21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjExpropriaţii de la centura ocolitoare vor primi banii până la sfârşitul anului

Expropriaţii de la centura ocolitoare vor primi banii până la sfârşitul anului

Expropriaţii sunt nemulţumiţi de preţurile oferite de stat (Foto: Eugen Măruţă)
Expropriaţii sunt nemulţumiţi de preţurile oferite de stat (Foto: Eugen Măruţă)

Prefectul de Gorj, Alin Văcaru, a declarat că expropriaţii de la centura ocolitoare a municipiului Târgu Jiu îşi vor primi banii de la stat până la finalul acestui an. Alin Văcaru a studiat graficele de lucrări și a ajuns la concluzia că lucrurile merg bine şi că firma constructoare a respectat termenele asumate. Potrivit aceleiaşi surse, în urma discuţiilor avute de reprezentantul Prefecturii Gorj şi şefii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, până la sfârşitul anului vor sosi primii bani pentru târgujienii care au fost expropriaţi şi au dreptul la despăgubiri. „Ne-am întâlnit cu cei de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România. Termenele au fost respectate, lucrurile merg spre bine. Şi Primăria Târgu Jiu a participat, OCPI, firma constructoare, firma care realizează cadastrele. Acum se lucrează la planurile parcelare. Se vor face evaluări şi la casele care nu au fost încă evaluate şi din informaţiile pe care le avem vor fi evaluaţi şi cei care nu au fost prinşi în hotărârea de guvern privind exproprierile şi vor fi virate la unele case sumele de bani. Este vorba de case pentru care nu s-a făcut evaluarea şi nu au fost prinse în hotărâre. Cei pentru care s-au făcut evaluările şi au fost stabilite valorile despăgubirilor rămân cu sumele respective şi pot merge în instanţă dacă sunt nemulţumiţi. Acum se vor aloca bani şi pentru ceilalţi, după ce se vor face evaluările“, a declarat prefectul de Gorj, Alin Văcaru.

Găzduiţi de primărie

Primăria Târgu Jiu i-ar putea găzdui pe expropriaţii de la şoseaua de centură, chiar dacă aceştia vor primii banii de la stat pentru casele care vor fi demolate şi terenurile care vor fi ocupate de centura ocolitoare. Oamenii vor putea sta în locuinţe oferite provizoriu de municipalitate până îşi vor cumpăra alte case sau până când îşi vor construi alte gospodării: „După ce s-a intabulat terenul, adică tot a trecut în hârtii în propritatea statului din ordinul directorului general domnul Neaga se va discuta cu fiecare proprietar. Prima dată se discută cu proprietarii de case. Unii nu vor să se mute, alţii au probleme cu terenul. Problemele se vor nota şi se vor rezolva punctual. Noi nu scoatem oamenii din case, mai ales că vine iarna. Poate că oamenii vor să se mute şi cinci-şase luni să stea cu chirie în spaţii de la primărie, până se rezolvă problema casei. Nu vor fi lăsaţi pe străzi. Lucrăm la trasament, la pasajele de trecere. Se va trece la pasajele peste calea ferată, poduri. Orice probleme ar avea să vină la noi. La primărie s-a dispus să fie luate toate plângerile şi sesizările de la oameni şi să discute cu ei. Oamenii sunt în general nemulţumiţi de preţ. Dar asta nu mai este în răspunderea noastră. Acum terenul este al nostru. Că a mai apărut un gard în încercarea de a se opune construcţiei nu mai este nimic de făcut pentru că lucrurile sunt clare, terenul este al statului acum, iar centura se va construi“, a mai declarat Ion Tudor, şeful Secţiei Târgu Jiu a Drumurilor Naţionale.

Contract de 150 de milioane de lei

Contractul de construire a centurii de 21 de kilometri a fost câştigat de firma Collini Lavori din Italia. Suma totală a contractului se ridică la peste 150 de milioane (fără TVA), dintre care 85% sunt fonduri europene nerambursabile, restul de 15% fiind asigurate de către Guvernul României. Potrivit proiectului vor fi construiți peste 21 de kilometri de şosea, poduri şi traversări. Termenul de execuţie este de 24 de luni, în funcţie şi de modul în care vor fi realizate exproprierile şi dificultatea unor lucrări. Centura ocolitoare a municipiului va fi construită din drumul DN 66, care traversează municipiul Târgu Jiu de la sud la nord şi va face legătura cu drumul naţional secundar DN67D.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS