16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljElev craiovean, bătut cu bestialitate în şcoală

Elev craiovean, bătut cu bestialitate în şcoală

Un elev din Craiova a fost grav bătut în unitatea de învăţământ în care învaţă. Băiatul a fost trimis la spital fără să fie însoţit de un cadru didactic. Conducerea şcolii, dar şi reprezentanţii Inspectoratului Școlar Dolj susţin că s-a procedat corect, acordându-i îngrijiri tânărului până când a fost preluat de ambulanţă. Când familia tânărului a ajuns la spital, acesta se afla în stare de şoc, plin de sânge, extrem de speriat. Au aflat de la persoane aflate în sala de aşteptare din UPU că băiatul lor căzuse din picioare cu câteva minute înainte…

Mama unui elev de 19 ani, de la postliceala Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară din Craiova a trăit marţi momente de groază. Femeia a primit un telefon de la conducerea şcolii ca să se deplaseze de urgenţă la spital, deoarece fiul său a fost bătut de un coleg, este plin de sânge şi necesită îngrijiri medicale.
„M-au sunat şi mi-au spus: «S-a întâmplat ceva cu copilul dumneavoastră. A fost bătut şi se află la spital». Am plecat de urgenţă la spital să văd ce se întâmplă cu copilul meu. L-am găsit extrem de speriat, agitat, nu voia să comunice, nu înţelegeam ce i s-a întâmplat. Era plin de sânge şi acuza dureri mari în zona feţei. Chiar în acele momente am auzit o discuţie între cei care aşteptau în urgenţă, care povesteau că cu doar câteva minute înainte copilului meu îi venise rău, căzuse din picioare. Nu pot înţelege de ce nici un profesor din şcoala în care copilul meu învaţă nu l-a condus la spital, în starea în care era se putea întâmpla o nenorocire“, a povestit mama băiatului.
De-abia seara, părinţii tânărului au reuşit să afle cum a ajuns într-o asemenea situaţie. Tânărul a povestit fratelui său că a fost lovit de un coleg chiar în şcoală în timp ce mergea spre clasă.
„Avem un copil foarte cuminte, care are şi probleme de sănătate, valvă deschisă la inimă. Astfel de incidente îi pot pune viaţa în pericol. Am aflat că nu de puţine ori din cauza faptului că este mai retras, nu vrea să consume alcool, nu fumează, nu vrea să se drogheze este batjocorit de o parte din colegi. I-a povestit fratelui său că una dintre colege i-a ţinut partea în mai multe rânduri, motiv pentru care unul dintre tineri, care din câte am înţeles este iubitul fetei, deranjat, a vrut să se răzbune. În timp ce băiatul meu urca scările spre sala de curs, agresorul i-a ţinut calea şi l-a lovit cu bestialitate în faţă. Ne este teamă, cu atât mai mult cu cât se aude că în pauze, în multe unităţi de învăţământ, s-ar practica obiceiul ca o parte din elevi să consume alcool şi etnobotanice, iar cei care refuză sunt forţaţi să consume“, a adăugat mama tânărului agresat. Părinţii acestui tânăr susţin că nu este pentru prima dată când fiul lor este agresat la şcoală. Au povestit că au aflat, după ce fiul lor a absolvit opt clase, că acesta a fost lovit în repetate rânduri în Şcoala „Ion Creangă“ (Şcoala nr. 16, n.r.), că era ameninţat, jignit. „Ne-a spus că era umilit, lovit, traumatizat. Îl ameninţau că, dacă spune cuiva, îi omoară părinţii. Nu este normal să ne trimitem copiii la şcoală, iar aceştia să fie traumatizaţi“, a continuat femeia.

Agresorul tânărului ar putea fi exmatriculat

Reprezentanţii unităţii de învăţământ susţin că au procedat corect şi că în aceste zile vor lua măsurile care se impun. Aceştia au spus că unitatea de învăţământ este prevăzută cu camere de supraveghere, iar din acest an există chiar un protocol cu jandarmeria. Au recunoscut că este vorba de un incident grav, motiv pentru care vor lua măsuri speciale.
„Agresorul este elev în clasa a VIII-a, însă este un băiat atletic, sportiv care a fost transferat de un an, disciplinar, la noi de la Liceul cu Program Sportiv «Petrache Trişcu». Este clar că gestul a fost premeditat, cu atât mai mult cu cât agresorul a chiulit de la una din ore special să îl aştepte pe colegul lui. I-a ţinut calea pe scări, între etaje. În această unitate de învăţământ asigurăm toate măsurile de siguranţă. Cred că este cea mai securizată şcoală din Craiova. Am montat 25 de camere de supraveghere, avem camere peste tot în clase, în curtea şcolii, pe holuri. Incidentul însă s-a întâmplat între etaje, într-un punct în care camera nu surprinde, din păcate, imagini“, a menţionat Laura Duţescu, directoarea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară.
Directorul adjunct al unităţii a menţionat faptul că de la ora 8.00 și până la ora 20.00 în această unitate şcolară se află doi reprezentanţi ai jandarmeriei, care din oră în oră fac rondul. În plus, profesorilor de serviciu le este permis să întârzie câteva minute la fiecare oră pentru a face turul unităţii de învăţământ.
„Imediat după incident am luat toate măsurile care se impun: am anunţat salvarea pentru că băiatului i s-a făcut rău, am anunţat inspectoratul, am luat legătura cu familia. Împreună cu medicul şcolii şi cadrele didactice am stat lângă elevul agresat până a fost preluat de ambulanţă. Am anunţat jandarmii şi poliţiştii de proximitate. Mama lui a fost anunţată, noi ca şi cadre didactice nu putem să lăsăm o clasă nesupravegheată ca să ne ducem la spital. Nu este responsabilitatea noastră. Am demarat imediat o anchetă, am chemat părinţii agresorului la şcoală. Astăzi (miercuri, n.r.) se întâlneşte comisia de disciplină, iar mâine (joi – n.r.) la consiliul profesoral se va lua o decizie. Având în vedere că nu este la prima abatere, agresorul cel mai probabil va fi exmatriculat. În ce priveşte acuzaţiile despre consum de alcool sau droguri în unitatea de învăţământ, nu am avut niciodată vreo reclamaţie în acest sens. Se mai întâmplă mici incidente între elevi, însă nu asemenea acte“, a spus Doina Mutu, directorul adjunct al unității de învățământ.

Incidentul trebuie prezentat în careul școlii

Inspectorul şcolar general susţine că reprezentanţii unităţii şcolare au procedat corect. „Au urmat protocolul, au anunţat ambulanţa, au asigurat asistenţă până la sosirea acesteia, a fost anunţată familia. Reprezentanţii unităţii de învăţământ vor lua măsurile care se impun. Le-am sugerat ca în astfel de situaţii să prezinte cazul în careul şcolii pentru a trage un semnal de alarmă, pentru a se evita astfel de incidente. De când mă aflu la conducerea ISJ Dolj nu am înregistrat incidente de violenţe în unităţile şcolare, ci doar mici accidente la nivelul şcolii“, a spus Lavinia Craioveanu, inspector şcolar general al ISJ Dolj.
Am contactat telefonic şi biroul de presă din cadrul Ministerului Educaţiei pentru a solicita un punct de vedere pentru astfel de situaţii. „Fiecare unitate de învăţământ are un regulament de ordine interioară. Nu specifică nimeni concret ce trebuie să facă un director, un dascăl în astfel de situaţii, dacă trebuie să părăsească şcoala pentru a însoţi elevul agresat la spital sau nu. O astfel de decizie poate fi luată la nivelul şcolii, de fiecare director în parte. Însă, ambulanţa are nişte reguli stricte, din câte cunoaştem, care nu permite ca un pacient să fie însoţit“, au precizat reprezentanţii biroului de presă din cadrul Ministerului Educației.

Caz preluat de poliţiştii craioveni

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Dolj au precizat pentru Gazeta de Sud că victima agresiunii ar trebui să depună o plângere pentru ca agresorul să poată fi cercetat penal pentru comiterea infracțiunii de lovire sau alte violențe.
„Marți, în jurul orei 12.30, polițiștii de la Secția 1 au fost sesizați despre faptul că în incinta unității de învățământ a avut loc o altercație între doi elevi, în urma căreia unul dintre ei a fost rănit și transportat la Spitalul de Urgență Craiova cu leziuni în zona feței. Polițiștii continuă cercetările pentru a se stabili situația de fapt, însă persoana vătămată nu a depus o plângere până în acest moment (miercuri după-amiază – n.r.). În cazul infracțiunii de lovire sau alte violențe, acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate“, a precizat Alin Apostol, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. Potrivit Codului Penal, lovirea sau orice acte de violenţă cauzatoare de suferinţe fizice se pedepsesc cu închisoare de la trei luni la doi ani sau cu amendă. Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
La rândul lor, medicii Spitalului de Urgență Craiova au explicat că elevul bătut a fost externat marți seară, în jurul orei 19.00, după ce i-au fost acordate îngrijiri de urgență. Tânărul a fost diagnosticat cu traumatism facial acut, fractură de piramidă nazală și sângerare nazală, leziuni suferite în urma unei agresiuni fizice, care nu i-au pus viața în pericol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS