţilor transformă oraşul într-o imensă groapă de gunoi. În fiecare cartier există locuri în care cetățenii aruncă resturi fără niciun fel de reţinere. Nu este nevoie să te deplasezi prea mult în căutarea lor, e de ajuns să acorzi puţină atenţie locurilor mai retrase.


Gazeta de Sud continuă astăzi să arate faţa întunecată a Craiovei, locurile unde gunoaiele zac de luni întregi fără ca nimeni să mişte un deget. Unul dintre ele este parcarea situată între Spitalul Judeţean de Urgenţă Craiova şi Serviciul de Ambulanţă. Pe lângă gardurile ce o împrejmuiesc sunt înșirate mormane de gunoi. În spatele fiecărui autoturism e plin de resturi menajere, astfel că dacă un şofer vrea să ajungă la portbagaj după ce îşi parchează maşina trebuie să calce prin mizerie. Lângă această parcare este un teren împrejmuit, plin şi el de gunoaie. Şi toate aceastea se află exact lângă gardul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Dolj. Salubritatea promite că parcarea va fi curăţată în următoarele zile. „Parcarea de pe strada Tabaci, situată între Serviciul de Ambulanță și intrarea principală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova, nu se află pe domeniul public. În astfel de cazuri, noi intervenim doar dacă suntem solicitaţi de către primărie“, au declarat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL.

Lacul Tanchiştilor, „înecat“ în gunoaie

La Lacul Tanchiştilor, în locul unui peisaj relaxant, cei care ajung în zonă găsesc o panoramă deplorabilă. Peste tot sunt gunoaie, inclusiv în apă, multe dintre ele încâlcite printre firele de trestie. Lacul aparţine Primăriei Craiova, iar terenul din jurul lui este al Unității Militare 01178. Reprezentanții acesteia au anunţat şi ei, în urma sesizării Gazetei de Sud, că vor salubriza terenul şi vor amplasa o barieră de acces.
Reaua-credinţă a unor cetățeni afectează, de o bună bucată de timp, şi spaţiul din faţa catedralei aflate în construcţie în cartierul Craioviţa Nouă. Mizeria din această zonă atinge cote alarmante, iar mirosul este greu de suportat. Pe aici trec zilnic mulţi oameni ai străzii, care încarcă sau descarcă gunoaie din saci imenşi plimbaţi pe cărucioare. „Zona din jurul catedralei din cartierul Craiovița Nouă nu se află în domeniul public al Craiovei. De altfel, Serviciul Corp Control din cadrul societății noastre a transmis o somație, în vederea salubrizării terenului, către Mitropolia Olteniei, deținătoarea respectivei suprafețe. În perioada următoare, Serviciul Corp Control va identifica și soma toți deținătorii suprafețelor de teren din zona respectivă. În cazul în care aceștia nu se vor conforma somațiilor transmise, vor fi aplicate sancțiuni contravenționale, cu amendă cuprinsă între 500 și 2.500 lei, în cazul persoanelor fizice, și 1.000 și 2.500 lei, în cazul persoanelor juridice“, au mai precizat reprezentanţii SC Salubritate Craiova SRL. Mitropolia Olteniei, care deţine terenul din zona respectivă, spune că deja a contractat o firmă de salubritate ce va face curăţenie. „Vom merge pe teren să vedem cum stau lucrurile şi să găsim cele mai bune soluţii. O să încercăm să rezolvăm situaţia cât mai repede. Noi acel teren îl închiriem, de obicei, anumitor firme, iar banii proveniţi din chirii se direcţionează pentru continuarea lucrărilor la Catedrală“, a spus Ioniţă Apostolache, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Olteniei.
În zona Haltei Craiova Triaj, aceeaşi problemă. În jurul căii ferate sunt aruncate foarte multe resturi menajere. Aici, însă, poate interveni pentru curăţenie doar CFR-ul, pentru că zonele din apropierea căii ferate intră strict în aria lor de competenţă. Însă, reprezentanţii CFR fac campanii de curăţenie doar o dată, maximum de două ori pe an. În această situaţie, gunoaiele tronează de-a lungul căii ferate luni întregi.

Nesimţire studenţească

Mulţi studenţi care urmează cursurile la Craiova şi au ales să se cazeze în căminele de la Agronomie sau în căminul nr. 10 de la Electrotehnică sunt mai mult decât nepăsători atunci când vine vorba să păstreze curăţenia în spaţiul în care vor locui până la terminarea facultăţii. În spatele unuia dintre căminele de la Agronomie este, aproape permanent, gunoi aruncat de studenţi pe fereastră. Oricât de mult se munceşte la strângerea acestuia de către femeile de serviciu, această muncă nu reuşeşte să compenseze lipsa de bun-simţ de care dau dovadă unii studenţi. Şi la căminul numărul 10 din Craiova sunt studenţi ignoranţi, care refuză să înţeleagă că mizeria nu se aruncă pe geam, ci la coş. În spatele căminului sunt aproape întotdeauna tot felul de resturi, care provoacă dezgustul oamenilor din zonă, dar şi al studenţilor care încearcă să păstreze curăţenia. „Se aruncă mereu gunoi pe geam. Probabil le este lene să ducă mizeria la ghenă, chiar dacă avem tomberon la doar câţiva metri. Nu îi înţeleg deloc pe cei care fac acest lucru pentru că, practic, locuim cu toţii aici“, a declarat o studentă cazată în căminul 10. Studenţii care aruncă gunoiul pe fereastă pot primi sancţiuni din partea Consiliului de Administraţie al Universităţii. „În aceste cazuri se face o comisie de anchetă, iar în Consiliul de Administraţie se iau măsurile necesare. Studenţii pot fi sancţionaţi cu evacuarea temporară sau definitivă din căminul în care sunt cazați“, a declarat Magdalena Mihai, prorector management economic şi financiar şi probleme sociale ale studenţilor.

Doar 38 de amenzi în şase luni

Poliţia Locală a aplicat, în ultimele şase luni, doar 38 de sancţiuni celor care nu au învăţat că gunoiul ar trebui dus la ghenă. „Poliţia Locală a Municipiului Craiova a aplicat, în perioada septembrie 2016 – martie 2017, un număr de 38 de sancţiuni contravenţionale (30 de amenzi contravenționale şi opt avertismente scrise), în valoare totală de 8.690 de lei, pentru nerespectarea legislaţiei în vigoare privind aruncarea gunoiului pe domeniul public în spaţii nepermise“, au declarat reprezentanţii Poliţiei Locale. Aşadar, în medie, amenda primită de cei prinşi aruncând gunoiul în locuri nepermise a fost de aproximativ 290 de lei.
Fără mai multe amenzi pentru aruncarea gunoiului în locuri nepermise, Craiova riscă să devină un oraş din ce în ce mai murdar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS