20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDouă clădiri pentru viitorul Muzeu „Constantin Brâncuşi“

Două clădiri pentru viitorul Muzeu „Constantin Brâncuşi“

Autorităţile judeţene vor pune la dispoziţia Ministerului Culturii două imobile pentru viitorul Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi“. Consilierii judeţeni au aprobat vineri două locaţii pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“ la Târgu Jiu. Iniţial, social-democraţii din Consiliul Judeţean au propus ca muzeul să fie realizat în actualul Muzeu de Artă din Parcul Central, însă liberalii au propus ca acesta să fie mutat în Casa de protocol „Gănescu“. După discuţii aprinse care au avut loc în cadrul şedinţei, s-a ajuns în cele din urmă să fie aprobate ambele propuneri, iar Ministerul Culturii să fie cel care va decide în care imobil va funcţiona viitorul Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi“. „Eu vă supun aprobării amândouă locaţiile şi alegerea o va face cel care este beneficiarul, respectiv Ministerul Culturii. Ambele locaţii vor fi la dispoziţia Ministerului Culturii pentru a decide unde va fi înfiinţat muzeul“, a declarat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Fiecare cu argumentele sale

Liberalii şi social-democraţii au explicat fiecare motivele pentru care doresc ca Muzeul „Brâncuşi“ să funcţioneze la Casa „Gănescu“, respectiv Muzeul de Artă din Parcul Central. Liberalul Dan Vâlceanu susţine înfiinţarea acestuia la Casa „Gănescu“, motivând că aici a locuit o perioadă Brâncuşi, şi respinge ideea ca muzeul să fie mutat în fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu din Parcul Central. „Sunt convins că domnul Călinoiu a fost deja contactat de cei de la Ministerul Culturii. Din informaţiile pe care le avem noi de la minister rezultă că niciodată nu se va fi de acord ca muzeul respectiv să funcţioneze în fosta casă de protocol a lui Ceauşescu. A fost aleasă o soluţie de ieşire, prin care ministerul să fie pus să aleagă între două variante“, a spus Dan Vâlceanu, copreşedintele PNL Gorj şi consilier judeţean.

Spaţiul de la Muzeul de Artă este mai mare

La rândul său, Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, a declarat că spaţiul de la Muzeul de Artă Târgu Jiu este mult mai mare şi ar putea oferi alte condiţii pentru funcţionarea viitorului Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi“. Ion Călinoiu a mai spus că Nicolae Ceauşescu nici nu a apucat să locuiască în fosta sa casă de protocol din Parcul Central. „Au fost asigurate două variante pentru înfiinţarea Muzeului Naţional «Constantin Brâncuşi» şi vor fi puse la dispoziţia Ministerului Culturii pentru a o selecta pe cea mai potrivită. Noi am făcut deja demersuri pentru a primi un răspuns oficial de la Ministerul Culturii. Noi vom pune spaţiul la dispoziţie, urmând ca ministerul să îl amenajeze. Ceauşescu nu a intrat o zi în casa din Parcul Central. A fost o casă în care s-a realizat în prima zi Muzeul de Artă ce a funcţionat în subordinea Muzeului Judeţean Gorj“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS