10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAmânare în dosarul de delapidare din Primăria Bucovăț

Amânare în dosarul de delapidare din Primăria Bucovăț

Cele două funcționare ale Primăriei Bucovăț au fost arestate preventiv pe 20 mai 2011 și au fost eliberate trei zile  mai târziu, pe 23 mai (Foto: GdS)
Cele două funcționare ale Primăriei Bucovăț au fost arestate preventiv pe 20 mai 2011 și au fost eliberate trei zile
mai târziu, pe 23 mai (Foto: GdS)

Curtea de Apel Craiova a început judecarea apelului formulat de fosta casieră a Primăriei Bucovăț, condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru că a făcut o gaură de peste jumătate de milion de lei în bugetul comunei. Aceeași pedeapsă a primit-o și fosta contabilă a primăriei din comuna doljeană Bucovăț, care nu a verificat niciodată activitatea casierei.
Cercetările în acest dosar au fost începute de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova în mai 2010, fiind vizat atât primarul comunei Bucovăț, Constantin Vasile, cât și casiera primăriei, Aurica Truță, și contabila Constanța Florea.
Anchetatorii au stabilit că, numai între anii 2007-2010, casiera Aurica Truță a făcut o „gaură“ de 519.065 de lei în bugetul primăriei. Modul de operare era foarte simplu, în sensul că femeia nu consemna unele sume de bani în registrul de casă sau trecea în documente sume de bani mai mici decât cele încasate. „Cu privire la modalitatea de falsificare a filelor din registrul de casă, probatoriul administrat a demonstrat că Truță Aurica a folosit următoarele modalități concrete de falsificare: atesta în acest document financiar-contabil, după caz, încasarea/plata unor sume de bani mai mici decât cele încasate/plătite în realitate; omitea să menționeze în acest document financiar-contabil sumele de bani încasate în realitate. Probatoriul administrat a demonstrat că Aurica Truță, cu știință, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a făcut 282 de mențiuni necorespunzătoare adevărului, atât sub forma atestării, cât și sub forma omisiunii“, au reținut procurorii craioveni.
În ceea ce o privește pe contabila Constanța Florea, procurorii craioveni au reținut că și ea este responsabilă pentru prejudiciul de 519.065 de lei, pentru că nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu. „Conform prevederilor legale, avea obligația de a verifica realitatea operațiunilor efectuate în numerar prin casieria unității, nu a făcut control inopinat al casieriei, nu a inventariat numerarul existent în casierie“, au reținut anchetatorii.

Cumpărături din Metro și Selgros cu banii primăriei

De asemenea, în urma cercetărilor, oamenii legii au reușit să afle unde sunt o parte din banii sustrași din bugetul Primăriei Bucovăț.
„Din cercetările efectuate a rezultat că, în perioada desfășurării activității infracționale, Truță Aurica a cheltuit sume de bani mult mai mari decât cele pe care le-a realizat în mod direct din activitatea pe care o desfășura ca funcționar public, respectiv ca angajat al Primăriei Bucovăț în funcția de casier“, spun anchetatorii.
S-a stabilit că în perioada ianuarie 2007 – decembrie 2010, Aurica Truță a făcut cumpărături importante de la două centre comerciale din Craiova – Metro și Selgros, în valoare totală de 75.869 de lei. În baza a 134 de facturi puse la dispoziția procurorilor de Metro, s-a constatat că, în perioada 1 ianuarie 2007 – 31 decembrie 2010, femeia a cumpărat bunuri în valoare totală de 50.876 de lei, iar în baza altor 15 facturi puse la dispoziție de Selgors, emise în aceeași perioadă, s-a mai stabilit că aceeași Aurica Truță a făcut cumpărături de 24.993 de lei. O bună parte din bunurile cumpărate au fost găsite acasă la inculpată, cu ocazia unei percheziții domiciliare făcute pe 2 martie 2011.
După încheierea cercetărilor, în octombrie 2014, procurorii craioveni au dispus clasarea cauzei pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu în ceea ce îl privește pe primarul Constantin Vasile și au dispus trimiterea în judecată a celor două inculpate, acuzate de comiterea mai multor infracțiuni, cum ar fi delapidarea, uzul de fals ori abuzul în serviciu.
Pe 18 iunie, anul acesta, Judecătoria Craiova le-a condamnat pe cele două femei la câte trei ani de închisoare cu suspendare și le-a obligat să înapoieze Primăriei din Bucovăț suma totală de 578.205 lei. Hotărârea instanței a fost atacată cu apel de inculpate, iar dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Craiova la jumătatea lunii septembrie. Ieri, la primul termen de judecată, instanța a hotărât să amâne judecarea apelului pentru 16 decembrie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS