8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljRamona Pîslaru cântă cu bucurie de pe plaiuri olteneşti

Ramona Pîslaru cântă cu bucurie de pe plaiuri olteneşti

Ramona Pislaru

În curând se împlinesc zece ani de când Ramona Pîslaru (foto) bucură oamenii cu graiul cântecului popular oltenesc. Interpreta reprezintă cântecul și portul popular din Câmpia Olteniei, iar doinele cântate de bunicile ei pe vremea când petrecea vacanțele la țară o inspiră și îi dau bucuria de a cânta.
Ramona Pîslaru iubește cântecul popular autentic, așa cum l-a învățat de la bunicii săi, iar ea își dorește să-l ducă mai departe. „Dragostea mea pentru cântecul popular e înnăscută. Atât bunicii, cât și mama mea cântau tot timpul, iar eu stăteam în preajma lor. Așa am început să cânt și eu cu ei și să devin tot mai interesată și mai captivată de muzica populară, în starea ei pură, adică așa cum se cântă la sat“, a adăugat interpreta de muzică populară.

O olteancă printre ardeleni

Copila care își petrecea vacanțele în Mârșani sau Daneți, acolo de unde erau bunicii, a crescut, dar dragostea pentru cântecul popular sădită în sufletul ei a rămas. Chiar dacă viața a dus-o pe frumoasa olteancă în Ardeal, după soțul ei, pentru trei ani, preocuparea pentru cântecul popular a rămas. În Brașov, Ramona a urmat cursurile Școlii Populare de Artă „Tiberiu Brediceanu“. Tot acolo și-a făcut prieteni în lumea muzicii populare și a participat la spectacole. Interpreta nu poate uita, însă, prima ei apariție în fața unui public numeros. „Prima mea apariție pe scenă a fost și cea mai emoționantă, mai ales că a fost vorba de un public numeros și în majoritatea lui avizat, fiind  oameni cu experiență în domeniu. S-a întâmplat pe 1 decembrie 2006, cu ocazia spectacolului aniversar organizat la sala de spectacole a Școlii Populare de Artă. Chiar dacă eram la început, am fost selectată pentru a interpreta un cântec deosebit din repertoriul Mariei Tănase, «Până când nu te iubeam»“, a spus Ramona Pîslaru.
Olteanca iubește și cântecul din Ardeal, căci anii petrecuți acolo au făcut-o să îndrăgească și graiul ardelenilor, dar nici cântecele bănățenilor nu îi sunt străine.

„Această pasiune a venit natural“

Ramona Pîslaru consideră că sacrificiul făcut pentru muzică nu a existat câtă vreme cântecul dăruit de ea vine din suflet pentru iubitorii folclorului oltenesc. „Muzica a fost și este și parte a vieții mele. Am crescut cu plăcerea de a cânta și am dorit ca această pasiune să reprezinte partea plină a paharului, laolaltă cu celelalte vise împlinite, dar și piedici întâlnite de-a lungul timpului. Această pasiune a venit natural, a crescut în intensitate odată cu vârsta“, a adăugat Ramona. Festivalurile și concursurile de muzică populară nu au fost ținta interpretei, asta și pentru că atunci când Ramona și-a dorit să vină în fața publicului nu a fost momentul oportun în privința vârstei. „Criteriile de participare legate de vârstă nu îmi permiteau să mă număr printre concurenți. Nu acesta a fost scopul pentru care am început o carieră în domeniu, ci de a desăvârși visul meu din copilărie de a deveni  interpretă de muzică populară“, a spus Ramona Pîslaru. Despre cei care au îndrumat-o să pornească pe drumul cântecului popular, artista spune că nu a fost o persoană în mod special, ci „mai degrabă cei care mi-au fost dascăli și îndrumători mi-au șlefuit calitățile interpretative și m-au călăuzit spre a alege și a continua o carieră în muzica populară“, a completat interpreta.
În cântecele sale, Ramona Pîslaru abordează „teme legate de poveștile de viață ale oamenilor, începând de la copilărie, părinți, dragoste, dor, dar și momente legate de atitudinea omului în fața vieții ce îl așteaptă“, a spus artista. Acestea reprezintă și momentele pe care Ramona Pîslaru vrea să le surprindă în primul ei album de muzică populară la care lucrează și pe care vrea să îl lanseze în toamna anului viitor.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS