10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul șef al Finanțelor din Corabia, trimis în judecată

Fostul șef al Finanțelor din Corabia, trimis în judecată

Cei trei suspecți au fost ridicați pe 14 octombrie, iar o zi mai târziu finanțiștii Vîță și Cernea au fost arestați preventiv.
Cei trei suspecți au fost ridicați pe 14 octombrie, iar o zi mai târziu finanțiștii Vîță și Cernea au fost arestați preventiv.

Procurorii anticorupție din Craiova au dispus, la sfârșitul săptămânii trecute, trimiterea în judecată a trei persoane, printre care se numără fostul șef al Administrației Finanțelor Publice Corabia, un inspector din cadrul aceleaiași instituții, dar și administratorul unor societăți comerciale.
Procurorii Direcției Naționale Anti­corup­ție (DNA) au anunțat, vineri, că procurorii din Craiova au dispus trimiterea în judecată a trei inculpați dintr-un dosar de corupție. Este vorba de Gabriel Vîță, fost șef al Administrației Finanțelor Publice Corabia, Olt, de inspectorul principal Vergilius Cernea și de Ciprian Burunția, administrator al mai multor societăți comerciale. Ce trei sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, de la abuz în serviciu și luare de mită și până la instigare la abuz în serviciu și falsificare de instrumente financiare, fals și uz de fals. Procurorii susțin că cei doi finanțiști au fost corupți de Burunția, care a încercat și chiar a reușit să scape de popririle puse pe conturile societăților pe care le administrează.
„În perioada decembrie 2010 – august 2011, inculpații Vîță Gabriel și Cernea Vergilius, în calitate de șef administrație orășenească, respectiv inspector principal în cadrul Administrației Finanțelor Publice a orașului Corabia, prin încălcarea normelor legale incidente în cauză și a atribuțiilor de serviciu, la instigarea inculpatului Burunția Ciprian Bogdan, au semnat și ștampilat mai multe adrese comunicate ulterior unor unități bancare. Prin această conduită infracțională s-au ridicat în mod abuziv popririle ce fuseseră instituite pe conturile societăților administrate de inculpatul Buruntia Ciprian Bogdan, ca urmare a unor debite datorate bugetului de stat, permițându-i-se acestuia să beneficieze, în interes propriu, de sumele de bani aflate sau intrate ulterior în aceste conturi“, au precizat anchetatorii. În acest fel, nici până în prezent statul nu a putut recupera debitele restante, chiar dacă, „după momentul ridicării abuzive a popririlor a existat disponibil bănesc pentru executarea silită a creanțelor fiscale“, mai spun procurorii DNA.

Mită pentru finanțiști

Anchetatorii mai spun că, în schimbul ajutorului dat lui Burunția, Vîță a primit de la acesta, în mai multe tranșe, sumele de 5.000 de lei, 4.000 de euro și alți 2.000 de lei. De asemenea, Cernea i-a cerut lui Burunția, printr-un intermediar, suma de 10.000 de euro, însă a primit numai aproximativ 1.400 de lei. În urma anchetei s-a mai stabilit că cei doi finanțiști cereau tot mai mulți bani, așa că Burunția a hotărât să se descurce și fără ajutorul lor. „În luna iunie 2011, pe fondul tensionării relațiilor cu cei doi funcționari publici, din cauza pretențiilor materiale exagerate ale acestora, inculpatul Burunția Ciprian Bogdan a determinat o persoană neidentificată să-i falsifice o ștampilă asemănătoare cu cea folosită de către Administrația Finanțelor Publice a orașului Corabia. În continuare, inculpatul a tehnoredactat integral conținutul unei adrese de ridicare a popririi, i-a dat un număr de înregistrare fictiv, a aplicat ștampila contrafăcută și a falsificat prin imitație semnăturile inculpaților Vîță Gabriel și Cernea Vergilius“, au mai precizat anchetatorii. Documentul falsificat a fost depus de Burunția la o bancă, iar funcționarii au dispus ridicarea popririi conturilor bancare, măsură ce fusese luată de Administrația Finanțelor Publice Corabia pentru un debit de 849.106 lei înregistrat de o firmă a omului de afaceri.
Procurorii DNA au mai stabilit că, prin infracțiunile comise de cei trei inculpați, statul a fost păgubit cu suma totală de 3.643.187 de lei, sumă cu care Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Craiova s-a constituit parte civilă în dosarul penal.
Dosarul în care cei trei inculpați sunt acuzați de fapte de corupție a fost înregistrat vineri pe rolul Tribunalului Olt, instanță care a stabilit primul termen de judecată pentru luni, 7 decembrie.
Foștii finanțiști Vîță și Cernea au fost arestați preventiv pe 15 octombrie, iar Burunția este în arest la domiciliu de la aceeași dată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS