12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPolițiștii de la Rutieră au dat în mintea copiilor

Polițiștii de la Rutieră au dat în mintea copiilor

Agenții Biroului Rutier Craiova merg în fiecare săptămână la grădinițe și școli pentru a-i învăța pe copii cum să se protejeze de accidentele rutiere. Ieri, oamenii legii au fost la Grădinița „Paradisul Copiilor“ din municipiu. Deși orele de educație rutieră sunt obligatorii în școli și grădinițe încă din anul 2002, nici în prezent în orarul elevilor nu există această disciplină.

Pe lângă razii și acțiuni în trafic, amenzi și permise suspendate, polițiștii din cadrul Biroului Rutier Craiova își fac timp și pentru a discuta cu copiii din școli și grădinițe, pe care încearcă să-i învețe să respecte regulile de circulație. Ieri, trei polițiști de la Rutieră au mers la Grădinița „Paradisul Copiilor“, unde au discutat cu copiii de la grupele mari. Cu această ocazie, cei mici au aflat cum trebuie să traverseze strada, cum să îşi aleagă locurile de joacă sau unde se pot juca în siguranţă, dar și semnificația culorilor semaforului. De asemenea, prichindeii au fost implicați într-un concurs privind educația rutieră.
Reprezentanții Biroului Rutier Craiova spun că, prin întâlnirile cu copiii din grădinițe sau cu elevii, încearcă să-i învețe pe aceștia regulile de circulație pentru pietoni, cum să traverseze drumurile publice, dar și să le explice care sunt principalele cauze ale producerii accidentelor de circulație. Potrivit conducerii Grădiniței „Paradisul Copiilor“, parteneriatul cu polițiștii de la Rutieră nu este nou, astfel de întâlniri fiind organizate încă de acum doi ani.
„Această activitate face parte din cadrul parteneriatului educativ «Stop accidentelor rutiere! Viața are prioritate!», ce se derulează împreună cu Biroul Rutier de doi ani în unitatea noastră. Astfel de activități vor continua și la grupele mici, dar la alt nivel“, a explicat Aurelia Sava, directoarea Grădiniției „Paradisul Copiilor“.

Educația rutieră, opțională de anul acesta

Trebuie spus că, încă din anul 2002, Codul Rutier prevede (art. 129) că în unitățile de învățământ preșcolar, primar și gimnazial, obligatoriu se desfășoară cel puțin o oră de educație rutieră pe săptămână, pe parcursul anului școlar.
Tot Codul Rutier spune că Ministerul Educației trebuie să asigure, prin programa școlară, educația rutieră a preșcolarilor și elevilor, însă o astfel de programă școlară a fost întocmită abia anul trecut și numai pentru învățământrul primar.
Mai exact, în luna martie 2015, a fost publicat Ordinul nr. 3542/2015 prin care s-a aprobat programa școlară pentru disciplina „educație pentru prevenirea riscului rutier“, ca opțional pentru învățământul primar. Opțiunile pentru această disciplină se pot face abia de anul acesta.
Elevii care vor avea în orar educația rutieră vor învăța regulile de circulație pentru pietoni, semnificația indicatoarelor rutiere pentru bicicliști, situațiile în care pot forma numărul de urgență 112, consecințele nerespectării regulilor de circulație, riscurile de accident și altele.
Rămâne de văzut câți dascăli vor introduce educația rutieră în orarul copiilor, dar și dacă Ministerul Educației va asigura materialul didactic, așa cum spune Codul Rutier.

Copii răniți în accidente rutiere

În cursul anului 2015, Biroul Rutier Craiova a înregistrat 73 de accidente de circulație în care au fost implicați minori. În urma acestor accidente, un copil a murit, alți zece au fost răniți grav, iar 64 au suferit leziuni ușoare. Potrivit polițiștilor craioveni, copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 13 ani au fost implicați în cele mai multe accidente (28), iar cei între 17 și 18 ani au fost implicați în alte 21 de accidente. Copii între 3 și 4 ani au fost victimele a cinci accidente, iar cei care au între 14 și 16 ani au fost răniți în alte 19 evenimente rutiere. Polițiștii mai spun că principalele cauze ale producerii accidentelor în care au fost implicați copii sunt neacordarea de prioritate pietonilor și traversarea neregulamentară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS