15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal Sărbători în sărăcie și doliu

Sărbători în sărăcie și doliu

Adi și Valentin, copiii cei mici rămași fără mamă, în așteptarea celor mai triste sărbători, alături de tată și bunică în casa sărăcăcioasă din comuna Vulpeni, județul Olt (Foto: Claudiu Tudor)
Adi și Valentin, copiii cei mici rămași fără mamă, în așteptarea celor mai triste sărbători, alături de tată și bunică în casa sărăcăcioasă din comuna Vulpeni, județul Olt (Foto: Claudiu Tudor)

De curând au rămas fără cea mai dragă ființă: mama. A pierdut lupta cu viața, răpusă de o boală cruntă. În sufletul lor este durere, o durere care se citește pe chipuri. O durere ce răzbate chiar și dintr-o simplă poză. Este povestea a patru copii cu vârste cuprinse între patru și 15 ani, care trăiesc în comuna Vulpeni, județul Olt, într-o casă de chirpici, mică și veche, care stă să cadă. Sărbătorile de iarnă trec pentru ei fără brad, fără cozonac, fără jucării. Cei care știu să dăruiască în această perioadă pot face ceva pentru a le mai șterge lacrimile de durere, să le aducă speranță. 

Cei patru copii, Dan, de 15 ani, elev la Liceul Agricol din Balș-Olt, Andrei, de 13 ani, elev în clasa a VII-a la Școala Gimnazială din Vulpeni-Olt, Adi, de șase ani, elev în clasa pregătitoare, și Vali, de patru ani, trăiesc în două camere mici și sărăcăcioase. Sunt mobilate doar cu paturi pe care le împart acum șapte persoane. Una din încăperi ține loc și de bucătărie pe timp de iarnă, având și o mică sobă din pământ, care încălzește toată casa. Trăiesc modest. Banii înseamnă ajutorul social dat de primărie și alocațiile copiilor. Tatăl mai muncește cu ziua ca să suplimenteze veniturile. De Sărbători cadourile pentru ei au constat în câteva dulciuri. Nu au avut niciodată brad, din ce ne-a povestit Adi, elev în clasa pregătitoare.
„Moș Crăciun nu ne-a uitat niciodată. A venit cu dulciuri și la noi. Când am vrut, mi-a mai adus și câte o mașinuță. Brad nu am avut. Nu am avut, nu am făcut“, a spus copilul, ridicând din umeri. S-au bucurat însă de aceste momente din plin. Anul acesta însă soarta a fost și mai crudă pentru ei. Le-a luat cea mai dragă ființă: mama. A fost răpusă de cancer. A rămas în urmă un mare gol. Valentin, mezinul, nici măcar nu poate să rostească vreo dorință pentru Moș Crăciun. Durerea lui e atât de mare încât la întrebarea: „Ce ai vrea să-ți aducă Moș Crăciun?“ s-a lăsat o tăcere apăsătoare și ochii i s-au umplut de lacrimi.

Se va reduce și ajutorul social

În casa mică și sărăcăcioasă trăiesc nu doar cei patru copii. Cele două camere se împart cu tatăl, bunica și fratele tatălui. Timpul și-a lăsat adânc amprenta pe casă. Acoperișul e lăsat, tavanele sunt boltite.
„Casa este făcută în 1986. E din lemn și pământ, e veche. Nu am avut altă posibilitate“, povestește bunica, Elena Catara. Tatăl copiilor muncește cu ziua. Este departe însă posibilitatea de a îmbunătăți condițiile. „Eu sunt tractorist. Muncesc cu ziua, ar cu tractorul și sunt plătit. Am avut și eu și loc de muncă. Am lucrat până în 1995 la SMT, în comună. Nu mai este. Acum ca venit am ajutorul social, de 396 de lei. Mai avem și alocațiile. Pentru cel mare plătesc liceul. Este elev în Balș și pe săptămână dau 45 de lei. Învață și el o meserie, frizer. Vinerea vine acasă“, a spus bărbatul. În perioada următoare veniturile familiei se vor micșora.
„Până acum ajutorul social era dat și pentru soție. Acum ea nu mai este printre noi. O să se mai taie din el. Nu știu cât o veni. Cât o fi acum, ce putem face!“, oftează tatăl copiilor și ochii îi joacă în lacrimi.

Au impresionat fără cuvinte

După moarte, o poză cu copiii cei mici ai familiei, Adi și Valentin, a apărut pe Facebook. Sunt în fața casei ce stă să cadă, cu o tristețe în privire ce nu te poate lăsa indiferent. Marinela Stănescu din Craiova a fost impresionată de imaginea acestor copiii.
„Nu-i știam. Am văzut o poză cu cei mici, postată în urmă cu câteva săptămâni pe Facebook. Am distribuit-o pe pagina mea, Ela Marinela. Mi-a rămas pe pagină, dar și în minte imaginea acestor copiii. Nu am putut fi indiferentă și în câteva zile am venit la ei. Le-am adus câteva cadouri. După această imagine au reacționat și alți oameni care au văzut postarea mea. Eu sper să putem să ne organizăm pe Facebook și să îmbunătățim Sărbătorile copiilor, dar și condițiile de locuit, poate să le construim o casă“, a spus femeia.
Familia a primit și primele ajutoare: o mașină de spălat pentru că mama nu mai este, le-au construit și o fântână în curte. Alt om, Marius Andrei, le-a dăruit în aceste zile un televizor, dulciuri și haine. „I-am văzut pe Facebook. Am rămas impresionat că sunt mititei, necăjiți după casa în care stau. Le-am adus un televizor pe care îl postasem pe Facebook și vreau să cer scuze celor cărora l-au solicitat. Am mai adus câteva dulciuri, hăinuțe. O să ne întoarcem în zilele următoare cu un brad de Crăciun și alte dulciuri. Intenționez să-i aduc aici și pe copiii mei. O să încerc să îi ajut cu ce se poate. Dacă se va construi ceva, le dau eu ușile pentru casă“, a spus Marius Andrei.
Cei doi oameni de bine încearcă să le aducă speranță și un dram de bucurie pentru Sărbătorile de iarnă. Cei care vor să-i ajute pot să-i găsească în comuna Vulpeni, în județul Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS