10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRăzboi pe locurile de parcare din Craiova

Război pe locurile de parcare din Craiova

Mulți dintre cetăţenii care au maşinile înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului Craiova și plătesc taxa de parcare de 40 de lei pe an sunt nemulțumiți de faptul că proprietarii de autovehicule înregistrate în alte localități sau țări (de regulă, Bulgaria) pot scăpa fără să achite contravaloarea vinietei. Poliția Locală îi sancționează pe șoferi atunci când îi prind lângă mașina parcată sau când îi reclamă vecinii.

Mai mulți craioveni au sesizat GdS spunând că Poliția Locală trebuie să ia măsurile legale împotriva celor care deţin autovehicule şi nu-și plătesc taxa de parcare. Nemulțumirea oamenilor pleacă de la faptul că, deși își achită taxele aferente parcării pe domeniul public al orașului, uneori nu au unde să-și parcheze autoturismul. În această situație sunt proprietarii din blocul 27, nr. 46 de pe bulevardul Olteniei, cartierul Craiovița Nouă. Aceștia spun că unul dintre vecini „are două mașini și o rulotă, toate înscrise în Bulgaria. Problema este că ocupă trei locuri de parcare și cred că nu plătește taxe precum ceilalți deținători de automobile, iar acesta nu circulă decât cu o mașină. Cu celelalte ține locul de parcare ocupat. Autoritățile competente trebuie să facă dreptate în acest abuz de parcare!“, spune unul dintre locatari.
Cu aceeași problemă se confruntă și proprietarii din blocul G de pe bulevardul Nicolae Titulescu, care solicită autorităților să rezolve problema de utilizare a locurilor publice de parcare din zona bulevardului Nicolae Titulescu, porțiunea dintre Şcoala nr. 12 şi intersecția de la Casa Tineretului. „Pe partea dreaptă, în direcția de mers către Filiași, sunt trasate 55 de locuri între carosabil și trotuar. Deși nu sunt suficiente locuri în raport cu numărul de mașini din zonă, din păcate, nici cele existente nu pot fi folosite corespunzător destinației. Prin încălcarea Regulamentului privind utilizarea locurilor publice destinate parcărilor auto aflate pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, sunt staționate de multă vreme două rulote (una nu are numere de înmatriculare, iar cealaltă are numere din alt județ). În plus, temporar staționează și blochează două locuri de parcare vehicule de transport marfă de mari dimensiuni (3,5 t). Aceste vehicule și rulote, pe lângă faptul că încalcă regulamentul de utilizare a parcărilor publice, reprezintă un real pericol la ieșirea din parcare, din cauza lipsei vizibilității către bulevard, dar și pentru mașinile care circulă pe banda întâi a bulevardului. Conform regulamentului, utilizatorii trebuie să achiziționeze vinietă de parcare, să afișeze vinieta prin lipirea pe parbriz sau expunerea acesteia pe bord în interiorul autovehiculului, vizibil din exterior“, spune un proprietar din blocul G, de pe bulevardul Nicolae Titulescu.

În cazul mașinilor cu numere străine, șoferul este sancționat pentru neplata taxei de parcare

În Bănie există două tipuri de viniete de parcare: cele pentru parcarea curentă a vehiculelor aflate în evidenţele fiscale ale municipiului Craiova, care costă 40 lei/an, și cele pentru parcarea ocazională a autovehiculelor, care costă 1 leu/zi, 15 lei/lună sau 40 lei/an. Acestea din urmă sunt eliberate persoanelor care nu au vehiculele înregistrate în Craiova, ci în alte localităţi din ţară sau chiar în alte ţări. Cele două taxe au fost introduse prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) nr. 201/2011 prin care s-a aprobat Regulamentul privind aplicarea taxei pentru parcarea curentă a autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova, aflat în vigoare în prezent. Potrivit art. 3 din Regulament, „persoanele fizice şi juridice din municipiul Craiova sau cele care tranzitează municipiul au obligaţia de a solicita şi achita contravaloarea taxei vinietelor corespunzător perioadei de timp pe care acestea intenţionează să staţioneze. Respectiva taxă de parcare se achită până la data de 31 martie a fiecărui an, ulterior aplicându-se penalităţi de întârziere celor care au maşinile înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului Craiova.
Regulamentul îi pedep-sește atât pe cei care nu achită taxa de parcare (amendă între 100 și 500 de lei), cât și pe cei care nu lipesc vinieta într-un loc vizibil al autoturismului. Dacă în cazul proprietarilor de autoturisme înregistrate în Craiova, cel care este sancționat este chiar proprietarul, în cazul autoturismelor înregistrate în altă țară, sancțiunea se aplică șoferului care folosește mașina, atunci când acesta este găsit în trafic sau este reclamat de vecini. De aici, și dificultatea polițiștilor locali de a-i amenda. Practic, polițiștii ar trebui ori să fie norocoși și să întâlnească șoferul la mașina controlată, ori să stea la pândă până când apare acesta. „Hotărârea de Consiliu Local 201/2011 prevede că sancțiunile se aplică pe proprietar/utilizator al autovehiculului. La autoturismele cu numere străine, fără vinietă, regulamentul ne permitea să le și ridicăm din parcare. După hotărârea judecătorească dată de Înalta Curte de Casație și Justiție (prin care s-a interzis ridicarea autoturismelor – n.r.), în cazul autoturismelor cu numere străine aplicăm amenzi doar utilizatorului, pe care fie îl găseam la mașină, fie aflam cine este și îl invitam la sediul poliției, unde era sancționat. De obicei, la taxa de vinietă, mergeam pe sesizări. Cei care fac sesizări dau de cele mai multe ori și numele utilizatorului“, a precizat Octavian Mateescu, directorul Poliției Locale Craiova.

Un nou regulament din acest an

Primăria a lansat spre consultare publică, în noiembrie 2016, un nou Regulament privind aplicarea taxei pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public al municipiului Craiova. Cetăţenii au putut depune sesizări până pe 21 decembrie, iar pe 12 ianuarie proiectul va fi dezbătut în ședință publică la sediul primăriei. Din noul regulament a dispărut amenda pentru neafișarea la loc vizibil a vinietei, dar a rămas amenda pentru neplata taxei de parcare. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS