17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPercheziții la Primăria Urdari și la mai multe firme

Percheziții la Primăria Urdari și la mai multe firme

Primarul comunei gorjene Urdari, Mihai Calotă, şi Ion Iordache, un om de afaceri din Turceni, precum şi alţi administratori de firmă din judeţ au intrat în vizorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj într-un dosar de spălare de bani şi infracţiuni de corupţie. Mai multe percheziţii au avut loc ieri, la sediul Primăriei din Urdari, la locuinţa edilului din Urdari, Mihai Calotă, precum şi la firmele unor oameni de afaceri, printre care şi Ion Iordache, afacerist şi fost primar la Turceni. Iordache este cel care controlează toate afacerile firmei Ydail Construct SRL, care s-a aflat în relaţii contractuale cu multe instituţii publice. Poliţiştii specializaţi în investigarea infracţiunilor economice, sub delegarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, au efectuat în total nouă percheziţii pentru destructurarea grupării infracţionale care ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 1.800.000 de lei.
Potrivit anchetatorilor, dosarul vizează infracţiuni de evaziune fiscală, spălare de bani, infracţiuni de corupţie şi infracţiuni la legea societăţilor comerciale. „Din cercetări a reieşit că, în perioada 2011 – 2015, administratorii societăţilor comerciale ar fi înregistrat în evidenţele contabile cheltuieli care nu au la bază operaţiuni reale şi prin simularea unor relaţii comerciale ar fi retras importante sume de bani din conturile societăţilor. Totodată, există indicii că, în scopul obţinerii unor contracte de prestări servicii, cei în cauză ar fi corupt funcţionari publici. Prejudiciul creat prin evaziune fiscală este de aproximativ 1.800.000 de lei. Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii“, potrivit Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj.
Edilul Mihai Calotă s-a arătat surprins de descinderile poliţiştilor care au verificat atât sediul Primăriei Urdari, cât şi locuinţa acestuia. Potrivit edilului, primăria nu are în derulare contracte cu firma fostului primar Ion Iordache. Primarul susţine că nu poate fi acuzat de vreo faptă de corupţie în legătură cu Ion Iordache. „Verifică niște documente. Nu am nici o faptă de corupție cu domnul Iordache. Nu am contracte încheiate cu firma sa“, a declarat ieri Mihai Calotă, primarul de la Urdari. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Gorj, Lucian Stroe, a declarat că în urma descinderilor au fost ridicate agende, un laptop, documente financiar-contabile, un DVD, şi mai multe plicuri cu bani, atât lei, cât şi euro. Nu a fost adusă nici o persoană la audieri, însă este de aşteptat ca în zilele următoare acest lucru să se întâmple, în funcţie şi de documentele pe care le au acum la dispoziţie anchetatorii. Omul de afaceri Ion Iordache a fost primar în Turceni. Firma sa a câştigat numeroase contracte publice şi chiar a prosperat în urma acestor afaceri, chiar şi când Iordache era primar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS