7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCalvarul lucrărilor la Campusul şcolar Bârseşti continuă

Calvarul lucrărilor la Campusul şcolar Bârseşti continuă

Autorităţile din Târgu Jiu nu au reuşit să finalizeze nici în acest an lucrările la Campusul şcolar din cartierul Bârseşti. Începute în anul 2008 cu finanţare de la Ministerul Educaţiei, lucrările vizau construirea unui campus şcolar modern de care să beneficieze elevii şi profesorii Liceului Agricol din zonă. Lipsa finanţării a făcut ca lucrările să fie executate cu viteza melcului. Proiectul campusului şcolar de la Bârseşti constă în realizarea unei noi clădiri pentru Liceul Agricol, un internat, o cantină, un bloc de garsoniere pentru profesori şi o sală de sport. Licitaţia din 2008 au fost câştigată de către Macofil, din Târgu Jiu, cu 10,8 milioane de lei. Banii ar fi trebuit să fie asiguraţi de Ministerul Educaţiei, însă doar o parte din sumă a intrat în conturile constructorului. Astfel, doar un sfert din lucrări au fost executate de-a lungul anilor. Anul trecut, a fost luată decizia refinanţării lucrărilor din fonduri europene, dintr-o rezervă de bani existentă în cadrul Programului Operaţional Regional.

A crescut valoarea finanţării

Valoarea lucrărilor a ajuns, în cea de-a doua etapă, la 14,8 milioane de lei, contribuţia Primăriei Târgu Jiu fiind de 1.507.620 de lei. Tot Macofil a reluat lucrările, dar acestea au fost întrerupte după numai două luni, pe motiv că nu se încadrau în costurile estimate. La nivel local s-a decis continuarea finanţării de la bugetul oraşului şi organizarea unei noi licitaţii. Aceasta a fost câştigată de o firmă din Dolj, iar lucrările au fost demarate în vară. Cu lucrările ajunse per total la 25-30%, noul constructor a avut la dispoziţie aproximativ patru luni să le finalizeze, deşi avea de făcut în câteva luni ce nu s-a făcut în şapte ani. Temerile autorităţilor locale s-au adeverit şi firma din Dolj nu a reuşit să încheie lucrările până la sfârşitul acestui an. Astfel, s-a ajuns în situaţia de a pierde banii asiguraţi prin bugetul Uniunii Europene.

Au reziliat contractul de finanţare

Având în vedere starea de fapt, consilierii locali din Târgu Jiu s-au întrunit ieri în cadrul unei şedinţe extraordinare şi au aprobat un proiect de hotărâre privind rezilierea contractului de finanțare a proiectului „Campus Școlar, Grup Școlar Agricol Bârsești, Municipiul Târgu Jiu“. Dacă nu aprobau rezilierea contractului de finanţare, consilierii locali ar fi trebuit să asigure finanţarea lucrărilor din bugetul propriu al comunităţii locale, or bani pentru astfel de proiecte nu există: „A fost o şedinţă extraordinară a Consiliului Local şi a fost o ordine de zi scurtă. Între proiecte s-a aflat şi aprobarea rezilierii contractului de finanţare pentru lucrările la Campusul şcolar de la Bârseşti. Hotărârea a fost aprobată pentru că nu s-au terminat lucrările până la finalul acestui an. Nu mai era timp să se încheie aceste lucrări. S-a mers pe această variantă, dar nu a fost timp pentru finalizarea contractului. Acum o să căutăm o altă sursă de finanţare. Dacă nu se aproba rezilierea contactului de finanţare, municipalitatea era obligată să finanţeze lucrarea din bugetul local“, a declarat Lavinia Petriţa, purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu.

Investiţie pentru cine?

Investiţia de la Bârseşti prevede construirea unei şcoli noi cu zece clase. De asemenea, ar trebui construit şi un cămin-internat, unde pot fi cazaţi elevii instituţiei. Nu în ultimul rând, proiectul mai prevede şi realizarea a zece garsoniere pentru cadrele didactice şi a unei săli de sport moderne. Este interesant totuşi ce elemente au fost luate în calcul în momentul în care s-a trecut pe lista de investiţii locale realizarea unui campus şcolar la Bârseşti. Trebuie precizat că în momentul de faţă, la căminul existent la Liceul Agricol, este cazat un singur elev care învaţă la instituţia de învăţământ preuniversitar. De asemenea, liceul ocupă ultimele locuri an de an în ceea ce priveşte promovabilitatea examenului de bacalaureat. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj a precizat că dacă va fi realizat, campusul ar putea fi folosit în general în interesul învăţământului, putând fi utilizat drept centru de excelenţă sau bază de pregătire a elevilor olimpici. Rămâne de văzut ce se va întâmpla în continuare cu investiţia, având în vedere modul în care s-a derulat aceasta în ultimii şapte ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS