10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimăria scoate murăturile din adăposturile antiaeriene

Primăria scoate murăturile din adăposturile antiaeriene

Adăposturile antiaeriene din Craiova, care ar trebui să-i protejeze pe oameni în eventualitatea unui raid aerian, sunt transformate în beciuri. Din cele 204 adăposturi, câte sunt în Craiova, doar 80% dintre acestea pot fi folosite în caz de pericol. Primăria a decis ca, începând de anul viitor, să igienizeze aceste încăperi și să le aducă în stare de funcționare.

Craiovenii care și-au depozitat murăturile și vechiturile în adăposturile antiaeriene aflate la subsolul unora dintre blocurile din oraș vor fi nevoiți să-și ia de aici produsele și obiectele vechi. Primăria a trecut la inventarierea lor și a decis să le igienizeze și să le aducă în stare de funcționare. „În acest an, am identificat 204 adăposturi antiaeriene, dintre care în stare de funcționare imediată sunt cam 80%, celelalte necesită unele lucrări. Ne-am propus să le igienizăm, în primul trimestru al anului 2016, și să eliberăm spațiile care sunt ocupate cu diferite obiecte și produse ale proprietarilor din acele blocuri. Unele dintre ele, am mai spus, sunt în stare de funcționare și pot fi folosite în cazul unor probleme. Dacă aceste adăposturi sunt ocupate cu conserve și murături, proprietarii vor fi obligați să și le mute în boxe. Avem o echipă care monitorizează aceste adăposturi și, la sfârșitul primului trimestru al anului 2016, vrem să avem toate cele 204 adăposturi în stare de funcționare. Aceste spații vor fi date, probabil, în administrarea RAADPFL, care le va salubriza și moderniza, iar regia ar trebui să aibă bugetată o anumită sumă de bani în fiecare an pentru a se îngriji de aceste spații“, a declarat pentru GdS, Dan Dașoveanu, viceprimarul Craiovei.
Adăposturile Apărare Locală Antiaeriană trebuie să fie dotate cu sursă de apă, grupuri sanitare și energie electrică, să aibă în stare de funcționare sistemul de ventilație și gurile de aerisire, iar ușile blindate să fie funcționale.
Realitatea este cu totul alta în mai toate adăposturile orașului. Aceste încăperi sunt transformate în beciuri. Sursele de apă și toaletele au dispărut de-a lungul timpului, iar sistemele de ventilație au devenit doar obiecte de decor.
Marin Bobu, președintele Asociației de proprietari nr. 37 Craiovița Nouă, a precizat: „Oamenii și-au pus rafturi cu conserve, dar adăpostul antiaerian din acest bloc arată mult mai bine, față de altele. Nici acesta nu mai are o sursă de apă, grupuri sanitare, nu mai funcționează sistemul de ventilație. Adăposturile antiaeriene sunt în proprietatea primăriei și administrația locală trebuie să le întrețină, bineînțeles, și cu concursul proprietarilor, pentru ca în caz de pericol oamenii să se poată adăposti aici“.

Ne scoatem conservele

Blocul 201M din Craiovița Nouă este unul dintre blocurile din Craiova care are la subsol un adăpost antiaerian. Acesta este lăsat de ani buni pe mâna proprietarilor.
„Acest adăpost noi îl întreținem. La primăvară vrem să-l zugrăvim. Îl folosim și noi pentru a mai depozita conservele sau unele lucruri. Dacă primăria vrea să vină să le ia, să le ia! Noi avem acest adăpost cu proces-verbal din 2012“, a spus Constantin Cajmir, proprietar în blocul 201M.
De aceeași părere este și Alin Bucică, alt proprietar în blocul 201M.
„Iarna, mai aducem conserve, murături. Este bine dacă primăria vrea să se intereseze de aceste adăposturi pentru că, de când s-au construit blocurile, s-au degradat de-a lungul timpului“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS