3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCiurel și Borza se ceartă pe mix-ul energetic

Ciurel și Borza se ceartă pe mix-ul energetic

Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, nu este de acord cu realizarea mixului energetic, prin punerea în comun a hidrocentralelor din ţară cu termocentralele care funcţionează pe bază de cărbune. Reprezentantul Hidroelectrica este de părere că alăturarea capacităţilor hidro de producere a curentului electric cu grupurile energetice pe cărbune echivalează cu un măr stricat aşezat alături de alte mere bune. Remus Borza a declarat că mix-ul energetic nu poate fi realizat, întrucât Complexul Energetic Oltenia nu se poate compara ca performanţe cu Hidroelectrica şi alăturarea energiei pe cărbune cu cea hidro nu ar avea în vedere criteriul eficienţei şi ca rezultat performanţa. „Dacă facem acel mix de energie? Sigur e foarte discutat în agenda unor politicieni acest mix de energie, dar eu nu îl văd viabil. Aducând astăzi Termo alături de Hidroelectrica nu facem decât să compromitem definitiv Hidroelectrica. Dacă pui un singur măr putred într-o ladă cu mere bune, ăla putred reuşeşte să le strice pe toate“, a spus Remus Borza, prezent la sfârşitul săptămânii trecute în Defileul Jiului, unde au fost reluate lucrările la cele două hidrocentrale din Gorj şi Hunedoara.

Ciurel spune că Hidroelectrica are probleme

Managerul privat al Complexului Energetic Oltenia, Laurențiu Ciurel, a declarat că probabil Hidroelectrica are probleme, pentru că altfel nu ar fi ajuns în insolvenţă, însă este de părere că societatea este pe drumul cel bun. „Eu nu cred că Hidroelectrica este un măr stricat sau, dacă este stricat, este pe cale de a se îmbunătăţi. Borza ar putea să facă consideraţii de genul acesta când va conduce vreodată vreo mare companie. Deocamdată, dânsul, la ora aceasta, nu execută decât nişte ordine acolo, venite de la Fondul Proprietatea sau de la alţi interesaţi. Şi timpul va dovedi că am dreptate. Vreau să mai spun că toţi cei daţi afară de domnul Borza au trebuit reangajaţi în perioada când dânsul nu mai era la Hidroelectrica, când a revenit la stat Hidroelectrica şi au plătit despăgubiri de două miliarde de lei la cei restructuraţi. Norocul a fost că au avut banii, au avut de unde pentru că a plouat. Celor 3.000 de oameni care au plecat până acum din Complexul Energetic Oltenia, mult mai mult decât au plecat din Hidroelectrica, nu li s-a plătit nici un fel de despăgubire“, a declarat Laurenţiu Ciurel, managerul privat al Complexului Energetic Oltenia. Compania are în prezent 15.300 de salariaţi, din care 9.000 sunt mineri.

De ce nu iese Hidroelectrica din insolvenţă?

Orice modalitate de realizare a mix-ului energetic pleacă din start de la premisa ieşirii Hidroelectrica din insolvenţă. În prezent, situaţia este incertă din acest puct de vedere, trebuind să fie finalizate o serie de procese, iar termenele din instanţa de judecată depind numai de magistraţi. Administratorul Hidroelectrica a mai spus că sunt şanse ca societatea pe care o conduce să iasă din insolvenţă în prima parte a anului viitor, mai ales că motivul pentru care a intrat în insolvenţă, neplata datoriilor, nu mai este de actualitate. Astfel, din 1,2 miliarde de euro debite, Hidroelectrica ar mai avea de achitat în prezent 97 de milioane de euro: „Hidroelectrica nu stă în insolvenţă pentru că nu are bani să îşi plătească datoriile. La 20 iunie 2015, Hidroelectrica şi-a plătit toate datoriile înscrise la masa credală. Asta înseamnă că din 1,2 miliarde de euro am plătit peste 1,1 miliarde de euro. Astăzi mai avem 97 de milioane de euro datorii, dar care nu sunt scadente şi care reprezintă linii de credit sau chiar şi credite de investiţii“, a spus Borza. Hidroelectrica are în prezent 4.000 de salariaţi, câteva sute dintre aceştia desfăşurându-şi activitatea la hidrocentralele din Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS