17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljFostul primar din Argetoaia face pușcărie

Fostul primar din Argetoaia face pușcărie

Judecătorii din Filiaşi au hotărât să-l condamne la trei ani și patru luni de închisoare pe Mircea Beznă (foto), fostul edil din comuna doljeană Argetoaia, acuzat că a „jonglat“ cum a vrut cu banii destinaţi pietruirii drumului Bâlta-Argetoaia. Același Beznă și-a pierdut scaunul de primar la începutul acestui an, după ce a fost declarat irevocabil în conflict de interese de Curtea Supremă. Fostul edil nu a plecat însă din primărie, pentru că viceprimarul Lucian Vânătoru, care a preluat și atribuțiile de primar, l-a „uns“… consilier personal.

Fostul primar Mircea Beznă, dar și alți doi funcționari din cadrul Primăriei Argetoaia și administratorul unei societăți comerciale, au fost trimiși în judecată de procurorii din Filiași în februarie, anul trecut, printre capetele de acuzare numărându-se delapidarea, instigarea la delapidare şi infracţiuni asimilate faptelor de corupţie.
Anchetatorii au reținut că, în iulie 2009, Primăria Argetoaia (reprezentată de primarul Beznă) şi SC Mobiletech Obeidat Construcţii SRL (administrată de Ştefan Epure) încheiau un acord-cadru pentru pietruirea drumului Bâlta-Argetoaia, valoarea totală fiind de 3.018.134,03 lei fără TVA, cu bani de la Ministerul Dezvoltării.
Procurorii din Filiași susțin că primarul Beznă și administratorul Epure au bătut palma pentru ca SC Mobiletech să primească o parte din bani în avans, deși acest lucru nu era legal. Motivul ar fi fost că SC Mobiletech avea nevoie de bani pentru a achita două credite contractate în 2010 și nu pentru continuarea lucrărilor contractate.
Potrivit anchetatorilor, „din cauza situaţiei financiare precare în care se afla executantul lucrării prin angajarea celor două credite menţionate, inculpaţii Beznă Mircea şi Epure Ştefan alcătuiesc un plan ingenios prin care, sub forma ilegală a acordării de către ordonatorul de credite de plăţi în avans de 30%, societatea administrată de inculpatul Epure Ştefan şi executantă a lucrării la obiectivul menţionat, să fie creditată în mod ilegal“. Pe 18 martie 2011, CL Argetoaia şi SC Mobiletech au încheiat contractul subsecvent nr. 1351 pentru suma de 1.400.000 de lei, deşi pentru anul 2011 se aprobase numai suma de 1.000.000 de lei pentru lucrări la drumul Bâlta-Argetoaia.
De asemenea, anchetatorii au mai stabilit că, într-o anexă, s-a prevăzut o clauză contrară acordului-cadru, potrivit căreia se putea „acorda avans din valoarea contractului la cererea antreprenorului“. „Menţionarea clauzei arătate în anexa precizată este rodul înţelegerii dintre inculpaţii Beznă Mircea şi Epure Ştefan, pentru ca sub această aparenţă de legalitate, societatea să fie creditată în mod nelegal“, au mai consemnat procurorii din Filiaşi. În final, Primăria Argetoaia a achitat SC Mobiletech sumele de 330.000 şi 90.000 de lei, deşi firma nici măcar nu anexase scrisori de garanţie bancară, potrivit legii.

Doi condamnați, doi achitați

Luni, Judecătoria Filiași a hotărât să-i condamne pe inculpații Mircea Beznă și pe administratorul Ștefan Epure. Fostul primar a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru delapidare și la doi ani și opt luni pentru infracţiuni de corupţie. La pedeapsa cea mai mare, instanța a adăugat un spor, astfel că Beznă a fost condamnat la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. În schimb, Epure a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la comiterea infracțiunii de delapidare.
De asemenea, instanța de judecată a dispus ca SC Mobiletech să achite o amendă penală către stat în valoare de 50.000 de lei.
Ceilalți doi inculpați, Daniel Drulă și Melania Piculeasa, angajaţi ai Primăriei Argetoaia, desemnaţi cu atribuirea vizei de control financiar preventiv, au fost achitați pentru comiterea unor infracțiuni de corupție.
Primăria Argetoaia nu s-a considerat păgubită de fostul primar, așa că nu s-a constituit parte civilă în acest dosar. În schimb, Ministerul Dezvoltării a făcut acest lucru, iar instanța i-a obligat pe Beznă, Epure și SC Mobiletech să achite sumele de 330.000 și 90.000 de lei cu titlu de despăgubiri.
Hotărârea Judecătoriei Filiași nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova atât de inculpați, cât și de procurorii din Filiași.

Din primar a ajuns consilierul viceprimarului

Primarul Beznă nu a apucat să-și ducă până la capăt ultimul mandat, cel câștigat în iunie 2012.
În iunie 2011, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) anunţa că Mircea Beznă s-a aflat în conflict de interese pentru că, în iunie 2006, când era tot primar în Argetoaia, şi-a angajat soţia la primărie. „Pe 15.06.2006, domnul Beznă Mircea, în calitate de primar și reprezentant legal al Primăriei Argetoaia, a încheiat un contract individual de muncă între Primăria Argetoaia și doamna Beznă Geta, soția dânsului, privind încadrarea acesteia în funcția de referent în cadrul Primăriei Argetoaia. Pe 30.06.2006, domnul Beznă Mircea semnează Dispoziția nr. 541 privind încadrarea doamnei Beznă Geta în funcția de referent în cadrul Primăriei Argetoaia“, au precizat inspectorii de integritate. Beznă a contestat în instanţă raportul ANI, însă în mai 2013 a pierdut procesul, fiind declarat irevocabil în conflict de interese de Curtea Supremă.
Potrivit legii, după hotărârea definitivă a Curţii Supreme, prefectul ar fi trebuit să emită un ordin prin care să constate încetarea de drept a mandatului primarului. Pentru emiterea ordinului, prefectura avea însă nevoie de un referat întocmit de secretarul primăriei, care s-a lăsat așteptat. Secretarul Dragoş Vânătoru, fratele viceprimarului Lucian Vânătoru, a trimis prefecturii o informare în care spunea că, din punctul lui de vedere, primarul Beznă nu trebuia eliberat din funcție. Abia în ianuarie, anul acesta, Prefectura Dolj a reușit să emită un ordin privind constatarea încetării de drept înainte de termen a mandatului primarului Beznă.
Între timp, în martie, viceprimarul Lucian Vânătoru, care a preluat atribuțiile primarului, l-a numit pe Beznă consilier personal. Dacă Prefectura Dolj a precizat că nu este de acord cu această numire și va merge în instanță, Lucian Vânătoru a explicat pentru Gazeta de Sud că are nevoie de cunoștințele fostului primar, care „știa multe, știa despre contracte“. Prin hotărârea de luni, judecătorii din Filiași au arătat că Beznă nu știa chiar atât de multe despre contracte.

Secretarul primăriei, condamnat cu suspendare

Înaintea primarului Mircea Beznă, în aprilie 2012 a fost condamnat secretarul comunei, Ion Bucur. Acesta a fost prins în flagrant de ofiţerii anticorupție în septembrie 2010, în timp ce primea 1.000 de euro de la un bărbat din comună, căruia îi eliberase trei adeverinţe false. Din actele întocmite de secretar reieşea că denunţătorul, soţia şi socrul acestuia au avut o vechime în muncă la CAP mult mai mare decât în realitate. Secretarul Bucur a fost trimis în judecată în octombrie 2010, fiind acuzat de comiterea infracţiunilor de luare de mită şi fals intelectual. În aprilie 2012, bărbatul a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu suspendare printr-o hotărâre a Curții Supreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS