20.9 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDefinitivat cu declarații pe propria răspundere

Definitivat cu declarații pe propria răspundere

Ionel Barbu, inspector școlar pentru perfecționarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar
Ionel Barbu, inspector școlar pentru perfecționarea cadrelor didactice din învățământul preuniversitar

Cadrele didactice care s-au înscris la examenul de definitivare în învățământul preuniversitar trebuie să depună în aceste zile la dosar și o declarație pe propria răspundere. Este primul an în care dascălii sunt obligați să depună la dosare un astfel de act. Solicitarea a venit din partea Ministerului Educației, ca urmare a faptului că, de curând, au apărut modificări ale normelor metodologice și la programele de examen. Noile programe și discipline de examen vor fi valabile și pentru titularizare.

Prin declarația pe propria răspundere, cadrele didactice își asumă faptul că pentru sesiunea de definitivat din 2016 au citit metodologia privind organizarea acestei evaluări și cunosc calendarul de examen, precum și disciplinele la care vor susține probele scrise conform centralizatorului publicat de Ministerul Educației la începutul acestui an școlar. Declarația se depune până pe 11 decembrie. „Notificarea a venit în aceste zile ca urmare a faptului că nu cunosc metodologia, tematica și s-au retras din examen. Anul trecut, de exemplu, în județul Dolj s-au înscris 240 de candidați și s-au prezentat numai 140, din care au promovat doar 75. Prin declarația pe propria răspundere, cadrele didactice își asumă faptul că au luat la cunoștință ultimele ordine de ministru. În principal, este vorba de ordinul de ministru privind metodologia de organizare a examenului de definitivat, ordinul de ministru privind programele pentru disciplinele de examen, precum și ordinul de ministru referitor la disciplinele de examen cuprinse în centralizator, care este valabil atât pentru definitivat, cât și pentru examenul de titularizare. În centralizator sunt cuprinse exact disciplinele la care pot susține examen, în funcție de specializare și de durata studiilor. Există diferențe de subiecte între cei care au studii Bologna de scurtă durată și cei care au studii de lungă durată. Cei care au numai licența Bologna pot preda numai la învățământul gimnazial, iar cei care au și master pot preda și la liceu. În funcție de această pregătire se dau și subiectele. Pe baza declarației pe propria răspundere, practic, cadrele didactice se obligă să citească noile normative și să se pregătească corespunzător pentru examen. Până acum nu sunt foarte mulți cei care au depus un astfel de document la dosar. Este obligatoriu să-și completeze dosarul de înscriere cu acest act“, a explicat Ionel Barbu, inspector școlar pentru perfecționarea cadrelor didactice.
Pentru anul școlar în curs, la definitivat s-au înscris 230 de cadre didactice. Printre înscriși sunt mulți candidați care nu au promovat în sesiunile anterioare.
Examenul național de definitivat dă cadrelor didactice dreptul de a preda și dreptul de a se titulariza în sistemul preuniversitar de învățământ. Nota de promovare a acestei evaluări este minimum 8. Examenul de definitivare poate fi susținut de trei ori într-un interval de cinci ani. „Cadrele didactice care nu promovează acest examen nu se pot titulariza. Rămân cu dreptul de a preda doar ca profesori debutanți, indiferent de vechimea pe care o au în sistemul de învățământ preuniversitar“, a precizat inspectorul școlar Ionel Barbu. Candidații care susțin examenul de definitivat pot urma și cursuri de pregătire, asigurate în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS