21.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDelta - dosar penal pentru lucrările de pe Calea București

Delta – dosar penal pentru lucrările de pe Calea București

Polițiștii de la Rutieră au hotărât să întocmească un dosar penal pe numele firmei Delta ACM, care ar crea adevărate „capcane“ pentru șoferi.
Polițiștii de la Rutieră au hotărât să întocmească un dosar penal pe numele firmei Delta ACM, care ar crea adevărate „capcane“ pentru șoferi.

După ce au amendat de două ori SC Delta ACM, firma care se ocupă de asfaltarea Căii București din municipiul Craiova, polițiștii din cadrul Biroului Rutier au deschis și un dosar penal pe numele societății. Delta este acuzată că nu a semnalizat cum trebuie lucrările, iar doi șoferi și-au distrus mașinile.
Asfaltarea Căii Bucu­rești a început pe 22 iulie, deși fusese anunțată pentru data de 21. Ulterior, pe 29 și 30 iulie, lucrările au fost oprite din cauza caniculei, iar șoferii au circulat cum au putut pe strada decopertată de utilajele Delta ACM.
Problema a fost că utilajele au lăsat în urmă diferențe de nivel în zona intersecțiilor, dar și a gurilor de canal, precum și gropi de toate mărimile.
Lucrările au fost verificate de ofițerii Biroului Rutier Craiova, care, prima oară, au hotărât să sancționeze Delta ACM cu suma de 3.150 de lei. Motivul? Gropile și șleaurile făcute cu ocazia decopertării asfaltului vechi de pe Calea București.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, Delta ACM a fost sancționată „întrucât a efectuat lucrări de reabilitare pe Calea Bucureşti şi nu a asigurat întreţinerea corespunzătoare a părţii carosabile pentru desfăşurarea în condiţii optime a traficului rutier“. Asta s-a întâmplat pe 5 august. Cinci zile mai târziu, pe 10 august, aceeași societate a fost amendată din nou de polițiștii de la Rutieră. De data aceasta, amenda a ajuns la suma de 6.300 de lei, motivul fiind că muncitorii nu au nivelat șleaurile din zona a două intersecții mari. Este vorba de intersecțiile dintre Calea București și străzile Sărarilor şi Petre Ispirescu (Institut și Viitorul).
Au mai trecut două zile, iar Delta ACM a lăsat impresia că amenzile și-au făcut „efectul“, pentru că muncitorii au început plombarea gropilor de pe banda întâi, rămase după decopertare.
Reprezentanții muni­ci­palității au explicat pentru GdS că vina pentru ce s-a întâmplat pe Calea București aparține firmei care asfaltează, respectiv Delta ACM. „Amenzile date constructorilor care lucrează pe Calea București mi se par normale. Ei trebuie să se conformeze. Le găsesc vină constructorilor, dar le găsesc și scuze. Ei ne cer să le închidem strada. Noi nu putem să închidem Calea București, care este o arteră principală de circulație a orașului. Suntem presați și de termenul la care trebuie să finalizăm lucrările“, spunea administratorul public al orașului, Radu Preda.

După amenzi, dosar penal

Ieri, Inspectoratul de Poliție al Județului Dolj a comunicat că ofițerii Biroului Rutier Craiova au întocmit un dosar penal pe numele Delta ACM, societatea fiind acuzată acum de comiterea a două infracțiuni prevăzute de Codul Rutier. Este vorba de neluarea măsurilor corespunzătoare de către executantul unei lucrări pentru semnalizarea obstacolelor sau lucrărilor pe drumurile publice dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie.
Despre ce este vorba de data aceasta? De două accidente în urma cărora șoferii și-a avariat mașinile tocmai în intersecțiile de la Institut și Viitorul.
Astfel, potrivit polițiștilor doljeni, în zilele de 6 și 8 august, pe Calea Bucureşti, în zona intersecţiilor cu străzile Sărarilor şi Petre Ispirescu, s-au produs două evenimente rutiere soldate cu avarierea a două autoturisme Audi, unul condus de Ion Trăilă, de 33 de ani, din comuna doljeană Calopăr, iar celălalt de craioveanul Valeriu Azoicăi.
Unul din șoferi a distrus cauciucurile mașinii, iar altul s-a ales cu bara de ulei a mașinii spartă. Oamenii legii spun că evenimentele rutiere s-au produs din cauza „nesemnalizării obstacolelor şi restricţiilor de circulaţie instituite pe această stradă de firma care efectuează lucrări de reabilitare“.
Potrivit Codului Rutier, executantul unei lucrări pe partea carosabilă care nu ia măsurile pentru semnalizarea obstacolelor sau a lucrărilor pe drumurile publice, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulație din care au rezultat victime omenești sau pagube materiale, riscă între trei luni și doi ani de închisoare sau amendă.
GdS a încercat să afle părerea reprezentantului Delta ACM, Ion Rașoveanu, despre acest dosar penal, însă acesta a precizat pentru GdS că „are puțină treabă“. Asta după ce, la începutul lunii august, declarase pentru GdS doar atât: „Lăsați-mă că am treabă! La revedere!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS