6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEroii din teatrele de operații, comemorați la Craiova

Eroii din teatrele de operații, comemorați la Craiova

Cei 26 de eroi ai Armatei Române căzuţi la datorie în teatrele de operaţii au fost comemorați, ieri, în întreaga țară, cu prilejul sărbătoririi Zilei Veteranilor. Și la Craiova, patru dintre aceștia au fost omagiați prin servicii religioase şi ceremonii militare organizate la mormintele lor şi la monumentele închinate eroismului militarilor români.
O primă slujbă a avut loc la cimitirul Sineasca, unde își au locurile de veci sublocotenent post-mortem Valentin Leoveanu, mort în 1996 în Angola, sublocotenent post-mortem Emanoil Ciobanu, care a încetat din viață în 2002 în Kosovo, și sublocotenent post-mortem Claudiu-Constantin Vulpoiu, decedat anul trecut în Afganistan. Totodată, un omagiu i-a fost adus și sublocotenentului post-mortem Cătălin-Ionuț Marinescu, la cimitirul Ungureni. Acesta a căzut la datorie în 2011, tot în Afganistan. La evenimente au luat parte familiile eroilor, reprezentanți ai autorităților locale, cadre militare și veterani de război.
Inițial denumită Ziua Armistițiului, data de 11 noiembrie marchează încheierea oficială a Primului Război Mondial. Pentru Armata României, semnificația acestei zile este legată și de faptul că, pe 11 noiembrie 2003, o coloană de blindate aparținând Batalionului 151 „Războieni“ („Lupii Negri“), aflată în misiune de luptă, a fost atacată cu focuri de armă în zona localității Spin Puldac, situată în apropierea graniței cu Pakistanul. Atunci, sergentul major Iosif Silviu Fogorași a fost împușcat mortal, iar trei zile mai târziu, sergentul major Mihail-Anton Samuilă a decedat într-un spital de campanie al armatei Statelor Unite din Bagram, după ce fusese rănit în urma atacului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS