Acasă Local Dolj La an nou, atestate de producător noi

La an nou, atestate de producător noi

-

Fermierii doljeni trebuie să îşi reînnoiască atestatele de producător. Întrucât cele emise anul trecut îşi pierd valabilitatea, încă din prima lună a lui 2016, agricultorii trebuie să meargă la primăriile pe raza cărora deţin exploataţiile şi să solicite eliberarea altor documente. Deoarece există riscul ca mulţi dintre fermieri să creadă că actele pe care le deţin încă sunt valabile, directorul executiv al Camerei Agricole Dolj, Aurel Stanciu, face precizarea că, potrivit legii, atestatele sunt valabile un an calendaristic, şi nu un an de la data emiterii lor. „Anul calendaristic este, fără dubii, 1 ianuarie – 31 decembrie. În aceste condiţii, fermierii trebuie să obţină documente valabile pentru anul 2016. Noi am informat toate primăriile, care, la rândul lor, trebuie să anunţe cetăţenii“, a spus directorul executiv al Camerei Agricole Dolj.
Etapele pe care trebuie să le parcurgă fermierii sunt aceleaşi ca şi anul trecut. Aceştia fac o solicitare la primărie, în care precizează suprafaţa şi culturile pe care le au, precum şi numărul de animale, după care, în termen de cinci zile, trebuie să se aştepte la un control. O persoană delegată de primărie împreună cu un reprezentant al unei forme asociative sau al Camerei Agricole fac verificări, în urma cărora se emite, în cele din urmă, atestatul de producător. Preţurile pe care trebuie să le plătească fermierii pentru respectivele documente se stabilesc în şedinţă de consiliu local şi diferă de la o primărie la alta.
Atestatul de producător este important pentru orice persoană care desfăşoară o activitate în domeniul agricol. „Şi în momentul recoltării produselor până la domiciliu trebuie să ai acest atestat. Practic, dacă recoltezi nişte produse din câmp şi până acasă, iar pe timpul transportului eşti prins fără acest atestat, ţi se confiscă marfa şi eşti şi amendat. Pentru obţinerea acestui atestat, obligaţia cetăţenilor este doar să depună cererea la primărie. În rest, nu trebuie să plătească nici un ban către vreo formă asociativă sau să se înscrie în vreo formă asociativă pentru eliberarea avizului consultativ pe baza căruia se eliberează atestatul de producător. Responsabilitatea obţinerii avizului cade în sarcina primăriilor, nu a cetăţenilor“, a adăugat Aurel Stanciu. În ceea ce priveşte carnetele de comercializare, care funcţionează practic ca un chitanţier, acestea sunt valabile şi de la un an la altul. Ele pot fi folosite până la ultima filă şi abia după aceea trebuie reînnoite. Conform Legii nr. 145/2014, începând din luna mai a anului trecut, atât atestatul de producător, cât şi carnetul de comercializare sunt obligatorii în orice activitate de comerţ pe care o desfăşoară agricultorii persoane fizice.

Monica Stuparu
Monica Stuparu
Lucrează din 1998 la Gazeta de Sud şi consideră că unul dintre secretele reuşitei în acest domeniu este seriozitatea. E o persoană deschisă la ceea ce este nou, iar cea mai recentă provocare este să descopere tot ce se întâmplă în sistemul medical din Oltenia şi să ofere cititorilor informaţii corecte şi echidistante.

Google Search se îmbunătățește cu noi tehnologii

Google Search își extinde funcționalitatea cu două tehnologii esențiale: obținerea capturilor de ecran și recunoaștere vizuală a conținutului cu tehnologie de inteligență artificială.

Logitech MX, mouse-ul vertical de birou

Logitech MX Vertical este un model disponibil pe piaţă de ceva vreme, care atrage atenţia datorită formei sale „ciudate” la prima vedere, care promite să ajute utilizatorii care stau mult timp la birou.

Motorola One Zoom a fost lansat oficial

Motorola One Zoom se face remarcat prin designul său cu suprafeţe din metal şlefuit şi sistemul quad-camera performant. Noul model One Zoom pune accent pe calitate şi versatilitate la obţinerea de poze.