8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFaliment cu năbădăi la Termo Craiova

Faliment cu năbădăi la Termo Craiova

Termo Craiova stă sub presiunea falimentului (Foto: Arhiva GdS)
Termo Craiova stă sub presiunea falimentului (Foto: Arhiva GdS)

Răsturnare spectaculoasă de situație în cazul Termoficării din Craiova. Curtea de Apel a suspendat falimentul și dizolvarea SC Termo Craiova SRL, societatea primăriei care distribuie apă caldă și căldură orașului, ceea ce înseamnă că firma se întoarce acum la starea inițială de insolvență. Ea va fi coordonată din nou de administratorul judiciar SC Siomax SRL, societatea care a iscat discuții aprinse în consiliul local din cauza onorariului de peste 25.000 de euro lunar, considerat exagerat de mare. Suspendarea falimentului salvează practic Craiova de la sistarea de către Complexul Energetic Oltenia a agentului termic.

Curtea de Apel Craiova a dat o gură de oxigen oficialilor din primărie care se aflau în fața unei situații neplăcute pentru întregul oraș: oprirea apei calde și a căldurii. Magistrații au suspendat provizoriu executarea surprinzătorei sentințe de acum o săptămână a Tribunalului Dolj prin care SC Termo Craiova SRL era declarată oficial în faliment și numai bună de dizolvat, adică de eliminat din circuitul comercial. Suspendarea este valabilă însă doar până când se va lua o decizie definitivă în privința celorlalte cereri de suspendare depuse odată cu apelul de la Curtea de Apel în procesul pe fond. „Dispune suspendarea provizorie a executării sentinţei nr. 969/21.10.2015, pronunţată în dosarul nr.140/63/2015 al Tribunalului Dolj – Secţia a II-a Civilă până la soluţionarea cererilor de suspendare formulate în cadrul apelurilor exerciate împotriva aceleiaşi sentinţe. Fără cale de atac“, se arată în încheierea de ieri a Curții.

Scurt istoric al unui faliment cu năbădăi

Pentru a înțelege jocul din instanță dintre actorii implicați în procesul de insolvență a SC Termo Craiova SRL trebuie explicat pe scurt cum s-au derulat ostilitățile în ultimele luni. Principalul creditor al Termo, Complexul Energetic Oltenia, a cerut intrarea în insolvență a firmei pentru o datorie nerecuperată de circa 300 de milioane de lei (aproximativ 70 de milioane de euro). În martie, Tribunalul Dolj a admis cererea și a dispus deschiderea procedurii de insolvență, ceea ce a însemnat că toți creditorii, firme sau instituții de stat, au fost chemați să declare sumele pe care le au de recuperat de la Termo. Conducerea firmei a fost atribuită unui administrator judiciar, SC Siomax SRL, iar administrator special a fost numit Dan Magla, unul dintre directorii existenți la Termo. În urma strângerii tuturor datoriilor revendicate, printre care se regăsesc, pe lângă CEO, Direcția Regională a Finanțelor Publice Craiova (60 de milioane de lei) și Primăria Craiova (8,7 milioane de lei), Siomax a întocmit tabelul definitiv al creanțelor care arăta adevărata față a SC Termo Craiova SRL: datorii totale de 373 de milioane de lei (circa 85 de milioane de euro). Administratorul judiciar a întocmit un plan de reorganizare pe trei ani în care, cu excepția Fiscului și a primăriei, toți ceilalți creditori au acceptat să renunțe la o parte din datoriile de recuperat cu condiția să se respecte calendarul de plăți curente și de sume restante. Cea mai mare reducere făcută Termo a venit din partea CEO, care a acceptat să primească 119 milioane de lei în loc de 299 de milioane de lei. Tot CEO a stabilit și onorariul Siomax, de circa 25.000 de euro pe lună, care a atras nemulțumirea atât a primăriei și a Fiscului, cât și a anumitor consilieri locali. Dar suma a rămas bătută în cuie, deoarece CEO este cel care ia deciziile, în calitate de creditor principal. Toată lumea se pregătea de reorganizare când, surpriză, judecătorul sindic de la Tribunalul Dolj a respins pe 21 octombrie planul de reorganizare întocmit de administratorul judiciar și adoptat de creditori. Consecința: Termo a fost declarată în procedură de faliment, urmând să fie dizolvată. Instanța a numit și un lichidator judiciar care urma să vândă tot ce găsea prin ograda Termo, nu mare lucru, vreo două clădiri și câteva mașini, care nu ar fi acoperit decât în mică măsură datoria totală. Practic, tot planul de reorganizare se ducea pe apa sâmbetei.

Primăria a scos ADI Termis de la naftalină

Primarul Olguța Vasilescu a declarat că municipalitatea va continua înființarea noii firme pentru a fi pregătită de orice situație
Primarul Olguța Vasilescu a declarat că municipalitatea va continua înființarea noii firme pentru a fi pregătită de orice situație

Alarmați, oficialii din Primăria Craiova și-au adus aminte că înființaseră o Asociație de Dezvoltare Intercomunitară Termis în urmă cu un an pregătită din timp pentru o astfel de situație. Sub umbrela ei au decis să înființeze o nouă societate de termoficare care urma să semneze un nou contract de furnizare a agentului termic cu CEO și câteva sute cu asociațiile de proprietari din Craiova. Primarul chiar a amenințat asociațiile să nu profite de falimentul Termo și să nu plătească factura pe luna octombrie, pentru că nu vor mai fi primite la semnarea noilor contracte. Olguța Vasilescu spunea că nu va fi nici o problemă cu CEO care avea interes să nu piardă un client atât de mare precum Craiova. Înființarea noii firme a fost consființită la începutul acestei săptămâni, când primarul a fost mandatat de consiliul local să voteze înființarea noului operator care trebuia să primească în administrare de la falimentara SC Termo Craiova SRL toată infrastructura, formată din rețelele de conducte și punctele termice. Falimentul nu i-a căzut deloc bine lui CEO. Împreună cu primăria a depus apel la decizia tribunalului și, în paralel, a cerut suspendarea aceleiași decizii. Ieri, Curtea de Apel s-a pronunțat doar asupra suspendării. Apelul pe fond va fi judecat la o dată ulterioară, iar procesul nu a primit încă un termen de judecată din simplul motiv că CEO și primăria așteaptă motivarea sentinței de la tribunal ca să știe cum să se apere.

Amenințarea CEO

Maria Somnea, reprezentantul Siomax
Maria Somnea, reprezentantul Siomax

CEO a răspuns marți seară mai multor întrebări adresate de GdS, iar poziția exprimată de Complex arată că lucrurile nu erau atât de liniștite pe cât încerca primăria să le prezinte. De exemplu, CEO a spus negru pe alb că, dacă nu se obținea suspendarea falimentului, tăia căldura și apa caldă Craiovei. „În funcţie de soluţia pronunţată de instanţa de judecată la cererea de suspendare a deciziei privind respingerea confirmării planului de reorganizare al debitoarei SC Termo Craiova SRL, CEO SA va proceda la încetarea contractului de vânzare-cumpărare a energiei termice“, se arată în răspunsul dat cu o seară înainte de ziua judecății. Complexul nici nu ia în calcul semnarea unui nou contract cu firma pe care primăria vrea să o înființeze atâta timp cât nu există o decizie definitivă a Curții de Apel în privința intrării în faliment. „Raportat la stadiul procesual al cauzei, încheierea unui nou contract de vânzare-cumpărare a energiei termice cu societatea pe care Primăria Craiova doreşte să o înfiinţeze nu este oportună“, se arată în răspunsul CEO. Asta înseamnă că, dacă instanța decide să ridice suspendarea falimentului, primăria nu va putea semna contracte noi cu asociațiile de proprietari și cu CEO până la o decizie irevocabilă. Iar acest lucru poate dura câteva luni. Norocul orașului și al primăriei este că Legea nr. 325/2006 privind serviciul public de alimentare cu energie termică interzice la articolul 30 debranșarea/deconectarea pe timpul iernii. Maria Somnea, reprezentantul Siomax, a precizat pentru GdS, că Termo se întoarce acum la starea de insolvență sub observație până când se va lua o decizie în privința planului de reorganizare. De asemenea, primarul Olguța Vasilescu a declarat că municipalitatea va continua înființarea noii firme pentru a fi pregătită de orice situație. „Principala preocupare este acum să asigurăm apă caldă și căldură orașului“, a declarat Vasilescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS