13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAsfaltare finalizată pe DN 66 Bumbeşti-Jiu – Lainici

Asfaltare finalizată pe DN 66 Bumbeşti-Jiu – Lainici

Mai sunt de asfaltat șapte kilometri de drum (Foto: Eugen Măruţă)
Mai sunt de asfaltat șapte kilometri de drum (Foto: Eugen Măruţă)

Constructorii au finalizat ieri asfaltarea pe Drumul Naţional 66, pe tronsonul Bumbeşti-Jiu – Lainici. Dacă nu vor fi probleme cu temperaturile şi lucrările vor putea continua, conducătorii auto vor putea circula pe asfalt pe DN 66, pe întreg tronsonul Rovinari – Petroşani, până la sfârşitul acestui an. Potrivit lui Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale, ieri a fost finalizată asfaltarea pe tronsonul Bumbeşti-Jiu – Lainici, inclusiv turnarea stratului de uzură. Ion Tudor a precizat că până la Mănăstirea Lainici lucrările au fost încheiate cu o lună mai devreme faţă de termenul stabilit. Conform aceleiaşi surse, între Lainici şi Petroşani au mai rămas 7 km de drum pe care trebuie turnat asfalt şi, astfel, până la sfârşitul anului, s-ar putea circula normal între judeţene Gorj şi Hunedoara, prin Defileul Jiului. „Pe DN 66, între Bumbeşti-Jiu şi Lainici, a fost terminat stratul de uzură al covorului asfaltic. A fost finalizată această acţiune cu o lună mai devreme faţă de termenul asumat şi este adevărat că vremea i-a ajutat foarte mult pe constructori“, a declarat ieri Ion Tudor.

Sunt necesare derogări pentru parcare

În ceea ce priveşte porţiunea Bumbeşti-Jiu – Petroşani, pentru primăvara anului viitor vor mai rămâne de executat două poduri, unul la Bumbeşti-Jiu şi altul la Lainici, precum şi parcarea de lângă mănăstire. De asemenea, stratul de uzură pe tronsonul Lainici – Petroşani va fi turnat tot începând din primăvara anului viitor. „De la Lainici şi până la Petroşani au mai rămas maximum 7 km de drum pe care trebuie turnat asfalt. Sunt zone în care s-a turnat deja şi cu totul ar mai fi 6, maximum 7 km. Nu este foarte mult şi cred că, dacă nu vor fi probleme cu vremea, constructorii vor reuşi să toarne asfalt până la Petroşani şi să avem asfalt pe DN 66 Rovinari – Petroşani, până la finalul acestui an. De fapt, aceasta a şi fost condiţia pusă de companie constructorului şi ei şi-au asumat acest lucru. Când va fi asfalt pe tot traseul, chiar dacă nu va fi turnat şi stratul de uzură şi va rămâne pentru anul viitor, atunci în mod cert vor fi ridicate toate semafoarele de pe traseu şi după mulţi ani drumul va fi liber de orice restricţii. Mai rămân pentru anul viitor două poduri, parcarea de la mănăstire şi turnarea stratului de asfalt de la Lainici până la Petroşani. Eu cred că sunt lucrări care pot fi executate în mai puţin de şase luni şi se finalizează cu totul această investiţie a companiei“, a mai spus Tudor.

Modernizat de spanioli

Proiectul de reabilitare a DN 66 pe tronsolul Bumbeşti-Jiu – Petroşani (Defileul Jiului) are o valoare de aproape 185 de milioane de lei. Lucrările au fost câştigate de un consorţiu condus de societatea spaniolă Copisa Constructora Piraneica. Compania Copisa Constructora Piraneica, în colaborare cu firmele Chirulli Andrea Impresa Individuale (din Târgovişte) şi Coremi Inter SA (din Târgu Jiu), ar fi trebuit să încheie lucrările în 2015. Drumul Naţional 66, în lungime de 32,5 km, face legătura între judeţele Gorj şi Hunedoara. Şefii Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România au intenţionat la un moment dat să rezilieze contractul, însă firma din Spania şi-a asumat faptul că până la sfârşitul acestui an se va circula pe asfalt până la Petroşani. Mai sunt de asfaltat doar câţiva kilometri de şosea, însă totul depinde şi de nivelul temperaturilor pentru ca spaniolii să se ţină de cuvânt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS