24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe taxe dispar de la 1 februarie

Ce taxe dispar de la 1 februarie

 

Taxa de cazier de 10 lei este una dintre cele 102 taxe anulate de la 1 februarie. La Serviciul de Caziere se formează, de regulă, cozi imense la depunerea cererilor de eliberare a cazierului
Taxa de cazier de 10 lei este una dintre cele 102 taxe anulate de la 1 februarie. La Serviciul de Caziere se formează, de regulă, cozi imense la depunerea cererilor de eliberare a cazierului

Pe lângă taxele radio și tv, de luna viitoare vor mai fi eliminate și altele. Printre cele mai importante sunt taxele pentru eliberarea de pașapoarte simple, taxa de cazier judiciar, de cazier fiscal, taxa de timbru de mediu pentru autovehicule, precum și multe taxe de apostilă și taxe consulare, pentru românii din străinătate. Le detaliem mai jos pe cele mai importante.

Legea nr. 1/2017 care prevede eliminarea a 102 taxe de la începutul lunii viitoare a fost publicată în Monitorul Oficial. Cele mai importante taxe care erau de valoare mai mare și care se elimină din februarie sunt taxa radio și taxa tv, precum și taxa de înmatriculare a autovehiculelor, respectiv „timbrul de mediu pentru autovehicule“.
Se elimină și taxele de înmatriculare a societăților la Registrul Comerțului. De asemenea, taxa de timbru judiciar, care este de 1,5 lei, va fi scoasă de luna viitoare.

Se elimină taxe extrajudiciare și de timbru

Din februarie nu vor mai fi percepute taxe pentru preschimbarea actelor de identitate pentru cetățeni români, stabilite prin Legea nr. 117/1999 privind taxele extrajudiciare și de timbru. Se scoate și taxa de examinare pentru obținerea permisului de conducere pentru autovehicule (între 6 și 28 de lei, în funcție de categoria autovehiculelor), precum și taxa de examinare a persoanelor cărora le-a fost anulat permisul de conducere (de 84 de lei), cu excepția permiselor din categoriile B, B1, B+E.
Totodată, persoanele care doresc să își înmatriculeze autovehicule și remorci cu masa totală maximă autorizată de până la 3.500 de kilograme nu vor mai plăti la stat taxa de 60 de lei, iar pentru autovehiculele și remorcile cu masa peste 3.500 de kilograme se elimină taxa de 145 de lei.

Taxele dispar. Ce se întâmplă cu cozile?

Va fi eliminată de luna viitoare taxa de cazier judiciar, în cuantum de 10 lei. Persoana care intenționează, la ora actuală, să obțină un cazier poate să plătească acea taxă on-line, dacă are card bancar sau abonament de internet banking, ori trebuie să stea la coadă la Fisc, ca să o achite la ghișeu. După aceea, trebuie să completeze cererea de eliberare a cazierului și, împreună cu dovada achitării taxei, trebuie să stea la coadă pe strada Amaradia, la Serviciul de Cazier Judiciar, din cadrul IPJ, unde, de regulă se formează cozi imense.
După un articol publicat în GdS legat de cozile imense care se formează la caziere, IPJ a prelungit programul de lucru între 8.00 și 18.00, în fiecare zi lucrătoare.
Dispare și taxa pentru aplicarea apostilei pe actul administrativ oficial al persoanelor fizice, care era de 22 de lei. Aceeași taxă de apostilă pentru persoanele juridice este de 44 de lei și dispare și aceasta. Și taxa de cazier fiscal, în cuantum de 20 de lei, a fost eliminată și nu se va mai plăti tot de la 1 februarie.

Se scot multe taxe pentru servicii consulare

Românii care trăiesc în străinătate nu vor mai plăti o serie de taxe, unele destul de „piperate“. Cetățenii români nu vor mai plăti 15 euro pentru înregistrarea cererii de eliberare a cărții de identitate; 40 de euro pentru eliberarea unui pașaport; 40 de euro pentru legalizarea semnăturii traducătorului; 30 de euro pe fiecare pagină, pentru efectuarea unei traduceri în sau din limba română etc. Cea mai mare taxă consulară care se scoate este de 135 de euro, pentru înregistrarea unui certificat de naștere sau de căsătorie străin în registrele de stare civilă românești.
În domeniul actelor de identitate a persoanelor fizice se modifică Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetățenilor români în străinătate, pentru a se elimina tariful suplimentar perceput pentru eliberarea unui pașaport simplu, care costă în prezent 100 de lei.
Se elimină și taxa de eliberare a unui pașaport electronic simplu sau a altui document de trecere a frontierei, în cuantum de 22 de lei, taxă care era introdusă prin OG nr. 24/1992.

Actele normative trebuie modificate rapid

Legea nr. 1/2017 care elimină 102 taxe va intra în vigoare de luna viitoare. Rămâne de văzut dacă, în timpul foarte scurt rămas la dispoziție, la instituțiile abilitate se vor putea elimina toate aceste taxe chiar de la 1 februarie, din moment ce chiar noua lege le mai dă un răgaz guvernanților să modifice actele normative de punere în aplicare a legii. Potrivit articolului XV din Legea nr. 1/2017, „în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, guvernul va modifica în mod corespunzător, prin hotărâre, actele normative de punere în aplicare a dispozițiilor cuprinse în prezenta lege“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS