10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProiectele UE pun presiune pe bugetul CJ Dolj

Proiectele UE pun presiune pe bugetul CJ Dolj

Consilierii județeni au aprobat ieri prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor până pe 30 iunie 2016 (Foto: Valentin Tudor)
Consilierii județeni au aprobat ieri prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor până pe 30 iunie 2016 (Foto: Valentin Tudor)

Consiliul Județean (CJ) Dolj va trebui să achite circa șapte milioane de euro din bugetul propriu în primele luni din 2016 pentru a finaliza proiectele întârziate din fonduri europene și pentru a nu pierde banii primiți până acum de la Uniunea Europeană. Cele mai mari sume de plată sunt pentru proiectele care vizează ambulatoriul de specialitate de la Spitalul Județean de Urgență Craiova, circa două milioane de lei, și Centrul Internațional Brâncuși, circa 26 de milioane de lei. În acest din urmă caz este vorba despre aproape întreaga sumă din contractul semnat de CJ în luna mai 2015 cu o asociere de firme condusă de San Giorgio Appalti din Italia. Consilierii județeni au aprobat ieri, în ședința lunară, prelungirea termenelor de finalizare a lucrărilor până pe 30 iunie 2016.
Întârzierea de la Centrul Brâncuși a fost cauzată de conductele pe care firma de construcții le-a descoperit în pământ în momentul în care a început săpăturile în jurul Muzeului de Artă, unde urmează să fie amplasat Centrul Brâncuși. Potrivit raportului care însoțește proiectul aprobat ieri de consilieri, prima întârziere a apărut din cauza unei conducte de termoficare poziționată diferit față de avizul obținut de la Complexul Energetic Oltenia emis la momentul obținerii autorizației de construire. Drept urmare, a fost nevoie de adaptarea proiectului tehnic și reautorizarea lucrărilor în conformitate cu situația din teren. A doua întârziere a fost cauzată de magistrala de apă din zonă. În momentul în care au început lucrările de excavație pentru executarea grinzii de ghidaj și a platformei balastate de lucru pentru pereții mulați, muncitorii au dat peste magistrala de apă, funcțională, conductă care, de asemenea, nu figura în documentația aferentă avizului emis de Compania de Apă Oltenia. Pentru continuarea lucrărilor, conducta a fost deviată, dar timpul a trecut.
Celălalt proiect, ambulatoriul de specialitate al Spitalului Județean, are o poveste aparte. Proiectul din fonduri europene a fost finalizat, dar nu a putut fi recepționat, deoarece între momentul proiectării și cel al recepției finale, legislația privind securitatea la incendiu s-a modificat. În consecință, proiectul nu a putut fi recepționat, deși banii europeni au fost cheltuiți integral. CJ a contactat firma de proiectare, dar aceasta dăduse faliment, iar filiala ei din România a avut aceeași soartă în scurt timp. Consiliul a demarat altă licitație pentru revizuirea proiectului, iar singura firmă care s-a înscris la licitație și cu care s-a semnat contractul a amânat predarea documentației, spunând că nu știe când o va face. Drept urmare, Consiliul se gândește dacă va câștiga timp renunțând la serviciile ei sau reluând procedura. Potrivit președintelui CJ Dolj, Ion Prioteasa, situația proiectului este nefericită. „La ambulatoriu, ce se întâmplă este încheiat. Banii europeni s-au terminat. Studiul de fezabilitate a fost făcut de spital și preluat de noi, dar s-a modificat legislația și proiectul nu poate fi recepționat pentru că a fost tratat doar parterul, nu și subsolul și demisolul. Acolo trebuie un nou sistem de hidranți, iar aceste cheltuieli nu sunt eligibile. Noutatea este nefericită. Am avut un proiectant din Belgia care a dat faliment, parte a firmei din România a preluat afacerea, dar și ea a dat faliment, apoi am găsit altă firmă și apoi am dat-o afară, apoi am organizat altă licitație și trebuie să decidem dacă mergem cu această firmă care ne amână sau o luăm de la capăt“, a spus el. Prioteasa a adăugat că problema finalizării proiectelor din fonduri UE este națională. „Trebuie găsită o soluție în cazul a peste 400 de proiecte majore din țară. Sunt localități mici care nu pot plăti din bugetul lor. Aceste proiecte sunt controlate cu microscopul. Legislația în materie de achiziții este una dintre cele mai deficitare din Europa, de aceea se și schimbă de la anul, pentru că nu poți sta un an-doi ani pentru o licitație“, a concluzionat el.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS