10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCum ajung studenții de la Automatică să fie absorbiți de piața muncii?

Cum ajung studenții de la Automatică să fie absorbiți de piața muncii?

Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică a Universității din Craiova este în prezent instituția de învățământ superior spre care își îndreaptă atenția tot mai mulți absolvenți de liceu. Examenul de admitere introdus în acest an nu i-a descurajat pe tineri, ci din contră, i-a motivat să facă opțiunea, înregistrându-se chiar trei candidați pe loc. Motivația principală este perspectiva unui loc de muncă. Unii ajung să fie angajați chiar din primii ani de studiu. Cum se ajunge la această absorție rapidă pe piața muncii este întrebarea la care am primit mai multe răspunsuri, atât din partea prodecanului facultății, Eugen Iancu, cât și a studenților Cosmin Voicu și Florina Besnea, prezenți la emisiunea „Educație, pe scurt“, difuzată de postul Alege TV.
Potrivit prodecanului Facultății de Automatică, Calculatoare și Electronică, prof.univ.dr. Eugen Iancu, în prezent sunt peste 20 de agenți economici care oferă studenților stagii de practică, dar și locuri de muncă. Prezența angajatorilor este rezultatul unui  proces îndelungat de întâlniri și dezbateri între profesori și agenții economici de profil.
„Atragerea agenților economici a început de câțiva ani. Astăzi se văd rezultatele. Sperăm ca aceste rezultate să se mențină. Primul pas a fost acela de a invita angajatorii să ne viziteze facultatea. Le-am prezentat profilul, programele și domeniile în care pot fi cooptați. Al doilea pas a fost să facem o întâlnire săptămânală cu firmele din Oltenia și din țară. Acum suntem în al treilea an în care facultatea organizează, în fiecare miercuri, întâlniri cu reprezentanții unei firme. Întâlnirea este programată și afișată. Cu acest prilej prezintă profilul firmei, exigențele lor și, nu de puține ori, adresează studenților îndemnul de a învăța. Recrutările studenților încep încă din anul III de licență. Pentru ei este un efort suplimentar să lucreze și încercăm să-i susținem prin adaptarea programului orar, prin proiecte“, a precizat prodecanul facultății. Totodată, studenții spun că ruta cea mai ușoară pentru angajare este prin intermediul facultății. „Angajarea se face foarte ușor pe bază de recomandare din partea unui cadru didactic“, a explicat studentul Cosmin Voicu, angajat încă din primul an de licență, în prezent fiind student în ultimul an de licență. Ideea că pot fi angajați îi determină pe mulți liceeni să aleagă Facultatea de Automatică, Calculatoare și Electronică. „Șansele de angajare sunt o prioritate în alegerea unei facultăți. Deocamdată, nu m-am angajat pentru că am vrut să mă axez pe absolvirea studiilor“, a spus Florina Besnea, studentă în anul I la master.

Examenul de admitere ar putea fi extins

Colaborarea dintre facultate și angajatori a făcut ca și selecția viitorilor studenți să fie exigentă. Din acest an s-a introdus examenul de admitere la Calculatoare, iar în perioada următoare se vor purta discuții pentru a se decide dacă această măsură se va extinde și la celelalte programe de licență.
„Domeniile pe care le acoperă facultatea noastră sunt domenii de top și au nevoie de profesioniști desăvârșiți. Există dorința ca noii candidați să fie testați. Anul acesta am introdus examenul la Calculatoare și vom avea discuții în perioada următoare dacă metoda se va generaliza. Existența unui examen înseamnă testarea pregătirii într-o zonă de cunoștințe fundamentale, care sunt necesare pregătirii viitoarei profesii. Examenul la Calculatoare a constat într-o probă la alegere la Matematică și Informatică. Elevii de liceu au avut parte de ore de pregătire cu profesorii facultății“, a mai precizat prof.univ.dr. Eugen Iancu.

Studenții care nu fac față exigențelor renunță

Pentru a alege Facultatea de Automatică, elevii de liceu trebuie să aibă înclinații spre științele exacte. O spun chiar studenții actuali. „Elevii absolvenți de liceu ar fi bine să aibă cunoștințe de bază de Matematică, dar și de Fizică și Informatică“, a explicat studentul Cosmin Voicu. De altfel, examenele sunt exigente. Studenții nu obțin note de 10 foarte ușor. Dovadă sunt mediile generale la finalul studiilor. În acest an, pentru promoția de absolvenți 2014-2015, cea mai mare medie de absolvire a fost 9,70.
„Este o facultate care le solicită foarte mult efort intelectual. Facultatea în sine nu trebuie să fie un scop, scopul trebuie să fie profesia pe care o aleg. Anii de studii sunt trepte în pregătirea și perfecționarea profesională. Problema este ceea ce vor face după absolvire. Lucrul acesta trebuie să-l aibă în minte din primul moment în care se îndreaptă către Universitate”, a subliniat prof.univ.dr. Eugen Iancu. Studenții care nu reușesc să facă față exigențelor renunță la studii. Anul acesta au fost înregistrate nu mai puțin de 60 de cereri de retragere. Prin urmare, absolvenții care ajung în fața angajatorilor fac dovada unei pregătiri temeinice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS