10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum poți să te trezești cu conturile blocate

Cum poți să te trezești cu conturile blocate

Veniturile care asigură existența unui om, mai mici decât salariul minim net pe economie, precum și pensiile de urmaș, alocațiile și alte indemnizații nu pot face obiectul unor popriri, potrivit Codului de procedură civilă (FOTO: Arhiva GdS)
Veniturile care asigură existența unui om, mai mici decât salariul minim net pe economie, precum și pensiile de urmaș, alocațiile și alte indemnizații nu pot face obiectul unor popriri, potrivit Codului de procedură civilă (FOTO: Arhiva GdS)

O craioveancă spune că a aflat când a mers la bancă să ridice pensia de urmaș a fetiței sale că are contul blocat, fără să fi fost înștiințată în prealabil. Banca susține că obligația informării debitorilor de poprirea conturilor revine „exclusiv“ executorului judecătoresc. Aflați în ce condiții vi se poate popri contul bancar și pe ce fel de venituri nu vi se poate face poprire de către bancă, pentru că sunt exceptate prin lege.

Adriana M., din Craiova, a mers în luna februarie la banca la care are deschis contul, pentru a-și ridica pensia medicală de 297 de lei și pensia de urmaș, respectiv alocația de stat a copilului său, în sumă de 429 de lei. Dar, stupoare! De la Agenția CEC Bank din Craiova cu care lucrează i s-a spus că are contul blocat de către un executor judecătoresc. Craioveanca susține că nu fusese înștiințată în prealabil de existența vreunei popriri pe contul său sau de intenția de a i se pune poprire pe cont.
„În luna februarie 2016 mi s-a blocat contul curent de la CEC Bank, fără să știu de către cine, pentru ce sumă și de unde provine datoria. Precizez că nu am fost înștiințată în prealabil de către vreun executor sau vreun debitor că aș avea vreo datorie sau că ar urma să mi se blocheze contul. Potrivit Codului de procedură civilă, veniturile din alocația de stat pentru copii și din pensia de urmaș nu pot fi poprite. Am mers la executor, care mi-a făcut o adresă către CEC Bank de ridicare a popririi. S-a ridicat poprirea pe moment, dar în luna martie a fost din nou poprit acel cont și din nou fără ca eu să fiu înștiințată, deși în acest interval eu m-am prezentat la executor cu cartea mea de identitate, de unde se vede noua adresă la care m-am mutat din 2014“, a precizat Adriana M. în sesizarea pe care a înaintat-o redacției.

Executorul spune că i-a pus înștiințarea femeii în cutia poștală

Executorul ar fi lăsat un simplu plic în cutia poștală la adresa la care debitoarea nu mai locuia din 2014. Contactați de GdS, reprezentanții Biroului executorului judecătoresc Albu Ionuț-Elian au precizat că nu pot da relații despre acest caz redactorilor GdS pe motiv că nu suntem parte în dosar. Totuși, întrebați direct de femeia căreia i-a fost poprit contul de ce nu a fost înștiințată de existența acelei popriri pe contul său, o reprezentantă a biroului executorului judecătoresc amintit a precizat telefonic faptul că „a fost trimisă adresa de înștiințare, care a fost lăsată în cutia poștală de la adresa de pe strada Petrache Poenaru“. Adriana M. nu mai locuia din 2014 la acea adresă. Deși femeia susține că în luna februarie a mers la executorul judecătoresc cu noua carte de identitate de unde rezultă adresa actuală la care locuiește, deși i-a fost făcută copie după actul de identitate, adresa executorului către CEC Bank de ridicare a popririi de pe contul curent, care nu ar fi trebuit să fie blocat pentru că cea mai mare parte a veniturilor sunt exceptate de la executarea silită, s-a întocmit tot pe vechiul domiciliu. Noua carte de identitate a craiovencei pe noua adresă de domiciliu datează din 30 martie 2015.
În luna martie, iarăși a fost poprit același cont al craiovencei. Ea susține că nici de data aceasta nu a fost înștiințată de executor. Adriana M. a făcut aceleași drumuri pentru a cere deblocarea contului. În cele din urmă, contul i se deblochează, dar nu își poate transfera banii pe card, cum făcea de obicei, ci este nevoită să îi ridice de la casieria băncii, unde comisioanele sunt mai mari decât la o tranzacție prin virament.
Problema și mai mare este că lună de lună i s-a spus că i se va bloca acel cont, de unde i se va reține până la o treime din pensia medicală, chiar dacă în acel cont sunt virați banii din pensia de urmaș de care beneficiază fetița Adrianei, după decesul soțului, respectiv alocația de stat – venituri exceptate de la executare. Craioveanca nu știe nici ce datorie ar avea de plată și doar bănuiește că ar fi vorba depre o sumă pe care trebuia să o achite la un card de credit și despre care ar fi uitat. De la executor i s-a comunicat telefonic că ar fi vorba despre o sumă care ar fi ajuns la o firmă de recuperare de creanțe.

Banca dă vina pe executor

În ce condiții se poate popri un cont curent, dacă veniturile care intră în cont sunt exceptate prin lege de la executare? Contactați de GdS, reprezentanții CEC Bank din Craiova la care s-a produs încurcătura susțin că, în general, sunt sute sau chiar mii de conturi care se blochează într-o lună, iar banca nu poate verifica în toate cazurile proveniența sumei care intră în cont. „Este aproape imposibil să verifici toate conturile pe care se instituie poprire. Noi, ca bancă, avem obligația terțului poprit. În conformitate cu Codul Civil și cu Codul de procedură civilă, poprirea trebuie să aibă la bază două elemente. Un element este titlul executoriu, emis de un executor, iar al doilea element este avizarea acelui titlu de către o instanță (încuviințarea – n.r.)“, a declarat un angajat al băncii de la serviciul care se ocupă cu astfel de operațiuni bancare. Totuși, în cazul în care există o adresă de sistare a popririi, atunci banca va debloca imediat contul respectiv (însemnând că îl deblochează chiar în aceeași zi în care se depune adresa), după ce face verificările de rigoare.
Reprezentanții CEC Bank susțin, de asemenea, că obligația de a informa clientul de intenția unei popriri pe cont îi revine „exclusiv“ executorului judecătoresc: „Potrivit legislației, obligația de a înștiința persoana respectivă de existența unei popriri pe cont îi revine exclusiv executorului. Banca doar execută acea poprire“.

Care este procedura când executorul are o poprire încuviințată?

Executorul judecătoresc, după ce încuviințează poprirea în instanță, este obligat să-i comunice debitorului din timp faptul că i se va institui o poprire pe veniturile din conturile bancare. Pentru ca înștiințarea să ajungă la debitor este nevoie de una cu confirmare de primire, pentru ca omul chiar să afle de existența vreunei popriri, dar legislația nu prevede expres acest aspect.
Potrivit legii, atunci când este poprit un cont, fie pe codul civil, fie pe codul fiscal, atunci debitorului i se reține până la o treime din venit sau chiar până la jumătate din venitul respectiv dacă sunt mai multe popriri. Banii se rețin din veniturile prezente în cont, dar și din sumele viitoare, până se face suma întreagă care este trecută în actul de poprire, plus onorariul executorului. Din practică, executorii judecătorești își opresc prima dată onorariul lor din anumite conturi supuse popririi, după care plătesc creditorului debitul propriu-zis.
Potrivit legislației care se aplică executorilor judecă­torești, aceștia au obli­gația să verifice la Evidența Populației domiciliul exact al debitorului. „După admiterea cererii creditorului, executorul judecătoresc va efectua verificări, cercetări și interogări la: Direcția de Evidență a Persoanelor pentru a afla datele corecte ale debitorului, respectiv domiciliul și codul numeric personal, puse la dispoziție de către creditor; interogări la toate instituțiile de credit prin care se solicită să se comunice dacă debitorul/ debitorii figurează în evidențele acestora cu conturi bancare; Direcțiile de Impozite și Taxe Locale pentru a afla dacă debitorul figurează în evidențe cu bunuri impozabile; Inspectoratul Teritorial de Muncă, Agenția Națională de Ocupare a Forțelor de Muncă și Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Casele de Pensii, pentru a afla dacă debitorul figurează cu loc de muncă sau cu dosar de pensie“, se arată chiar pe site-ul Uniunii Naționale a Executorilor Judecătorești, la secțiunea intitulată „Despre executarea silită“.
Potrivit aceleiași surse, executorul trebuie să-l înștiințeze pe debitor astfel: „Încheierea privind stabilirea cheltuielilor va fi comunicată debitorului, în original, împreună cu înștiințarea prin care i se aduce la cunoștință declanșarea executării silite, somația de plată prin care i se dă termenul de o zi pentru achitarea debitului, împreună cu o copie certificată a încheierii de încuviințare a executării silite pronunțată de instanța competentă, o copie certificată a titlului executoriu“.

Obligația băncilor și a clienților

Unele bănci percep debitorilor un comision de poprire, tocmai pentru a le verifica acele conturi supuse popririi și a efectua operațiunile de blocare și deblocare a conturilor. Uneori, comisionul de poprire al unei bănci ajunge până la 100 – 120 de lei pentru o singură instituire a popririi, bani care i se percep debitorului. Or pentru astfel de sume, băncile ar trebui să verifice și dacă pot institui poprirea pe veniturile respective și dacă acestea sunt sau nu exceptate de la executarea silită, potrivit legislației.
De asemenea, obligația debitorului este aceea de a-și achita toate datoriile către creditori, dar și aceea de a înștiința banca la care are deschis contul curent sau la care deține cardul ori de câte ori își schimbă adresa de domiciliu sau de corespondență.

Ce venituri nu pot fi supuse executării silite

Articolul 409 din Codul de procedură civilă, de la aliniatul (3) până la (7), inclusiv, stipulează ce venituri nu pot fi supuse executării silite: „(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă a acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.
(4) Ajutoarele pentru incapacitate temporară de muncă, compensaţia acordată salariaţilor în caz de desfacere a contractului individual de muncă pe baza oricăror dispoziţii legale, precum şi sumele cuvenite şomerilor, potrivit legii, nu pot fi urmărite decât pentru sume datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere şi despăgubiri pentru repararea daunelor cauzate prin moarte sau prin vătămări corporale, dacă legea nu dispune altfel.
(5) Urmărirea drepturilor menţionate la alin. (4) se va putea face în limita a 1/2 din cuantumul acestora.
(6) Sumele reţinute potrivit alin. (1)-(4) se eliberează sau se distribuie potrivit art. 562.
(7) Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru nici un fel de datorii“.

Venitul din pensia medicală a femeii nu putea fi poprit

În cazul Adrianei M., executorul și banca nu puteau popri nici măcar venitul din pensia medicală a femeii, în cuantum de 297 de lei. Potrivit aceluiași art. 409 din Codul de procedură civilă, aliniatul (3), pot fi poprite doar veniturile mai mari decât salariul minim pe economie, dar numai „asupra părții ce depășește jumătate din acest cuantum“. La ora actuală, salariul minim brut pe economie este de 1.050 de lei (adică  840 de lei net), iar pensia de boală a femeii este de 297 de lei. Legiuitorul a stipulat în Codul de procedură civilă că nu pot fi poprite veniturile mai mici decât salariul minim net pe economie „destinate asigurării mijloacelor de existenţă“ ale debitorului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS