20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljIonuț are nevoie de o casă

Ionuț are nevoie de o casă

Mama lui Ionuț, Dumitrana Miertoiu, şi preotul Daniel Petrescu  (Foto: Bogdan Grosu)
Mama lui Ionuț, Dumitrana Miertoiu, şi preotul Daniel Petrescu (Foto: Bogdan Grosu)

Ochii-i joacă în lacrimi, își freacă mâinile când vorbește despre Ionuț, singurul ei copil. „Mama te iubește, Ionuț !“, spune femeia. Nu mai are putere. Are o poveste tristă, dar greul nu ar fi atât de greu dacă băiatul ei nu ar fi bolnav de distrofie musculară progresivă scapulo-peronieră. Stă alături de preotul satului, în redacție, și își spune povestea tristă.

Pentru Dumitrana Miertoiu, problemele au început în urmă cu nouă ani, când Ionuț, în vârstă de doar cinci ani, a început să se simtă rău, nu mai putea să meargă și trupul lui devenea tot mai neputincios. „La vârsta de cinci ani, partea musculară s-a topit, îi rămăsese doar pielea, cădea și nu se mai ridica. În cele din urmă, nu a mai putut merge. Am avut probleme la naștere și i-au luat lichid din coloană, dar când am plecat acasă au zis că este bine. La un an și șapte luni a plecat în picioare, mai greu, și la cinci ani s-a întâmplat nenorocirea. Am umblat cu el prin spitale, pe la medici, cum am putut și eu, fiindcă îl cresc singură. Medicii mi-au spus că are distrofie musculară progresivă scapulo-peronieră. Mi-e greu, dar pentru el fac tot. Mergem la o clinică de recuperare din Covasna, mergem și aici în Craiova“, povestește Dumitrana Miertoiu.
Chiar dacă trece prin acest chin, Ionuț nu a abandonat școala. Îi este greu să meargă, este dificil pentru el să stea în bancă, dar nu lipsește de la școală. „Este un băiat tare deștept, are doar 14 ani. Când vorbești cu el e ca și cum ai purta o discuție cu un om matur. Mi-a spus că îi plac mult cărțile și citește, privește filme documentare“, spune preotul Daniel Petrescu, cel care a venit în sprijinul acestei familii. El, ca și alți oameni din comunitate, a înțeles că Dumitrana Miertoiu și fiul ei, Ionuț, au nevoie de ajutor.

Șansele pe care le are Ionuț i le oferă Dumnezeu

Mama și fiul bolnav locuiesc într-o căsuță veche din localitatea doljeană Cârcea. Femeia se împarte între muncă și îngrijirea fiului, iar când este depășită de greutăți își întoarce fața și sufletul către Dumnezeu. Oamenii din jurul lor le-au întins o mână, îi sprijină ca să-și ducă traiul de zi cu zi. Preotul din localitate, Daniel Petrescu, a fost cel care a pus în mișcare întreaga comunitate. El o ajută să meargă la medic, el o sprijină cu bani atunci când trebuie să ia tratamentul pentru Ionuț. „Cel care i-a ajutat la început pe Ionuț și pe mama lui a fost edilul localității Cârcea. Eu am preluat aceste sarcini de la el și m-am implicat foarte mult, impresionat fiind de viața și problemele acestui copil. Este o persoană cu nevoi speciale, am mers cu el la Clinica de Neuropsihiatrie și la Clinica de Chirurgie Pediatrică. O dată pe an, merge la Spitalul de Recuperare Cardiovasculară „Dr. Benedek-Geza“ din Covasna. Fiecare dintre noi trebuie să se implice pentru ajutorarea celor care sunt în suferință și nevoi. Înainte de toate suntem oameni, pe lângă faptul că sunt preot și misionar în această comunitate. Sunt boli care par că nu au nici o rezolvare. Șansele pe care le are Ionuț i le oferă Dumnezeu. Este un copil cu foarte mult bun-simț și foarte isteț. Într-o zi, când am venit cu el la medic, am întârziat, iar mama a sunat să se intereseze ce se întâmplă. Când i-am spus, mi-a răspuns: „Dacă nu și-ar face griji nu ar mai fi mamă“. Am fost uimit de răspuns. Cu toate că este chinuit de boală, el vrea să meargă la școală. Acum, cu ajutor de la oameni, vom merge să-i cumpărăm hăi­nuțe, ca să poată să ajungă la cursuri. Mă surprinde cât de matur gândește, cât bun-simț are. Într-o altă zi, i-am cumpărat câte ceva de la un magazin și mi-a spus să nu-mi irosesc banii pe el“, povestește cu emoție preotul Daniel Petrescu.
El este cel care încearcă acum, cu ajutorul celor din jur, să-i repare casa lui Ionuț. Copilul locuiește împreună cu mama lui într-o casă veche și dărăpănată, iar preotul și cei care au venit în sprijinul copilului bolnav s-au hotărât să-i repare casa și să-i facă o cameră doar a lui. „Trebuie să luptăm pentru Ionuț. Vine iarna și vrem să-i reparăm casa. Aceasta este veche și are pe o parte acoperișul stricat. Trebuie să-i reamenajăm o cameră, unde să aibă căldură și condiții decente de trai. Vrem ca în această iarnă să-i fie bine. El nu trebuie să stea în frig, în umezeală. Îi rog pe toți cei care vor să ne sprijine să fie alături de noi. Să aibă încredere că luptăm pentru binele acestui copil“, mai spune Daniel Petrescu, preotul paroh din localitatea Cârcea.
Mama ascultă vorbele preotului și dă din cap. Nu l-a adus și pe Ionuț până în Craiova ca să nu-i facă mai mult rău. „Să veniți să-l vedeți pe Ionuț. Luni îl internăm“, spune ea într-un final.
Cei care vor să-i întindă o mână de ajutor lui Ionuț pot dona cât de puțin în contul nr. RO08BACX000000355417000 deschis pe numele Miertoiu Dumitrana la Unicredit Bank.
În plus, îi pot găsi oricând pe Ionuț și pe mama lui în comuna Cârcea, unde cei doi locuiesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS