Participare numeroasă la ediţia din acest an a Festivalului „Maria Lătăreţu“

Festivalul de folclor „Maria Lătăreţu“, organizat în perioada 10-12 noiembrie la Casa de Cultură a Sindicatelor din Târgu Jiu, şi-a desemnat laureaţii. Premiile concursului au fost oferite pe două categorii: soliști vocali și soliști instrumentiști. Trofeul Festivalului de folclor „Maria Lătăreţu“ a fost acordat interpretei Anișoara Popescu, din Olt. La categoria „soliști vocali“, premiul I a fost câştigat de Alexandru Săhlean din Suceava și Daria Gâdea din Maramureș. Premiul al II-lea a fost acordat Mihaelei Daju, nepoata Filofteiei Lăcătușu, din Gorj. De asemenea, premiul al III-lea l-a primit Alexandra Iacob din Sălaj și Simona Alexandru din Teleorman. Juriul festivalului a oferit mențiuni soliștilor vocali Ionuț Cocoș-Ialomița şi George Mărgineanu, ambii din Argeș, dar și Adrianei Soreanu din judeţul Gorj.

Premii pentru instrumentişti

În ceea ce priveşte categoria „soliști instrumentiști“, premiul I a fost acordat lui Robert Marin Pârcălăbescu, din judeţul Vâlcea. Premiul al II-lea a fost câştigat de naista Elena Cristina Iordan și de Marian Gogan, din Suceava. Nu în ultimul rând, premiul al III-lea a fost acordat clarinetistului sârb Lavinius Nikolajevic. Mențiuni au primit instrumentiştii: Ion Pobirci – vioară, Valentin Precup – fluier – Argeș, dar și Vlad Blaga – vioară – Sălaj. Totodată, nora Mariei Lătăreţu a oferit un premiu special în cadrul festivalului. Este vorba de o icoană şi 500 de lei care a ajuns la interpreta Sânziana Oșlobanu din Neamț. Un premiu de participare a fost acordat şi unui deţinut din Vâlcea, încarcerat în regim semideschis la Penitenciarul din Târgu Jiu, care a primit aprobarea conducerii instituţiei să participe la festival, în baza unui protocol de colaborare încheiat cu Şcoala Populară de Artă şi Ansamblul „Doina Gorjului“, organizatorii Festivalului „Maria Lătăreţu“. La ediţia din acest an a festivalului au participat 40 de concurenţi din România şi din afara ţării.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.