Începe reabilitarea clădirilor monument istoric din Caracal

Autori


De câtva timp, municipiul Caracal dispune de un centru de informare şi promovare turistică. Din 2014, oraşul a fost declarat centru-pilot pentru reabilitarea clădirilor monument istoric cu fonduri europene, iar în această perioadă se dă startul modernizării primelor patru imobile. În următorii trei ani, odată cu construirea penitenciarului, vor fi înfiinţate aproximativ 500 de locuri de muncă.

După cum susţin locuitorii, oraşul este încărcat de istorie, cultură şi artă. „Avem un teatru cunoscut în toată ţara, avem un muzeu, Muzeul Romanaţiului, monument de arhitectură din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, ce a aparţinut lui Iancu N. Dobruneanu, nepotul haiducului Iancu Jianu, avem un parc – printre cele mai frumoase din ţară, avem 131 de clădiri declarate monument istoric, dintre care unele sunt în proprietate privată, iar altele se află sub tutela administraţiei publice locale. Sunt o serie de investiţii în derulare în acest moment, unele începute din 2012, altele noi“, a povestit Eduard Claudiu Ciocăzanu, primarul municipiului Caracal.

A fost aprobat caietul de sarcini pentru proiectul ce priveşte introducerea reţelei de apă şi canalizare pe toate străzile oraşului, în conformitate cu cerinţele europene. Peste 30 de milioane de euro vor fi investite în modernizarea şi extinderea conductelor de canalizare şi pentru modernizarea staţiei de epurare, dar şi a puţurilor de alimentare din Caracal. „Derulăm un proiect pentru modernizarea şi reabilitarea a 20 de străzi, care au toate utilităţile în subteran, însă nu au covor asfaltic. Deja am început cu strada Bistriţei şi vom continua cu celelalte străzi, atât cât ne permite vremea în acest an, însă sperăm ca până la sfârşitul lui 2016 să terminăm“, a adăugat edilul.

Încep lucrările la primele patru clădiri monument istoric

În urmă cu câtva timp, în Caracal a fost dat în folosinţă un centru de informare şi promovare turistică, finanţat în cea mai mare parte din fonduri europene. Acesta este situat vizavi de intrarea în Parcul „Constantin Poroineanu“, în apropierea primăriei. Centrul de informare şi promovare a fost integrat atât în reţeaua regională, cât şi în reţeaua naţională de centre turistice şi va oferi cadrul logistic necesar facilitării schimbului de informaţii în sectorul turistic între instituţii şi centrele din ţară. „Vrem să promovăm cât mai bine imaginea Caracalului, care reprezintă capitala istorică şi culturală a judeţului Olt. Astfel, oraşul va face parte din anumite trasee turistice pe care le vom stabili împreună cu agenţia de turism naţională şi tour operatorii. Vom încerca să punem în prim-plan monumentele istorice de care municipiul dispune, care vor putea fi vizitate după încheierea unor contracte cu Agenţia Naţională de Turism. Anul trecut am fost declaraţi centru-pilot pentru reabilitarea clădirilor monument istoric“, a precizat Ciocăzanu. Se lucrează la studiul de fezabilitate şi proiectare pentru demararea lucrărilor de reabilitare la primele patru clădiri monument istoric: Muzeul de Etnografie – Casa Hagiescu Mirişte (Muzeul Romanaţiului), Biblioteca Municipală „Virgil Carianopol“, Casa Memorială Iancu Jianu şi Casa Nicolae Titulescu.

Lucrările la centură, prelungite

Pe un teren situat pe strada Dragoş Vodă din municipiu vor fi construite garsoniere şi apartamente ANL. Autorităţile au finalizat procedurile necesare pentru construirea de noi locuinţe, predând Agenţiei Naţionale a locuinţelor planul urbanistic zonal. În scurt timp va fi demarată licitaţia pentru desemnarea firmei câştigătoare. Există finanţare, există şansa ca aceste lucrări să înceapă chiar în acest an. Este un teren generos, de 3.000 de metri pătraţi, pe care va fi construit blocul de locuinţe cu patru etaje plus pod. Lipsa locurilor de muncă rămâne o problemă majoră în Caracal. Sute de caracaleni trăiesc cu speranţa că îşi vor găsi un loc de muncă în anii următori, odată cu construirea penitenciarului, la ieşirea din Caracal spre Corabia. Penitenciarul se va întinde pe 27 de hectare şi presupune angajarea a 500 de persoane. Se preconizează ca acesta să fie gata în aproximativ trei ani. Primăria Caracal a scos la concurs şi în acest sfârşit de an anumite posturi, însă puţini sunt cei interesaţi. „Salarizarea în administraţie îi ţine departe. Sunt posturi pe care le scoatem la concurs pentru a cincea, chiar a şasea oară, însă nu am avut solicitări. În acest moment sunt foarte multe posturi vacante pe parte tehnică. Cea mai acută problemă în Caracal rămâne cea legată de investiţii. Sperăm însă că odată cu finalizarea centurii să atragem investitori, iar noi ca şi autoritate nu putem decât să oferim acele facilităţi legale şi fiscale potenţialilor investitori. Termenul de finalizare a fost octombrie 2015, am obţinut însă o amânare şi sperăm ca în prima jumătate a anului 2016 să fie, în sfârşit, gata“, a mai spus primarul municipiului Caracal.


Reabilitarea termică a blocurilor mai are de aşteptat

În ceea ce priveşte reabilitarea blocurilor din Caracal, proprietarii acestora mai au de aşteptat. În acest moment, potrivit edilului, nu a fost deschisă axa pentru solicitarea de fonduri europene. Imediat ce axa va fi deschisă, municipalitatea are pregătite zece proiecte, pentru zece blocuri din Caracal. „S-a modificat ghidul, este unul mult mai bun pentru proprietarii de apartamente care trebuie să suporte o sumă mai mică din costurile necesare reabilitării termice. Tot pe fonduri europene am vrea să facem și reabilitarea şi dotarea policlinicii şi a spitalului municipal. Tot un proiect extrem de important vizează modernizarea cartierului HCC, unde se va reface sistemul pietonal şi rutier care înconjoară acest cartier (strada Dragoş Vodă – Gen. Magheru – 1 Decembrie), străzile, zonele de parcare, zonele verzi, cât şi locurile de joacă. Valoarea estimată a acestei renovări totale a cartierului HCC reprezintă 4,5 milioane de euro, fonduri europene“, a explicat edilul. Modernizarea Parcului „Constantin Poroineanu“ din Caracal, cel mai important obiectiv de arhitectură peisagistică din județ, care se întinde pe o suprafață de 25 de hectare, mai are de aşteptat. Există proiecte depuse pentru solicitarea finanţării europene, însă momentan axele nu sunt deschise.

Manifestări de ziua oraşului

În intervalul 17-24 noiembrie s-au defășurat manifestările dedicate „Zilelor orașului Caracal“. Au fost șapte zile de evenimente culturale, artistice şi sportive organizate pentru locuitorii oraşului. Perioada nu a fost aleasă întâmplător, ci pentru că ambele date au semnificații istorice pentru localitate și cetățenii ei.

Oraşul Caracal a fost ridicat la rangul de municipiu prin Legea nr. 104, la 24 noiembrie 1994, fiind al doilea din judeţul Olt. Ziua de 17 noiembrie are o semnificaţie aparte: această dată o poartă prima atestare scrisă a orașului, un document emis de cancelaria voievodului Ţării Româneşti, Radu-Vodă Paisie, prin care acesta dăruieşte lui Radu Culcer,  „pentru slujba pe care mi-a slujit-o, cu dreaptă slujbă“ două moșii cumpărate de la „jupânița Marga din Caracal cu 30.000 aspri“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 29 decembrie 2015

Actualitate

» Primăria Bistreţ a realizat în proporţie de 90% infrastructura de apă şi canal
» România, în topul CNN al destinaţiilor din 2016: Delta Dunării şi Castelul Bran, printre recomandări
» 400 de poliţişti ne păzesc de Revelion
» O femeie trăieşte în scara blocului
» Ambulatoriul se mută la DNA
» Chirurgia pediatrică, ajutată de Fundaţia Gazeta de Sud şi Ford
» Noul târg – amenajat, străzile – fără asfalt
» Cetăţean iordanian, declarat indezirabil în România pentru recrutare şi propagandă în favoarea ISIS
» Iustina Cornel, director economic al ONB, trimisă în judecată sub control judiciar
» Întârzieri și prelungiri ale perioadei de tranzit a teritoriului sloven
» Autobuze noi pentru vâlceni
» Compania Naţională Poşta Română a lansat două licitaţii pentru dezvoltarea reţelei de comunicaţii electronice
» De la 1 ianuarie scad tarifele la biletelor de tren
» Salariul minim va creşte la 1.250 de lei de la 1 mai

Publireportaj

» 2016 cu rețele de apă și canalizare la Goicea

Dolj

» O femeie trăiește în scara unui bloc
» Falsă avocată, trimisă în judecată
» Iureș și Mihăiță joacă la „Colibri“
» Profesorii intră în concursul pentru gradații de merit
» Reținut după ce a tâlhărit un colindător
» Agentul Marius Ungureanu rămâne în arest
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Uite groapa, nu e groapa pe strada de lângă târg
» Craterul de pe Aleea IV Șimnic, aproape astupat
» Craiovenii și-au pierdut liniștea din cauza petardelor
» Femei din Dolj prinse la șase luni după ce au tâlhărit un bărbat din Crasna
» Craiova: Aproape 5.000 de articole pirothenice, confiscate de poliție
» Dolj: I-a furat banii de la colindat unui copil de 12 ani
» Doljean urmărit internaţional pentru furt şi tentativă de omor, prins la Craiova
» Craiova: Prins având asupra sa o armă albă
» Dolj: Prinşi cu căruţa cu lemne fără acte
» Craiova: Patru puncte noi de încasare a taxelor şi impozitelor

Gorj

» Creştere alarmantă a numărului de incendii
» Procesul senatorului Dian Popescu se reia după un an
» Călinoiu a cerut strămutarea procesului cu ANI
» DJ 672, finalizat pe ultima sută de metri
» Gorj: Revelionul Solidarităţii pentru nevoiaşi

Olt

» Olt: Măsuri de pentru Sărbători în siguranţă

Mehedinţi

» Siguranţa traficului rutier, prioritate pentru poliţiştii din Mehedinţi

Vâlcea

» Vâlcea: Material lemnos confiscat
» Vâlcea: Articole pirotehnice confiscate

Sport

» Atacanţii Craiovei, ineficienţi în 2015
» Baschet (m): SCM-U Craiova s-a impus pe terenul formaţiei Steaua CSM Bucureşti
» Fotbal – Petre Grigoraş este noul antrenor al echipei ASA Târgu Mureş
» Tenis – Richard Gasquet nu va participa la Australian Open 2016
» Fotbal – Edi Iordănescu îl vrea pe Vojnovic la Pandurii

Sanatate

» Ford și Fundaţia Gazeta de Sud ajută Chirurgia Pediatrică

Magazin

» Horoscop
» Filmele româneşti cu cele mai mari încasări în 2015
» Bancul zilei

Top