17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProiect pentru un Muzeu Naţional „Brâncuși“ în Casa „Barbu Gănescu“

Proiect pentru un Muzeu Naţional „Brâncuși“ în Casa „Barbu Gănescu“

Casa „Barbu Gănescu“, monument istoric
Casa „Barbu Gănescu“, monument istoric

Casa „Barbu Gănescu“, monument istoric situat în centrul municipiului Târgu Jiu şi administrat de Consiliul Judeţean Gorj, ar putea deveni Muzeul „Constantin Brâncuşi“. PNL Gorj va iniţia un proiect de hotărâre care va fi dezbătut în cadrul unei şedinţe a Consiliului Judeţean. Clădirea stă mai mult închisă şi este folosită pentru desfăşurarea de cursuri de perfecţionare pentru funcţionarii publici sau pentru primirea de delegaţii şi a oficialităţilor care vizitează municipiul. În Casa „Barbu Gănescu“, aflată lângă Prefectura Gorj, a locuit timp de un an chiar sculptorul Constantin Brâncuşi, prezent la Târgu Jiu între anii 1937 – 1938, când a fost realizat Ansamblul Calea Eroilor, care este compus din operele Masa Tăcerii, Poarta Sărutului şi Coloana Fără Sfârşit.

Muzeul Naţional „Constantin Brâncuşi“

Consilierul judeţean PNL Dan Vâlceanu a depus deja la Consiliul Judeţean un proiect de hotărâre prin care doreşte ca viitorul Muzeu Naţional „Constantin Brâncuşi“ să se înfiinţeze la Casa de Oaspeţi „Gănescu“, de lângă prefectură, nu în locaţia în care acum funcţionează Muzeul de Artă Târgu Jiu, din Parcul Central, fosta casă de vacanţă a soţilor Ceauşescu. Este vorba despre un muzeu care va fi înfiinţat la Târgu Jiu în baza Legii nr. 199 din 2015, iar anul trecut Consiliul Judeţean a decis, printr-o hotărâre, ca locaţia muzeului să fie în clădirea din Parcul Central.
Dan Vâlceanu a declarat că în şedinţa de vineri a Consiliului Judeţean va cere retragerea proiectului şi va propune ca muzeul să fie înfiinţat la Casa „Barbu Gănescu“.
Liberalul Dan Vâlceanu susţine că Brâncuşi este strâns legat de această casă, sculptorul locuind în ea în perioada în care lucra la Calea Eroilor. Rămâne de văzut dacă proiectul liberalilor va fi votat de majoritatea consilierilor judeţeni. Recent, Camera Deputaţilor a adoptat un act normativ potrivit căruia 19 februarie, ziua în care s-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi, a devenit sărbătoare naţională. Cu această ocazie vor putea fi organizate evenimente, dar nu este zi nelucrătoare.
Potrivit lui Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ministerul Culturii va avea ultimul cuvânt de spus în ceea ce priveşte înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi“ în Casa de oaspeţi „Barbu Gănescu“, din centrul oraşului Târgu Jiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS