16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAu plimbat caprele pentru a pune mâna pe fonduri europene

Au plimbat caprele pentru a pune mâna pe fonduri europene

Caprele au fost plimbate în acte pentru ca cei trei inculpați să obțină  fonduri europene
Caprele au fost plimbate în acte pentru ca cei trei inculpați să obțină
fonduri europene

Procurorii Direcției Na­țio­nale Anticorup­ție din Craiova au dispus, săptămâna aceasta, trimiterea în judecată a doi bărbați și a medicului veterinar din comuna mehedințeană Oprișor, acuzați că au plimbat o turmă de capre și au falsificat mai multe documente pentru a pune mâna pe fonduri europene.
Cei trei inculpați, Florin Băloi, Constantin Albu și medicul veterinar Marin Nicoli, sunt acuzați de comiterea mai multor infracțiuni, de la fals în declarații, înșelăciune și fals intelectual, până la prezentare de documente false pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Procurorii anticorupție au reținut că, „în perioada 2010 – 2011, inculpatul Băloi Florin, la inițiativa inculpatului Albu Constantin și cu sprijinul direct al inculpatului Nicoli Marin, a întreprins demersurile necesare pentru a accesa fonduri europene și naționale, deși nu îndeplinea condițiile de eligibilitate pentru a beneficia de Măsura 112“.
Să vedem la ce s-au gândit cei trei inculpați. Albu avea la acea vreme mai multe capre, însă nu avea studiile necesare pentru a putea accesa fonduri europene, așa că a luat legătura cu Băloi. Acesta din urmă avea studii liceale, însă nu avea capre, așa că a mutat animalele în acte pe numele lui Băloi, iar pe Băloi cu domiciliul la Albu. „Urmărind să devină beneficiarul final al unor fonduri nerambursabile, inculpatul Albu Constantin, care deținea mai multe animale, în special capre, dar nu îndeplinea condițiile de studii pentru a accesa fonduri europene, a convenit cu inculpatul Băloi Florin, care nu deținea animale, dar care avea studii liceale, ca acesta din urmă să solicite personal sprijinul financiar în calitate de fermier, scop în care Albu Constantin urma să procedeze la un transfer fictiv de capre din proprietatea lui în cea a lui Băloi Florin și să stabilească domiciliul acestuia din urmă în propria gospodărie, lucru care s-a și întâmplat“, au reținut anchetatorii.
Mai departe, documentele semnate de Băloi în calitate de titular al cererii sau întocmite și semnate de veterinarul Nicoli au ajuns la APDRP și la APIA Mehedinți. În baza acestor documente care nu corespund realității, după cum susțin procurorii, Băloi a obținut 108.082 de lei de la APDRP, din care 86.465 de lei fonduri europene și 21.616 lei fonduri naționale, iar de la APIA Mehedinți suma de 13.960 de lei.
Procurorii DNA au mai precizat că s-a dispus instituirea sechestrului pe mai multe bunuri mobile și imobile ce aparțin inculpaților Nicoli și Albu, iar dosarul a fost trimis magistraților de la Tribunalul Mehedinți.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS