10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCei patru copii din Vulpeni au primit daruri de la cititorii Gazetei de Sud

Cei patru copii din Vulpeni au primit daruri de la cititorii Gazetei de Sud

Vali, băieţelul de patru ani, alături de bunica lui, Elena (Foto: Lucian Anghel)
Vali, băieţelul de patru ani, alături de bunica lui, Elena (Foto: Lucian Anghel)

Şi în acest an, dumneavoastră, cititorii Gazetei de Sud, aţi demonstrat că vă pasă, că nu puteţi rămâne indiferenţi la durerea semenilor. După publicarea articolului „Sărbători în sărăcie și doliu“ în GdS pe 14 decembrie 2015, numeroşi cititori au dorit să ofere sprijin celor patru copii rămaşi fără mamă, crescuţi de tată şi bunică într-o casă de chirpici ce stă să cadă, în comuna Vulpeni, din judeţul Olt.

Pe prispa casei, o bucată de pânză neagră şi becul aprins în memoria celei care a pierit răpusă de boală vorbesc despre durerea ce s-a abătut asupra familiei Catara. Ionela, mama celor patru copii, a pierit de cancer. Avea doar 35 de ani. Trei ani s-a luptat cu boala, însă nu s-a mai putut face nimic. Toţi sunt îndureraţi, se împlinesc cinci săptămâni de când femeia a plecat în ceruri. Povestea lor, apărută în Gazeta de Sud, a impresionat. Foarte mulţi cititori au dorit să le dăruiască alimente, jucării, lemne, haine, din dorinţa de a le alina suferinţa şi a le ușura cât de cât viaţa. Pentru prima dată, în acest ajun de Crăciun au în camera în care locuiesc un brad împodobit, au cadouri la care nici nu visau. Am găsit miercuri, acasă, pe bătătură, doar pe bunică şi copilaşul cel mic, Vali. Femeia de 74 de ani făcea pregătiri pentru Crăciun. Băieţii cei mari, Dan, de 15 ani, Andrei, de 13 ani, şi Adi, de șase ani, erau plecaţi în sat să muncească, să taie lemne pentru a face rost de bani. Tatăl era la Balş, lucra cu ziua la cineva care îi solicitase sprijin.
„Dan ştie că trebuie să plătească săptămânal şcoala pentru a învăţa o meserie. Vrea să se facă frizer, aşa poate să câştige şi el banii lui… De când s-a prăpădit mumă-sa, toţi sunt distruşi, nimeni nu ştie ce durere e în sufletul lor, câte lacrimi varsă ei în fiecare seară… Tot ce îmi doresc acum este ca Dumnezeu să mă mai ţină în viaţă vreo doi-trei ani ca să îi cresc şi să îmi pomenesc nora. După, pot să plec liniştită, cu inima împăcată“, a povestit bunica, Elena Catară.

O tabletă, bani, dulciuri și jucării au ajuns miercuri la copiii din Vulpeni

Din cauza durerilor pe care le are la ochi, bătrâna îşi ţine cu greu pleoapele deschise. Nu se mai gândeşte însă la ea, toată grija ei se îndreaptă spre nepoţeii pe care trebuie să îi crească, spre fiul îndurerat după moartea soţiei. Este impresionată de gestul celor care au decis să le fie alături.
„Am primit atât de multe daruri… Daruri de la necunoscuţi! Nu îmi vine să cred câţi oameni inimoşi au sărit să ajute aceşti copilaşi. Maşină de spălat, televizor, plase cu dulciuri, cu haine şi jucării. Am primit chiar şi lemne, pentru că nu aveam destule pentru iarna asta! Cineva ne-a promis că în primăvară ne repară casa asta ce stă să cadă. Atât am avut putere să fac pe lumea asta, iar ei nu şi-au permis să facă mai mult!“, a adăugat bătrâna. Veniturile acestei familii constau în ajutorul social dat de primărie și alocațiile copiilor. Tatăl și băieţii cei mari muncesc cu ziua atunci când găsesc, ca să suplimenteze veniturile familiei.
Fundaţia Anya a dăruit acestor copii în prag de Crăciun o tabletă, produse alimentare, iar 450 de lei au fost donaţi de salariaţii Polystart Civitas în cadrul campaniei de Crăciun „Implică-te, fă un gest uman“. Alt cititor, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a dăruit 100 de lei.
Povestea familiei Catara a fost făcută publică pentru prima dată de o vecină din comuna Vulpeni, apoi fotografiile au fost distribuite pe o reţea de socializare de Marinela Stănescu din Craiova, impresionată de situația grea a acestor copiii. Cei care vor să-i ajute îi găsesc în comuna Vulpeni, județul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS