Sălile și grădinile cinematografelor, cu zăvorul pe ușăTimpul și-a pus amprenta pe multe dintre spațiile unde în trecut pelicula de 35 mm făcea furori. Sălile și grădinile cinematografelor din Craiova au devenit, în ultimii ani, locul în care filmul a murit. Acestea au fost retrocedate și transformate în săli de bingo, cluburi sau localuri de noapte ori zac în paragină.

Undeva în Craiova, pe una dintre străzile centrale ale orașului, o clădire veche care aparține România Film (RADEF) zace în paragină. Imobilul pe al cărui frontispiciu stă scris cu roșu „Grădina Cinema Patria“ se degradează pe zi ce trece. Tencuiala de pe fațadă se desprinde bucată cu bucată, ușile din PVC sunt scrijelite, geamurile sparte au fost înlocuite cu placaj. Casa de bilete a fost deschisă ultima oară în 2004. Bufetul grădinii este și el zăvorât. Coloanele ce străjuiesc fațada și „broderia“ arhitecturală vopsită în alb nu se potrivesc deloc cu geamul termopan acoperit cu folie colorată. Clădirea pustie pare stingheră în mijlocul forfotei din centrul orașului.

Corpul de clădire ce ține de grădina de vară și care adăpostea în trecut magazia și arhiva cinematografului este și el în ruină. În locul geamurilor sparte sunt puse cartoane sau plăci de tablă. Cele două ieșiri destinate evacuării publicului au zăvorul pus pe ușile înalte. Una dintre acestea dă într-o curte privată, iar cea de-a doua, pe domeniul public. Grilajul celei din urmă a fost forțat și deschis, iar scările dintre el și ușa de acces în clădire sunt pline de mizerie. Locuitorii din zonă aruncă aici gunoaie, oamenii fară adăpost își găsesc refugiu de-o noapte, iar trecătorii își fac nevoile. „Da, sunt gunoaie. Le aruncă oamenii din zonă. Uneori gunoiul este pus și pe trotuar, la colțul străzii“, a spus un locuitor din imediat vecinătate.

Răspunsul venit din partea reprezentanților RADEF nu lasă loc pentru multe speranțe, iar povestea Grădinii de vară „Patria“ nu pare că va fi una cu happy end.

„Grădina de vară «Patria» este închisă din anul 2004. Într-adevăr, spațiul a început să se degradeze. Nu sunt fonduri pentru renovare, iar potențiali investitori nu există, la acest moment. În fapt, ne referim la chiriași. Au fost în anii trecuți, dar nu au vad comercial și drept urmare au renunțat la contractele cu noi. Erau închiriate fostul bufet și încă un spațiu din incinta Grădinii cu ieșire pe Calea Unirii. Partea din spate, acolo unde sunt acele grilaje de metal, era destinată evacuării publicului, în cazul unor incidente. Clădirea a servit drept magazie, iar la subsol a fost găzduită arhiva. Persoane din zonă aruncă frecvent gunoiul acolo. Noi am mai sesizat Serviciul de salubritate să ridice deșeurile aruncate acolo. Nu știam că grilajul de la intrarea din spate a fost deschis“, a declarat administratorul cinematografului Patria, reprezentantul RADEF – filiala Dolj, care se ocupă şi de cinematograful „Modern“.

Cinematograful Modern – nici închis, nici deschis

Un alt cinematograf care mai aparține încă de RADEF România este „Modern“. Conform ultimei postări de pe pagina de Facebook, acesta este închis de la jumătatea lui noiembrie 2016, dar se preconizează ca activitatea lui să se reia luna aceasta. „Stimați spectatori, după o activitate continuă de aproximativ 37 de ani, cinematograful «Modern» din Craiova (inaugurat în anul 1980, locul în care craiovenii au putut urmări de-a lungul timpului peste 3.000 de filme, de la producții romanești la producții Hollywood, filme europene și animații pentru copii), vă anunță că începând cu data de 16 noiembrie 2016 își suspendă temporar activitatea. Filmele programate pentru a rula în zilele de 16 și 17 noiembrie au fost suspendate. Sperăm să revenim în curând! Data redeschiderii anunțată oficial este martie 2017!“.

Locul în care filmul a murit

Pe lângă „Patria“ și „Modern“, mai existau în deceniile trecute și alte cinematografe și grădini de vară unde craiovenii se putea destinde vizionând un film în aer liber, dar ele sunt de mult istorie. Vorbim despre cinematograful „30 Decembrie“ (fost „Select“) din zona Minerva, dimpreună cu grădina sa de vară, situată în imediata vecinătate, cinema „Jean Negulescu“ („Central“ sau „Scala“), cinema Craioviţa, cinema „8 Mai“ de pe strada Bucovăț, dar și altele care au dispărut de pe harta orașului în perioada comunistă. Fostul cinematograf „8 Mai“ e o ruină din care au mai rămas doar câteva cărămizi. Altele au fost retrocedate sau vândute, cum s-a întâmplat cu „30 Decembrie“, „Craiovița“ și „Jean Negulescu“. Vechile cinematografe au devenit săli de bingo, cluburi sau localuri de noapte.


Clădirea cinematografului „30 Decembrie“ de pe strada Mihail Kogălniceanu a fost retrocedată, iar acum găzduiește Sala Bingo Victoria. Situată în imediata vecinătate, grădina de vară a cinematografului „Jean Negulescu“ a ajuns la moștenitorii fostului proprietar, Marin Duțulescu, care au cerut retrocedarea grădinii pe baza Legii nr. 10/2001. În prezent, cei peste 900 de metri pătrați sunt scoși la vânzare. „Grădina de vară ne-a fost retrocedată în perioada anilor 2012-2013, după lupte îndelungate în justiție. Nu are legătură cu fostul cinematograf. Știu că se numea Grădina «Jean Negulescu». Soarta acesteia a fost pecetluită imediat după Revoluție. RADEF-ul închiriase acest spațiu și aici a funcționat o terasă și un coafor. Aici nu este un imobil, sunt niște clădiri în paragină care au servit acelui scop de grădină cinema. Acum spațiul este scos la vânzare“, a declarat unul dintre deținătorii terenului.

Cinematograful „Jean Negulescu“, în așteptarea consolidării

Cinematograful „Jean Ne­­­­gulescu“, situat pe strada A.I. Cuza și-a zăvorât și el de multă vreme ușile. Imobilul a fost retrocedat foștilor proprietari și mai apoi vândut către SC Metal Lemn SA.

„Clădirea este monument istoric, realizată de arhitectul Horia Creangă. A fost retrocedată și ulterior vândută către SC Metal Lemn SA, unde unul dintre acționari este Gigi Mitrache, cel care administrează în acest moment respectivul imobil. Din câte cunosc, există un proiect de consolidare a clădirii. Acesta a fost avizat și de noi, și de primărie, drept urmare lucrările ar fi trebuit demarate“, a explicat arhitectul Marcel Berendei, reprezentantul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Dolj.

Aici există însă o problemă: cinematograful a fost retrocedat, dar fosta intrare în el face parte din clădirea blocului Romarta. Respectivul spațiu se află în proprietatea statului român, având ca administrator RADEF București, care a închiriat acest spațiu unei societăți comerciale. Acum, asociația de proprietari din care face parte blocul cere ca deținătorul spațiului să-și plătească dările la întreținere.

„În cinematograf se intra înainte prin blocul Romarta. În urma retrocedării, partea din blocul Romarta (82,76 mp) a rămas în proprietatea statului român și dat în administrarea RADEF. Începând cu anul 2001, spațiul a fost închiriat, este magazin alimentar în acest moment. Cu toate că este somat, RADEF refuză plata întreținerii pentru acest spațiu, iar chiriașii folosesc scara blocului pentru a ajunge la parcarea din curtea imobilului“, susține Petru Becheru, președintele asociației de proprietari.

În concluzie, sălile cinematografelor și grădinile de vară din Craiova se închid tăcut, rând pe rând, după un scenariu trist.Comenteaza acum

Alte stiri

12 octombrie 2018

Bancul zilei

– Ce sunt părinţii tăi, Bulă? – Mama e gladiatoare şi tata procuror! – Cum aşa? – Păi mama vinde gladiole şi tata le procură! *** În armată Bulă este întrebat de superior: – Bulă, ce este patria? – Nu

Sumarul ediției de miercuri, 1 martie 2017

Actualitate

» Coldea, audiat la Parchetul General în dosarul privind înregistrările lui Sebastian Ghiță
» Valoarea tichetelor pentru Programul Rabla va creşte de la 6.500 de lei la 8.000 de lei
» Guvernul pregăteşte o şedinţă comună cu Executivul de la Budapesta – surse
» Proiect de lege al Alinei Gorghiu: Supraveghere cu brăţară electronică şi executarea pedepsei în weekend, măsuri alternative la detenţie
» Avioanele F-16 ale Forţelor Aeriene Române au efectuat prima realimentare în zbor deasupra României
» SRI: Doi germani, declarați indezirabili după ce au aderat la ideologia organizaţiei Stat Islamic
» Transnistria a decis ca drapelul rusesc să fie arborat pe toate clădirile oficiale
» RISE Project: Dragnea, Fortăreaţa din Brazilia / Ce a descoperit investigaţia pornită de la sinuciderea în avion a milionarului Costel Comana
» ANAF a elaborat ordinul pentru implementarea Strategiei Naționale Anticorupție 2016-2020
» România, inclusă de Parlamentul European în rândul ţărilor care au blocat introducerea unor teste relevante de emisii pentru maşini
» Vasile Turcu, fost acţionar la Dinamo, a încercat să se sinucidă. A fost resuscitat şi se află la spital
» Activitatea economică în zona euro, la cel mai ridicat nivel de la criza datoriilor
» Doljean, specializat în furturi din locuință, reţinut
» Procurorii cer pedepse spre maxim pentru inculpații din dosarul “Gala Bute”

Publireportaj

» CJ Gorj organizează o sesiune de informare privind finanţările în cadrul POR
» Câştigă cu Farmaciile Pharma Plus şi Radio Sud
» NETROM, parte a unei echipe internaţionale care schimbă radical practica din învăţământul superior

Local

» Asfaltare în stil oltenesc

Dolj

» Cât plăteşte un fermier pentru serviciile prestate de Direcţia Agricolă
» Asfaltare pe sărite pe DJ 643C
» Doi primari și doi viceprimari de comune, găsiți incompatibili de ANI
» Școli din Craiova, suprasolicitate pentru clasele pregătitoare
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Marile semne de întrebare de la cartierul chinezesc din Craiova
» Ambasadorul Rusiei, la Craiova: „Nu există nici un plan de amenințare împotriva României“
» Tarife la Directia Agricola
» Începe curatenia de primavara
» Craiova: Furnizarea gazului va fi oprită temporar, în data de 2 martie, pe două străzi
» “Sancţiuni” cu mărţişoare şi flori aplicate de poliţiştii din judeţele Olteniei
» Craiova: Volumul ”Cultură, personalitate, vocație”, lansat în ediție revzuită
» Doljean arestat la domiciliu pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor

Gorj

» Asociaţiile de proprietari din Motru, date în judecată
» Alte disponibilizări colective, în Gorj
» Trei directori medicali într-o lună şi jumătate, la Spitalul Judeţean
» Procesul în care Condescu este judecat pentru spălare de bani se apropie de final
» Deputatul de Gorj, Mihai Weber, şeful Comisiei de control al SIE
» Gorj: A început luna curăţeniei

Olt

» Olt: Incendiu la o casă din Sprâncenata

Sport

» Volei (m): SCM-U Craiova a ratat calificarea în Top 12 din Liga Campionilor
» Doljenii, pregătiţi pentru retur
» Sănătate și educație la container
» Fraseniuc, ultimul plecat de la SCM-U
» Volei (m): SCM-U Craiova, învinsă la SKRA Belchatow
» Fotbal / CS Universitatea Craiova – Gaz Metan Mediaş se joacă la Piteşti

Sanatate

» Prof. univ. dr. Liliana Novac: „Anul trecut au fost 83 de minore care au născut“
» Analize medicale – plătești sau aștepți până data viitoare

Magazin

» Horoscop
» Bancul zilei
» Program Colours Cinema în perioada 3-9 martie
» Zilele Babelor, obiceiuri şi superstiţii

Top