10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGreblă încearcă să blocheze dosarul său din instanţă

Greblă încearcă să blocheze dosarul său din instanţă

Toni Greblă va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Foto: Arhiva GdS)
Toni Greblă va fi judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (Foto: Arhiva GdS)

Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României, Toni Greblă, trimis în judecată pentru trafic de influenţă, încearcă să blocheze dosarul aflat pe rolul instanţei supreme. La ultimul termen la care inculpatul a fost prezent în camera preliminară au fost depuse mai multe cereri şi ridicate mai multe excepţii, însă judecătorii au decis să le respingă. Toni Greblă mai are şansa de a depune o contestaţie la decizia magistraţilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în speranţa că va putea bloca dosarul înainte să înceapă procesul.
„Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile specifice camerei preliminare, formulate de inculpaţii Greblă Toni, Prundianu Mihai, Grecu Gheorghe şi Dolghi Victor. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie, privind pe inculpaţii Greblă Toni, Bîrcină Ion, Prundianu Mihai, Grecu Gheorghe şi Dolghi Victor, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii. Cu drept de contestaţie în trei zile de la comunicare“, a decis instanța supremă.

Trimis în judecată pentru fapte de corupţie

Fostul senator de Gorj a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție, fiind acuzat că ar fi intervenit în favoarea finului său afaceristul de etnie romă Ion Bîrcină şi a primit în schimb diferite foloase.
„În perioada 2008 – 2012, punctual în legătură cu campaniile electorale din 2008 și 2012, inculpatul Greblă Toni a primit foloase electorale necuvenite în cuantum total de 100.000 de euro de la inculpatul Bîrcină Ion, în schimbul promisiunii de a interveni și determina diferiți funcționari publici din cadrul companiilor și societăților naționale, respectiv autorități publice centrale și locale, să îndeplinească și să urgenteze realizarea unor acte ce intrau în atribuțiile acestora de serviciu în folosul firmelor controlate de cumpărătorul de influență, inculpatul Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diverse: energie, construcții, transport, fier vechi și altele“, se precizează în rechizitoriul întocmit de către Direcţia Naţională Anticorupţie.
Toni Greblă a declarat că este nevinovat, deşi a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru comiterea următoarelor infracţiuni: trei infracțiuni de trafic de influență, dintre care una în formă continuată, efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția cu scopul de a obține pentru sine și pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracțional organizat şi fals în declarații în formă continuată (13 acte materiale). Au mai fost trimişi în judecată: Ion Bîrcină, finul lui Greblă, acuzat de cumpărare de influență şi constituirea unui grup infracțional organizat, Mihai Prundianu, care va fi judecat pentru cumpărare de influenţă, Gheorghe Grecu, acuzat de spălare de bani şi complicitate la infracțiunea de efectuare de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția cu scopul de a obține pentru sine și pentru altul bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Trimis în judecată este şi Victor Dolghi, cetăţean din Republica Moldova, acuzat de comiterea infracţiunii de constituire a unui grup infracțional organizat.

Grup infracţional

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 2010 – 2015, Toni Greblă s-a implicat în derularea de afaceri, lucru incompatibil cu statutul său de senator, respectiv judecător al CCR. Începând cu luna august 2014, Toni Greblă a constituit un grup infracțional organizat împreună cu inculpații Bîrcină Ion și Dolghi Victor. Cei trei şi-ar fi propus crearea unui mecanism de eludare a obligațiilor față de statul român în activitatea comercială de export produse alimentare către Federația Rusă prin interpunerea Turciei (stat care nu avea impuse sancțiuni economice de export, așa cum avea Uniunea Europeană din partea Federației Ruse pentru exportul de produse agro-alimentare). În plus, Greblă a omis să îşi consemneze în declaraţia de avere un teren de 10.000 de metri pătraţi, primit ca donaţie de la o rudă, în comuna Teleşti, şi a derulat afaceri cu ferma de struţi din Teleşti. Fostul judecător al Curţii Constituţionale a României are sechestru pe bunuri, la fel ca şi inculpaţii Bîrcină şi Grecu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS