9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe așteptări au craiovenii de la viitorii parlamentari

Ce așteptări au craiovenii de la viitorii parlamentari

Craioveni care au votat la Secția nr. 127 din cadrul Școlii gimnaziale „Traian“ din Craiova (Foto: Carmen Rusan)
Craioveni care au votat la Secția nr. 127 din cadrul Școlii gimnaziale „Traian“ din Craiova (Foto: Carmen Rusan)

Pentru alegerile parlamentare din acest an, Craiova a avut cele mai multe secții de votare din Dolj. Și de această dată, primii care au mers la urne au fost cei în vârstă. Unii dintre alegători au trecut mai întâi pe la Direcția de Evidență a Populației din cadrul Primăriei Craiova, pentru a obține o nouă carte de identitate.

Deși a fost o zi însorită, prezența la urne în Craiova, până la orele prânzului, nu a fost foarte mare. La fiecare secție de votare erau înregistrate doar câteva zeci de persoane care își exprimaseră opțiunea pentru viitorii parlamentari, care să-i reprezinte în Camera Deputaților sau în Senatul României pentru următorii patru ani. „Până la ora 10.00 s-au prezentat la Secția de votare cu nr. 126 din Craiova 64 de persoane. Au fost doar câțiva tineri. Cei mai mulți dintre cei care au venit au fost vârstnici. Totul s-a derulat fără probleme“, a spus Aurora Liliana Ciobîrcă, președinta secției de votare din cadrul Școlii gimnaziale „Traian“ din Craiova. Aceeași prezență la urne s-a înregistrat și la secția de votare alăturată. „Au fost prezente 64 de persoane, majoritatea a fost reprezentată de persoane trecute de vârsta a doua“, a precizat Gheorghe Dașu, președintele Secției de votare nr. 127 din Craiova. Cei care au trecut pragul secțiilor de vot au spus că și-au exprimat opțiunea cu mai multă încredere.

Marin Popa, craiovean care a mers la vot cu speranța că îi va crește pensia (Foto: Carmen Rusan)
Marin Popa, craiovean care a mers la vot cu speranța că îi va crește pensia (Foto: Carmen Rusan)

„Aștept să îmi mărească pensia și cu asta am spus tot. Niciodată nu am lipsit de la vot și întotdeauna am fost optimist. Și de această dată sper să se realizeze ceea ce se promite. Trebuie să sperăm mereu, pentru că altfel nu facem nimic. Campania electorală mi s-a părut liniștită, fără mare zarvă, fără cadouri și cred că este cel mai bine așa“, a spus Marin Popa, unul dintre votanți.

Costică Bălăceanu spune că a votat pentru viitorul copiilor și nepoților (Foto: Carmen Rusan)
Costică Bălăceanu spune că a votat pentru viitorul copiilor și nepoților (Foto: Carmen Rusan)

„Am votat cu speranță. Îmi doresc să se mărească pensiile, salariile. Să ne facă școli, spitale și să fie mai bine pentru copiii și nepoții noștri“, a precizat Costică Bălăceanu. Au fost și votanți care au spus că speră că se vor crea mai multe locuri de muncă. „Am votat mereu, iar acum sunt mai încrezătoare. Dorim un viitor mai bun pentru copiii noștri și când spun asta mă refer la locuri de muncă“, a spus o craioveancă prezentă la Secția de votare nr. 52 din cadrul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova. „Mamă, să facă treabă că de aia îi trimitem acolo! Să mărească pensiile și salariile la profesori, la medici!“, a spus altă femeie care a votat la Secția nr. 53 din cadrul Colegiului Național „Frații Buzești“ din Craiova.
Craiovenii au fost așteptați să-și exprime opțiunea electorală în peste 170 de secții de votare. „La nivelul județului Dolj au fost amenajate 530 de secții de votare, dintre care cele mai multe sunt în Craiova, respectiv 173“, a declarat Daniel Stancu, președintele Circumscripției Electorale nr. 17 Dolj.

Zeci de cărți de identitate, eliberate înainte de votare

Zeci de craioveni și-au ridicat cărțile de identitate cu puțin timp înainte de a vota (Foto: Carmen Rusan)
Zeci de craioveni și-au ridicat cărțile de identitate cu puțin timp înainte de a vota (Foto: Carmen Rusan)

Unii dintre votanții Doljului au trecut mai întâi pe la ghișeele Direcției de Evidență a Populației Craiova, pentru a solicita o nouă carte de identitate. Reprezentații instituției au precizat că nu au avut foarte multe solicitări, în comparație cu alți ani. „Au fost mai puține cereri pentru eliberarea actelor de identitate decât aveam de obicei în preajma alegerilor. Sâmbătă, 10 decembrie, am înregistrat 50 de cereri pentru cărți de identitate, șase pentru cărți de identitate provizorii și două vize de reședință. Azi (duminică, 11 decembrie -n.r.) am înregistrat 13 cereri pentru cărți de identitate și numai o solicitare pentru carte de identitate provizorie. În ceea ce privește eliberările de acte de identitate, sâmbătă au fost eliberate 91 de cărți de identitate, șapte cărți de identitate provizorii și șase vize de reședință. Duminică până la ora 10.00, 28 de persoane au primit cărțile de identitate, șase au intrat în posesia cărților provizorii de identitate și au fost eliberate și două vize de reședință“, a spus Carmen Enușoiu, șef serviciu din cadrul Direcției de Evidență a Populației. Unii dintre craiovenii care solicitau altă carte de identitate au susținut că și-au dat seama pe ultima sută de metri că nu mai au acest act. „Am pierdut buletinul și azi am venit să mi-l ridic pe cel nou întrucât vreau să merg să votez. Merg la urne cu speranța că țara va fi condusă mai bine, iar parlamentarii vor avea mai multă grijă de oamenii României“, a spus Ana Dobrotă. O craioveancă a descoperit că nu mai are cartea de identitate chiar în secția de votare. „Am fost la secția de votare, dar fără buletin. De acolo mi-au zis că pot să vin să depun cerere că mi-l eliberează în regim de urgență. Vreau să votez pentru că așa trebuie să facem fiecare dintre noi. Eu o singură dată am lipsit de la vot, eram plecată la fiica mea“, a spus Aneta Miron. Alt craiovean a spus că își dorește ca viitorii parlamentari să modifice legislația astfel încât să se ofere mai multe facilități micilor întreprinzători.

Andrei Florin, unul dintre craiovenii care și-a luat cartea de identitate pentru a merge la urne (Foto: Carmen Rusan)
Andrei Florin, unul dintre craiovenii care și-a luat cartea de identitate pentru a merge la urne (Foto: Carmen Rusan)

„Am venit să-mi iau altă carte de identitate pentru că pe cealaltă nu am mai găsit-o. Îmi doresc foarte mult să votez. Am o vârstă, am lucrat aproape 40 de ani la Doljchim și am plecat în 1997, când nu mai mergea nimic. Mi-am deschis propria afacere și îmi doresc ca parlamentarii să îmbunătățească legislația pentru noi, micii întreprinzători. Cu speranța asta merg la vot“, a precizat Andrei Florin.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS