8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTârgul Municipal Craiova: Povestea unui contract dubios, cu pagubă de 100.000 de euro

Târgul Municipal Craiova: Povestea unui contract dubios, cu pagubă de 100.000 de euro

Halele din lemn - la începutul construcției în 2013 (Foto: Arhiva GdS)
Halele din lemn – la începutul construcției în 2013 (Foto: Arhiva GdS)

Târgul Municipal Craiova este un cuib de ilegalități care s-au derulat cu complicitatea autorităților locale. Atât Primăria Craiova, cât și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj au închis ochii de-a lungul timpului. Târgul a funcționat luni bune fără autorizație de construire, deși primăria plătea chirie de 15.000 de euro fără TVA proprietarului terenului, SC Texind SA. De asemenea, ISU s-a mulțumit să amendeze firma pentru că nu a obținut autorizația de securitate la incendiu și nu a dispus închiderea târgului nici măcar după tragedia din clubul Colectiv, când a ieșit la iveală faptul că autorizația la incendiu nu fusese obținută nici după doi ani de la emiterea autorizației de construire, cerință obligatorie trecută în document.

Primăria Craiova a ales să închirieze de la Texind o suprafață de 32.000 de metri pătrați pe strada Caracal, motivând că are nevoie de teren, iar prețul pe metrul pătrat este foarte mic. A semnat un contract controversat, la începutul anului 2013, în care firma avea foarte puține obligații, apoi a început să plătească o chirie de 15.000 de euro fără TVA, începând cu luna februarie, deși târgul nu era funcțional. Texind s-a apucat să amenajeze spațiul abia în luna mai, iar autorizația de construire a obținut-o abia în luna iulie. Inițial, primăria și conducerea SC Piețe și Târguri SRL din subordinea primăriei au refuzat să publice contractul, care nu a trecut prin consiliul local, dar, la presiunea opiniei publice, l-au făcut public. În autorizația de construire se prevedea clar că trebuie respectate prevederile avizului de securitate la incendiu nr.107/13/SU-DJ din 05.07.2013 emis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ al Judeţului Dolj. „Deţinătorul avizului are obligaţia să solicite autorizaţia de securitate la incendiu după efectuarea recepţiei la terminarea lucrărilor sau înainte de punerea în funcţiune a construcţiilor ori amenajărilor pentru care s-a obţinut avizul menţionat“, se arăta în autorizație. Nu a obținut-o nici până în prezent.

Odată cu trecerea timpului, comercianții din târg au început să-și arate nemulțumirile față de condițiile improprii în care își desfășurau activitatea și au amenințat că vor veni peste primar să-i ceară socoteală. Spiritele au fost calmate o dată cu numirea ca și consilier personal al primarului a lui Romeo Tiberiade, liderul Partidei Romilor. Un control al Curții de Conturi avea să confirme ceea ce GdS atrăgea atenția în nenumărate rânduri, și anume faptul că primăria a plătit nelegal chirie mai multe luni fără ca târgul să funcționeze efectiv.

În urma verificărilor efectuate, controlorii financiari au estimat prejudicii de 462.000 de lei (104.000 de euro) din contractul de închiriere nr. 1066/2013, încheiat cu SC Texind SA Craiova, pentru suprafața de 32.000 mp de teren, în strada Caracal, nr. 172B. Prin actul încheiat, SC Piețe și Târguri Craiova SRL „s-a angajat ca, de la data semnării, să plătească o chirie lunară de 15.000 de euro, fără ca în contract să se prevadă clauze concrete cu privire la obligațiile părților“, se arată în raportul de control. Locatorul, Texind SA, „abia în luna iulie 2013 a obținut autorizația de construire (nr. 776/2013), iar potrivit procesului-verbal nr. 18.109/2013, în luna august 2013 lucrările asumate nu erau finalizate“. În consecință, „pentru perioada februarie – iunie 2013, entitatea controlată (SC Piețe și Târguri Craiova – n.r.) a acceptat și a plătit lunar chirie fără nici o justificare legală“, spunea raportul CCR.

După ce a văzut că gluma se îngroașă, primăria a cotit-o și a început să-și arate colții în fața Texind cu care bătuse palma inițial prin SC Piețe și Târguri Craiova SRL. „Până în prezent, am avut numai promisiuni de la firma care deține terenul. Recunoaștem că, în prima fază, proprietarul terenului a realizat 90% din investițiile pe acest teren, dar amintim și faptul că societatea noastră a plătit vreme de câteva luni chiria (martie – septembrie 2013) beneficiind de bunul închiriat, dar nu a putut să încaseze venituri decât după finalizarea investițiilor amintite, realizate de către proprietar. Odată cu numirea mea la conducerea societății s-a reușit, prin negocierea cu proprietarul, asfaltarea de către acesta a unei porțiuni din suprafața târgului, dar de atunci (decembrie 2013) și până în prezent (ianuarie 2015) nu a mai fost realizată nici o investiție“, declara directorul Claudiu Neagoe, cel care îi luase locul fostului director Cătălin Resceanu. Ambii semnaseră contractul cu Texind.

La rândul său, patronul Texind, Andi Gaiu, spunea că s-a achitat de mare parte din obligațiile contractuale și că atacurile la adresa sa sunt răutăți.
După tragedia din clubul Colectiv, primăria și ISU Dolj au făcut o statistică a clădirilor folosite de autoritatea publică fără autorizație de securitate la incendiu. În prima parte a lunii trecute, primarul Olguța Vasilescu recunoștea că Târgul Municipal nu are o astfel de autorizație. La fel și ISU recunoștea acest lucru într-un răspuns trimis la solicitarea GdS. De atunci a trecut o lună, iar târgul a funcționat fără probleme. În afară de amenzile de rigoare, ISU s-a mulțumit să aștepte ca firma să întocmească documentația pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu care nu este încă finalizată. Au trecut doi ani și jumătate de când trebuia să o obțină.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS