11.4 C
Craiova
miercuri, 29 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMarian Giura - peste 30 de ani de cântec oltenesc

Marian Giura – peste 30 de ani de cântec oltenesc

(Foto: Arhiva personală)
(Foto: Arhiva personală)

Cu o experiență de peste 30 de ani în muzică, Marian Giura (foto) se bucură, de fiecare dată când urcă pe scenă, de aplauzele și aprecierea publicului. Interpretul are parte de iubirea pe care, la rândul său, o dăruiește prin cântec celor care l-au adus acolo unde și-a dorit, în casele publicului iubitor de folclor. Marian Giura lucrează la un nou album de muzică populară, iar o parte din piesele ce se vor regăsi pe următorul material muzical le-a înregistrat deja.
Marian Giura a învățat să doinească și să păstreze tradițiile în satul său natal, Lăcrița, județul Dolj. Născut într-o familie iubitoare a cântecului popular, cu tatăl lăutar iubit în sat și cunoscut în comuna Robănești și în împrejurimi, Marian a dorit ca acest talent să nu se piardă și să fie dus cu succes mai departe.
„M-am născut într-o familie de oameni cinstiți, oameni de la țară, curați sufletește și muncitori. Cu toate că tata nu a dorit să-i urmez meseria, eu mi-am urmat sufletul și am făcut până la urmă ceea ce mi-a plăcut mai mult“, a spus artistul.

„Am muncit mult să ajung unde sunt astăzi“

Cu talentul moștenit de la tatăl său și dorința de a fi apreciat de public pentru talentul fructificat, Marian Giura a urmat cursurile Școlii Populare de Artă din Craiova la clasa profesorului Ion Fieraru. Timp de trei ani, alături de colegi precum Lizica Drăgoi, Stăncuța Luță sau Victorița Cică, interpretul a învățat ceea ce înseamnă să fii interpret de muzică populară, să respecți publicul prin repertoriul tău și să respecți autenticul graiului oltenesc. Evoluția artistului a fost continuă, iar din casele iubitorilor de folclor Marian Giura nu a lipsit pentru că timp de zece ani a fost membru al Ansamblului „Doina Doljului“. Activitatea interpretului în domeniul muzicii era intensă, pentru că mergea și la Casa Armatei Aviației, prilej bun de a duce graiul oltenesc și în alte colțuri ale țării, pentru că astfel Marian a mers în spectacole prin România.
„Am cântat de mic, mi-a plăcut drumul pe care am pornit și am muncit mult să ajung unde sunt astăzi. Bunul Dumnezeu m-a ajutat să am lângă mine oameni care să mă îndrume, am avut familia, l-am avut pe tata care m-a luat mereu cu el la nunți, la diverse evenimente, și ușor, ușor am învățat ce înseamnă această meserie“, a spus Marian Giura.

„Mi-am dorit să am băiat“

Interpretul se bucură astăzi de aprecierea publicului și pentru că darul său, primit de la Dumnezeu, de a aduce leacul sufletului prin cântec, a făcut fericiți mulți oameni. Interpretul nu ajută oamenii doar prin cântecul său, ci atunci când are posibilitatea, Marian Giura îi ajută și pe cei din jurul său să pornească pe acest drum. Artistului îi place să vadă oamenii zâmbind și, pentru că iubește copiii, mereu le duce mici daruri, de la suflet pentru suflet, așa cum îi place interpretului să spună.
„Am fost un copil puțin mai răsfățat decât alții. Părinții mei au muncit de tineri, am avut cu ce să mă mândresc, m-au ajutat să-mi împlinesc toate dorințele, iar acum vreau si eu să-i bucur pe alții“, a spus Marian Giura.
Acum artistul este mândru de fata sa, chiar dacă și-a dorit  băiat, așa cum spune și piesa ce dă titlul albumului lansat în 2010, „Mi-am dorit să am băiat“. Marian Giura se bucură de realizările Denisei, fata sa.
În toamna acestui an, Denisa i-a împlinit dorința tatălui de a avea băiat și s-a căsătorit, iar Marian Giura îl consideră pe ginerele său un al doilea copil.
Interpretul își petrece timpul liber alături de familie, în jurul casei. De copil, Marian a avut în gospodărie porumbei, iar dragostea sa pentru ei o arată și astăzi, pentru că cele câteva zeci de perechi de porumbei pe care îi are se bucură de atenția interpretului. Dacă nu se află pe scenă, Marian este alături de familie, acolo unde se simte cel mai bine.
Anul viitor, artistul își dorește să lanseze un nou album de muzică populară, la care lucrează de câteva luni.

Claudia Cocoș

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS